Menetrier Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Menetrier hastalığı, mideyi kaplayan mukozadaki mukoza hücrelerinin (foveola) aşırı büyümesiyle karakterize, büyük mide kıvrımlarına neden olan nadir bir hastalıktır. Menetrier hastalığına bağlı en sık görülen semptom midenin üst orta bölgesindeki ağrıdır (epigastrik ağrı). 

Haber Merkezi / Menetrier hastalığının nedeni bilinmemektedir. Büyük mide kıvrımlarını ilgilendiren bozukluklarla ilgili tıp literatüründe önemli bir kafa karışıklığı ve çelişki vardır. Menetrier hastalığı adı sıklıkla yanlışlıkla büyük mide kıvrımlarının olduğu herhangi bir durumu tanımlamak için veya dev hipertrofik gastritin (GHG) eşanlamlısı olarak kullanılır.

Ancak Menetrier hastalığı gastritin gerçek bir şekli değildir. Menetrier hastalığı tanısı, mukoza hücrelerinin aşırı büyümesi nedeniyle geniş mide kıvrımları olan kişiler için saklanmalıdır.

Menetrier hastalığında mide iltihabı minimal düzeydedir veya hiç yoktur. Enflamasyon minimal olduğundan veya mevcut olmadığından Menetrier hastalığı, bir gastrit türü olarak değil, bir hiperplastik gastropati türü olarak sınıflandırılır. Bazı araştırmacılar Menetrier hastalığı ve sera gazının aynı bozukluğun varyantları veya bir hastalık spektrumunun farklı bölümleri olabileceğine inanmaktadır.

Menetrier hastalığının belirtileri vakadan vakaya değişebilir. Bazı bireylerde herhangi bir belirti görülmeyebilir (asemptomatik). En sık görülen semptom midenin üst orta bölgesindeki ağrıdır (epigastrik ağrı). Daha az sıklıkta bildirilen semptomlar arasında mide bulantısı, kusma ve ishal yer alır. Bazı durumlarda kilo kaybı ve derin iştah kaybı (anoreksi) da meydana gelebilir.

Bazen Menetrier hastalığıyla ilişkilendirilen ek bir değişken bulgu, protein albümin kaybı (hipoalbuminemi) gibi dolaşımdan gastrointestinal sisteme protein kaybıdır (protein kaybettiren gastropati). Bazı durumlarda protein kaybı şiddetli olabilir. Protein kaybı, özellikle bacaklarda sıvı birikmesine (ödem) neden olabilir.

Bazı Menetrier hastalığı vakalarında, genellikle mide zarındaki erozyonlar veya ülserlerin bir sonucu olarak gastrointestinal kanama da rapor edilmiştir. Midenin asit salgısı sıklıkla belirgin şekilde azalır (hipoklorhidri) veya yoktur. Midede aşırı mukus salgısı da meydana gelebilir.

Bazı araştırmacılar, Menetrier hastalığı olan bireylerin mide kanserine yakalanma riskinin genel popülasyona göre daha yüksek olduğuna inanmaktadır. Ancak diğer araştırmacılar bunun kesin olarak kanıtlandığına inanmıyor. Bazı serilerde Menetrier hastalığı ile ülseratif kolit arasında bir ilişki bulunmuştur.

Menetrier hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Birden fazla nedeni olabilir. Çocuklarda bazı Menetrier hastalığı vakaları sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonuyla ilişkili olabilir. Helicobacter pylori bakterisinin Menetrier hastalığı olan bazı yetişkinlerde sorumlu olduğu gösterilmiştir. Bu enfeksiyonların Menetrier hastalığının gelişiminde oynadığı kesin rol bilinmemektedir.

Bazı araştırmacılar, Menetrier hastalığını karakterize eden büyük mide kıvrımlarının, midedeki epidermal büyüme faktörü reseptörünün, dönüştürücü büyüme faktörü alfa (TGF) adı verilen bir protein tarafından artan aktivasyonundan kaynaklanabileceğine inanmaktadır.

Son derece nadir durumlarda, etkilenen hastaların kardeşlerinde çocukken Menetrier hastalığı gelişmiştir; bu, bu vakalarda genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Araştırmacılar bu vakalarda Menetrier hastalığının otozomal dominant bir özellik olarak kalıtsal olabileceğine inanıyor. Genetik hastalıklar, biri babadan, diğeri anneden alınan iki grup gen tarafından belirlenir.

Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir.

Mide kıvrımları büyük olan kişilerde Menetrier hastalığından şüphelenilebilir. Büyük mide kıvrımları, hastanın baryum çözeltisi içtikten sonra yapılan radyolojik bir çalışmayla veya ince, esnek bir tüpün (endoskop) ağızdan sokulduğu ve midenin içini incelemek için kullanıldığı bir prosedür olan endoskopik muayene ile teşhis edilebilir.

Gerekirse mikroskobik inceleme (biyopsi) için doku örnekleri elde etmek. Biyopsi ile elde edilen etkilenmiş mide dokusunun histopatolojik çalışması Menetrier hastalığı tanısını destekleyebilir. Histopatoloji, hastalıklı dokudaki mikroskobik anatomik değişikliklerin incelenmesidir.

Tedavi Menetrier hastalığı antikolinerjik ilaçlar, asit baskılama tedavisi ve H. pylori enfeksiyonuna yönelik antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmiştir. Bu tedaviler tutarsız sonuçlar üretti. Bazı durumlarda protein kaybıyla mücadele etmek için yüksek proteinli bir diyet önerilebilir. Albümin kaybını telafi etmek için albümin transfüzyonları da kullanılabilir.

Setuksimab (Erbitux) infüzyonları epidermal büyüme faktörü reseptörünü bloke eder ve Menetrier hastalığı olan bazı hastalarda başarılı olmuştur. Setuksimab tedavisi yaşam kalitesini iyileştirebilir, mide asidi üretimini eski haline getirebilir ve hatta muhtemelen mide duvarının kalınlığını azaltabilir. Birkaç vakada setuksimab infüzyonları kesildikten sonra hasta en azından geçici olarak iyi durumda kalır. Erbitux kardiyopulmoner arest, akne benzeri döküntü ve düşük magnezyum seviyelerine neden olabilir ve bu nedenle hastalar bu tedavi konusunda dikkatle izlenmelidir.

Önemli protein kaybının olduğu veya mide kanserine ilerleme ihtimalinin yüksek olduğu ciddi vakalarda kısmi veya total gastrektomi gerekli olabilir. Gastrektomi, midenin bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Sitomegalovirüs enfeksiyonuna bağlı Menetrier hastalığı olan çocuklarda, sitomegalovirüse yönelik antiviral ilaçlar semptomların iyileşmesine yol açabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir