Uyku Yoksunluğu (Yetersiz Uyku)

Uyku yoksunluğu, gün içinde uykululuk belirtileri, uyanıklığın azalması ve işte veya okulda düşük performans ile karakterize edilen yetersiz uyku miktarına atıfta bulunan bir terimdir. Uyku yoksunluğu genellikle uykunun miktarını, kalitesini veya zamanlamasını kısıtlayan bir uyku bozukluğunun sonucu olarak ortaya çıkar.

Haber Merkezi / Uyku yoksunluğu, nedenine bağlı olarak akut veya kronik bir durum olabilir. Çoğu uyku bozukluğu, uykuda devam eden zorluklara neden olarak kronik uyku yoksunluğuna yol açar. Öte yandan, akut yoksunluğun, etkilenen bireyin yaşamında meydana gelen ağır olaylar nedeniyle uyku süresinin geçici olarak kısıtlanması gibi uyku güçlüklerine yol açan kısa süreli durumlarla ilişkili olması daha olasıdır.

Normal uyku gereksinimleri

Her bireyin uyku gereksinimleri farklıdır ve yaş, genel sağlık, fiziksel aktivite ve zihinsel efor gibi belirli faktörlere göre değişir. Genel olarak çocukların ve ergenlerin sağlıklı beyin gelişimi için günde yaklaşık 9-10 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Çoğu yetişkin, optimal işlev için her gün 8 saatten biraz daha az uykuya ihtiyaç duyar, ancak bu gereksinim yaşla birlikte sürekli olarak azalır.

Belirtileri

Bir kişi uykudan mahrum kaldığında, insan vücudunun sağlıklı çalışması için yeterli uyku gerekli olduğundan, ortaya çıkabilecek çeşitli etkiler vardır. Bu kişiler genellikle gün içinde kendilerini yorgun hissederler, daha kötü performans göstermeleri daha olasıdır ve önemli kilo değişiklikleri fark edebilirler.

Uyku, hem beynin hem de bilişsel işlevin bakımı ve gelişimi için önemlidir. Bu nedenle insanlar uykusuz kaldıklarında karar vermede ve problem çözmede daha çok zorlanırlar. Uyku, anıların işlenmesi ve depolanması için de önemli olduğu için, uykudan mahrum kalma, hem öğrenme hem de bilişsel işlevlerdeki zorluklarla ilişkilidir.

Bu nedenle, uyku yoksunluğu olan çocukların okulda daha iyi performans göstermeleri daha az olasıdır. Ek olarak, uyku yoksunluğu bireyin duygusal kontrolü üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Nedenleri

Uyku yoksunluğunun çeşitli olası nedenleri vardır ve bunların en yaygın olanları şunlardır:

  • Kişisel tercih : Uyku gereksinimlerinin farkında olmayan insanlar genellikle sosyalleşmek veya hobilerin tadını çıkarmak için geceleri uyanık kalmayı tercih ederler.
  • Çevre : Yatak odası, aşırı sıcaklıklar veya aşırı ışık ya da ses gibi durumlarda uykuyu da etkileyebilir. Yeni ebeveynler, bebeklerin ağlaması veya beslenmeye ihtiyaç duyması nedeniyle uyku yoksunluğuna da eğilimlidir.
  • Alışkanlıklar : Bazı kişiler iyi uyku hijyeninin farkında değildir ve yatmadan kısa bir süre önce kafein veya alkol tüketebilir, sigara içebilir veya elektronik cihazlar kullanabilir.
  • Vardiyalı çalışma : Düzensiz çalışma saatleri, doğal uyku-uyanıklık döngüsünü bozabilir ve bu da uykuya dalma güçlüğüne neden olabilir.
  • Hastalık : Solunum yolu hastalığı veya enfeksiyonu uyku sırasında solunumu geçici olarak kısıtlayabilir.
  • Uyku bozuklukları : Birçok uyku bozukluğu uykunun miktarını, kalitesini veya zamanlamasını bozabilir.
  • İlaçlar : Bazı ilaçlar uykusuzluğa neden olabilir ve uyku döngüsünü bozabilir.

Yönetmek

Uyku yoksunluğunu yönetmenin en iyi yolu uyumak ve yeterli uyku için kendinize zaman ve uygun ortam sağlayarak vücudun doğal olarak iyileşmesine izin vermektir. Bu, aşağıdakiler gibi basit yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir:

  • Daha erken yatmak
  • Yatmadan önce alkol, kafein ve sigaradan kaçınmak
  • Uyku ortamının ışık veya ses yalıtımı
  • Televizyon, bilgisayar veya telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak
  • Uykuya yardımcı olmak için gevşeme tekniklerini kullanmak

Bazı durumlarda, uyku yoksunluğuna neden olan ve öncelikle ele alınması gereken altta yatan bir tıbbi sorun vardır. Altta yatan sağlık durumu belirlendikten sonra, uyku yoksunluğu semptomlarının çözülmesi muhtemeldir. Bazı insanlar ayrıca geceleri uyumak veya gündüz uyanıklıklarını artırmak için farmasötik yardımcılardan yararlanabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir