Gestasyonel Diyabet Bebeği Nasıl Etkiler?

Gestasyonel diyabet, kadın hamileyken kanda yüksek seviyelerde glikoz içeren bir sağlık durumudur. Gestasyonel diyabetli kadınların çoğu normal gebeliklere sahipken ve sağlıklı bebekler doğururken, kontrolsüz gestasyonel diyabetli annelerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan bir takım komplikasyonlar vardır

Haber Merkezi / Bebeğin, makrozomi olarak da bilinen bir durum olan, gebelik yaşına göre normalden daha büyük olması yaygındır. Bu, doğumda sorun yaşama riskini ve isteyerek doğum veya sezaryen doğum olasılığını artırır.

Örneğin, fazla doğum ağırlığı, bebeğin gövdesinin pelvik kemiğin arkasına yerleşmesi nedeniyle doğum yapma zorluğu içeren bir durum olan omuz distosisi riskini artırır. Bu, vücut sıkıştığında bebeğin nefes almasını engelleyebilecek kafa tıkalı olabileceğinden tehlikeli olabilir.

Erken doğum

Gestasyonel diyabetli annelerin, gebeliğin 37. haftasından önce doğum yapmak olarak tanımlanan erken doğum yapma olasılığı daha yüksektir. Erken doğum, bebek için sarılık veya solunum sıkıntısı sendromu gibi daha büyük bir komplikasyon riski taşır.

Respiratuar distres sendromu, bebek için nefes almada zorluk içeren ve genellikle yaşamın erken evrelerinde solunum yardım mekanizmalarına güvenilmesine yol açan bir sağlık durumudur. Zamanla, akciğerler olgunlaşıp güçlendikçe, bebeğin bağımsız nefes alma yeteneği hemen hemen her zaman elde edilir.

Rebound hipoglisemi

Doğumdan kısa bir süre sonra, gestasyonel diyabetli bir anneden doğan bebeklerin, normalden daha yüksek insülin üretiminin bir sonucu olarak sağlık sorunları yaşaması yaygındır. Hipoglisemi olarak bilinen bir durum olan düşük kan şekeri seviyeleri genellikle bu annelerden doğan bebeklerde gözlenir ve sinirlilik ve aşırı yorgunluk gibi belirtilerle sonuçlanabilir. Şiddetli vakalarda, hipoglisemi bebekte nöbetlere neden olabilir.

Sık beslemeler bu etkiyi azaltmaya yardımcı olabilir, oysa bazı bebekler normale dönene kadar düşük kan şekeri seviyeleriyle başa çıkmak için intravenöz bir glikoz solüsyonu verilmesini gerektirebilir.

Elektrolit dengesizlikleri

Bebeğin kanındaki anormal glikoz seviyelerine ek olarak, bazı bebeklerde hipokalsemi veya hipomagnezemi görülebilir. Bu durumların belirtileri arasında bebeğin titremesi veya nöbeti olabilir ve paratiroid hormonunun sentezinde bir gecikme olabilir.

Konjenital malformasyon

Gestasyonel diyabetten etkilenen annelerde doğum kusurları riski daha yüksektir. Özellikle anensefali, spina bifida ve kaudal displazi riskinde artış vardır.

Bebek kaybı

Şiddetli vakalarda, gebelik diyabeti çocuğun kaybına katkıda bulunabilir. Bu durumdaki kadınların düşük veya ölü doğum yaşama olasılığı daha yüksektir.

Anne için riskler

Gestasyonel diyabetin bebeğe yapabileceği çeşitli etkilere ek olarak, bu sağlık durumu annenin sağlığı üzerinde de etkili olabilir. Özellikle, gestasyonel diyabet hastası olan kadınların daha sonraki bir tarihte Tip 2 Diabetes Mellitus’a yakalanma olasılığı daha yüksektir ve bu nedenle, bu durum riskini azaltmak için önlemler almalıdır.

Ek olarak, yeni bebek üzerinde de benzer şekilde bir etkisi olacak herhangi bir ardışık gebelik için artan bir gestasyonel diyabet riski vardır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir