Meningokoksemi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Meningokoksemi, üst solunum yolu enfeksiyonu, ateş, deri döküntüsü ve lezyonları, göz ve kulak sorunları ve muhtemelen uygun tıbbi bakım olmadan hayatı tehdit edebilecek ani aşırı fiziksel depresyon (şok) durumuyla karakterize nadir bir bulaşıcı hastalıktır. 

Haber Merkezi / Meningokokseminin iki türü vardır. Fluminant meningokoksemi çok hızlı gelişir ve artma ve azalma eğilimi gösteren kronik meningokoksemiden daha şiddetlidir.

Meningokoksemi ani şiddetli baş ağrısı, bulantı, ateş, kusma ve deri döküntüsü ile karakterizedir. Etkilenen kişi ilk olarak üst solunum yolu enfeksiyonundan şikayetçi olabilir. Üşüme gelişebilir, ardından kollarda veya bacaklarda ve gövdede deri döküntüleri oluşabilir. İshal de mevcut olabilir. 

Daha sonra döküntü yaygınlaşabilir veya deri altında kanayan noktalara (peteşi, ekimoz veya purpura) dönüşebilir. Kollarda ve bacaklarda şişlik, kas ağrısı, ciltte bozulma veya kangren olabilir. Etkilenen kişinin bağışıklık sistemi baskılanmışsa, diğer semptomlarla birlikte zatürre de gelişebilir.

Menenjitin meningokoksemi ile birlikte ortaya çıktığı durumlarda, etkilenen kişide yukarıda sıralanan semptomların yanı sıra baş ağrısı, kafa karışıklığı, boyun tutulması ve beyni ve omuriliği çevreleyen zarların tahrişinden kaynaklanan kas ağrısı (menenjismus) kombinasyonu da görülebilir.

Fulminan Meningokoksemi aynı zamanda Waterhouse Friderichsen Sendromu olarak da bilinir ve bozukluğun en şiddetli şeklidir. Hastalık çok aniden ortaya çıkar ve belirtilerin ilerlemesi çok hızlıdır. Etkilenen kişi birkaç saatten kısa bir süre içinde çok yüksek ateş, titreme, halsizlik, kusma ve şiddetli baş ağrısı yaşayabilir. 

Kollarda ve bacaklarda kırmızı bir döküntü belirir ve çok hızlı bir şekilde gözler ve burun da dahil olmak üzere vücuda yayılır. Ayrıca etkilenen bireyin kan basıncı tehlikeli bir şekilde düşebilir, ateşi dramatik bir şekilde düşebilir ve şoka girebilir. Derhal tıbbi müdahale yapılmazsa bu bozukluk hayatı tehdit edici olabilir.

Kronik Meningokoksemi hastalığın daha nadir görülen bir şeklidir. Haftalar veya aylar boyunca gelip giden ateşle karakterizedir. Baş ağrısıyla birlikte kas ve eklem ağrılarının yanı sıra deri döküntüsü de gelip gidebilir. Bozukluğun bu formu aynı zamanda genişlemiş bir dalağı da içerebilir.

Meningokoksemiye, gram negatif diplokok bakterileri olan meningokok bakterileri (Neisseria memingitidis) enfeksiyonu neden olur. Hastalığın farklı formlarına neden olan bu bakterilerin çeşitli grupları vardır ve bunlar A, B, C, D, X, Y, Z, 29E ve W135 suşlarına göre gruplandırılır. Bu gruplar hastanın kanının, deri döküntüsünün kazıntılarının ve beyin omurilik sıvısının örneklerinin test edilmesiyle belirlenebilir. Kültürler çok yavaş büyüdüğünden test beş güne kadar sürebilir.

Bakteri enfeksiyonuna genellikle bir taşıyıcı neden olur. Bakterilerin doğal olarak yerleşme yeri taşıyıcının burnu veya boğazıdır ve enfeksiyonu hava yoluyla veya yakın temas yöntemleriyle yayabilir. Taşıyıcı, teşhis ve tedavi edilmezse enfeksiyonu haftalarca veya aylarca yayabilir.

Meningokoksemi tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirme ve özel kan testleri ile doğrulanabilir.

Meningokoksemi genellikle Penisilin veya Ampisilin ile tedavi edilir. Yetişkinlerde tedavi yöntemi genellikle intravenöz Penisilin G’dir. Çocuklarda penisilin hâlâ tercih edilen tedavi yöntemidir ancak tedaviye başlamadan önce diğer organizmaların dışlanması gerekir. Penisilin alamayan kişiler için sefuroksim, sefotaksim veya seftriakson gibi diğer antibiyotikler kullanılır.

Şiddetli meningokokal septisemiden kurtulan kişilerde damar ve arterlerde devam eden sorunlar olabilir. Genellikle ciddi ortopedik problemler vardır. Kangren meydana gelirse amputasyon gerekli olabilir. Bu hastaların ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek diğer durumlara karşı önlem olarak tıbbi değerlendirmelerinin sürekli yapılması gerekmektedir.

Salgın zamanlarında, enfekte hastalarla temas halinde olan veya maruz kalan kişileri korumak için diğer antibiyotiklerle (örn. Rifampin, minosiklin ve sülfadiazin) profilaksi kullanılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir