Prediyabet Nedir? Riskleri

Birçoğu tip 2 diyabete aşina olsa da, çok azı (üç yetişkinde birden fazla) sıklıkla tip 2 diyabete yol açan ciddi bir sağlık durumu olan prediyabetin farkındadır. İnsanlar, tip 2 diyabet teşhisi konmadan önce neredeyse her zaman prediyabet geliştirir.

Haber Merkezi / Prediyabet, tespit edildiğinde hangi testin kullanıldığına bağlı olarak bazen bozulmuş glukoz toleransı (IGT) veya bozulmuş açlık glukozu (IFG) olarak adlandırılır. Bu, birinin normal kan şekeri (kan şekeri) düzeylerinin daha yüksek olduğu, ancak tip 2 diyabet teşhisi konacak kadar yüksek olmadığı anlamına gelir.

Prediyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90’ı diyabeti olduğunu bilmiyor ve tip 2 diyabet, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere sağlıklarına yönelik uzun vadeli risklerin farkında değil. Mevcut eğilimler, tedavi edilmezse, prediyabetli kişilerin yüzde 15 ila 30’unun beş yıl içinde tip 2 diyabet geliştireceğini göstermektedir. İyi haber şu ki, prediyabet genellikle orta (veya orta) kilo kaybı, diyet değişiklikleri ve artan fiziksel aktivite ile tersine çevrilebilir.

Risk faktörleri

Prediyabetiniz olup olmadığını tespit etmenin zor yanı, durum için önemli bir semptom olmamasıdır. Bir doktorla konuşmak ve basit bir kan testi yaptırmak, prediyabetiniz olup olmadığını gerçekten belirlemenin tek yoludur.

Bununla birlikte, bazı insanları prediyabet ve tip 2 diyabet için daha yüksek risk altına sokan bazı faktörler vardır, örneğin:

  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Fiziksel olarak aktif olmamak
  • Tip 2 diyabetli bir ebeveyni, erkek kardeşi veya kız kardeşi olması
  • 45 yaşından büyük olmak
  • Eğer bir kadınsanız, gestasyonel diyabet geçmişiniz varsa
  • Adam olmak

Bu risk faktörlerinden herhangi biri, prediyabet olma şansınızı artırır ve doktorunuzla görüşülmelidir.

Farkındalık Artırma

Prediyabeti önlemeye yönelik ilk adım, riskinizi bilmektir. rtaklar, insanların prediyabet veya tip 2 diyabet için risk altında olup olmadıklarını belirlemek için diyabet önleme programları bulunmaktadır.

Durumu tersine çevirmek

Prediyabetiniz onaylandıktan sonra, küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmak sizi doğru yola sokmanıza yardımcı olabilir. Tip 2 diyabetin başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olacak birkaç ipucu şunları içerir:

  • Kilonuzu yönetin; Araştırmalar, vücut ağırlığınızın yüzde beş ila yedisini kaybetmenin prediyabeti tersine çevirebileceğini gösteriyor. 200 pound ağırlığındaki bir kişi için, bu yaklaşık 10-15 pound.
  • Aktif olun; Her hafta en az iki buçuk saat (150 dakika) hafif aerobik aktivite yapın. Bu, haftada beş gün 30 dakikalık tempolu bir yürüyüşe çıkmak kadar basit olabilir. Bir seferde 10 dakika bile eklenir. Küçük adımlar büyük değişimlere yol açabilir.
  • Daha sağlıklı yiyin; Sebzeleri, düşük kalorili alternatifleri stoklayın ve gıda etiketlerini okumayı unutmayın. Yemeğinizdeki malzemeler hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar iyi kararlar verebilirsiniz.
  • Sigarayı bırakın; Sigara içmek diyabetle ilişkili ciddi sağlık sorunları riskini artırır. Bırakmanıza yardımcı olabilecek tedaviler veya programlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Prediyabete sahip olmak erken uyarı işaretinizdir. Prediyabeti yenmenin anahtarı, hayatınızda çok fazla köklü değişiklik yapmak değil, daha sağlıklı bir yaşam tarzına doğru iki veya üç küçük değişiklikle başlamaktır. Küçük adımlar büyük bir fark yaratabilir. Birisi tip 2 diyabet için risk altında olabileceğini keşfettiğinde, prediyabet olup olmadığını doğrulamak için doktorlarıyla konuşmalı ve tip 2 diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı olmak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini tartışmalıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir