Kromozom 4 Monozomi Distal 4q Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q, 4. kromozomun bir kısmının silinmesinin (monozomi) olduğu nadir bir kromozomal bozukluktur. İlişkili semptomlar ve bulgular, kromozom 4’ün silinmiş kısmının belirli uzunluğuna ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Haber Merkezi / Bununla birlikte, karakteristik özellikler arasında doğumdan sonra büyüme geriliği (doğum sonrası gelişme geriliği), değişen derecelerde zeka geriliği, kafatası ve yüz malformasyonları yer alır. (kraniyofasiyal) bölge, yapısal kalp kusurları, el ve ayaklardaki anormallikler ve/veya diğer fiziksel bulgular. Kromozom 4, Monozomi Distal 4q genellikle embriyonik gelişim sırasında bilinmeyen nedenlerle (ara sıra) meydana gelen spontan hatalardan kaynaklanıyor gibi görünmektedir.

Yukarıda belirtildiği gibi, Kromozom 4, Monozomi Distal 4q ile ilişkili semptomlar ve fiziksel bulgular değişken olabilir. Bununla birlikte, birçok durumda, bozukluk, kafatası ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinin belirgin malformasyonları, doğumda mevcut olan kalbin yapısal malformasyonları (doğuştan kalp kusurları), el ve ayak anormallikleri ve/veya diğer anormallikler ile karakterize edilir. fiziksel anormallikler Ek olarak, bozukluğu olan bireyler tipik olarak hafif, orta veya şiddetli zihinsel gerilikten ve zihinsel ve fiziksel aktivitelerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin kazanılmasında gecikmelerden (psikomotor gerilik) etkilenir.

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q olanlarda doğum ağırlığı genellikle normal olsa da, etkilenen bebeklerin çoğunda doğumdan sonra büyüme geriliği (doğum sonrası büyüme geriliği) görülür. Bazı bebeklerde ayrıca düşük kas tonusu (hipotoni) ve/veya beyinde ani kontrolsüz elektriksel aktivite epizotları (nöbetler) vardır.

Monozomi Distal 4q ile ilişkili karakteristik kraniyofasiyal anormallikler arasında küçük bir kafa (mikrosefali); alçak bir burun köprüsü ve kalkık burun delikleri (anteverted burun delikleri) olan kısa bir burun; ve/veya alçak, sivri kulaklar. Buna ek olarak, bozukluğu olan birçok kişinin anormal derecede küçük, içe dönük bir alt çenesi (mikroretrognati) ve bazı durumlarda dilin aşağı doğru yer değiştirmesi veya geri çekilmesi (glossoptoz) ile ilişkili olabilen damağın tam olarak kapanmaması (yarık damak) vardır. ). Mikroretrognati, yarık damak ve glossoptoz birlikteliğine “Pierre-Robin sendromu” veya “Robin malformasyon sekansı” denilebilir. Pierre-Robin sendromuna bağlı malformasyonlar yenidoğan (neonatal) döneminde beslenme ve nefes almada güçlüklere neden olabilir. İlişkili anormallikler, bozulmuş emme ve yutma.

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q ayrıca ek kraniyofasiyal malformasyonlarla ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm); yukarı doğru eğimli göz kapağı kıvrımları (palpebral fissürler); gözlerin iç köşelerini kaplayabilen dikey deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar); ve/veya üst dudakta anormal bir oluk (yarık dudak). Ayrıca bazı durumlarda alın şekli bir taraftan diğer tarafa farklı görünebilir (alın asimetrisi).

Tıbbi literatürdeki raporlara göre, etkilenen bebeklerin yüzde 60’ından fazlasında doğuştan kalp (kalp) kusurları da vardır. Çoğu zaman, bu tür kardiyak kusurlar, normalde kalbin alt odacıklarını (ventriküller) veya üst odacıklarını (atriyum) ayıran bölmede (septum) anormal bir açıklığı (ventriküler veya atriyal septal kusurlar [VSD’ler veya ASD’ler]) içerir.

Bozuklukla bağlantılı olarak bildirilen ek kardiyak kusurlar, pulmoner arter ile sağ ventrikül arasındaki açıklığın anormal daralmasını (stenoz) (pulmoner stenoz); aortun (aort koarktasyonu) veya aort ile sol ventrikül arasındaki açıklığın (aort stenozu) anormal daralması; patent duktus arteriozus (PDA); veya Fallot tetralojisi. PDA’da, fetal gelişim sırasında pulmoner arter ile aort arasında bulunan kanal doğumdan sonra kapanmaz. (Pulmoner arter, oksijeni tükenmiş kanı sağ ventrikülden oksijen ve karbondioksit değişiminin meydana geldiği akciğerlere taşır. Vücudun ana arteri olan aort, sol ventrikülden çıkar ve oksijen bakımından zengin kanı çoğu kişiye sağlar. arterler.)

Fallot Tetralojisi, ventriküler septal kusur da dahil olmak üzere kalp kusurlarının bir kombinasyonunu ifade eder; pulmoner stenoz; aortun yer değiştirmesi, oksijeni tükenmiş kanın sağ ventrikülden aorta akmasını sağlar; ve sağ ventrikülün kalp kasında (miyokard) kalınlaşma (hipertrofi). Kalp kusurları olanlarda, ilişkili semptom ve bulgular değişebilir, mevcut kalp malformasyonlarının ciddiyetine ve kombinasyonuna ve diğer faktörlere bağlıdır. Örneğin, küçük izole VSD’ler gibi bazı durumlarda hiçbir semptom görülmeyebilir.

Bununla birlikte, daha büyük VSD’ler ve/veya diğer kardiyak defektler gibi diğer durumlarda, ilişkili semptomlar ve bulgular arasında beslenme güçlüğü, nefes darlığı, gelişememe, aşırı terleme, sinirlilik, deri ve mukus zarlarında mavimsi renk değişikliği olabilir. siyanoz) ve/veya diğer anormallikler. Monozomi Distal 4q’lu bazı kişilerde doğuştan kalp hastalığı ve/veya belirli kraniyofasiyal malformasyonlarla (örn. Pierre-Robin sendromu) ilişkili solunum güçlükleri, bebeklik veya erken çocukluk döneminde potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Küçük izole VSD’leri olanlar gibi, hiçbir semptom görülmeyebilir.

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q ayrıca el ve ayaklarda belirgin anormallikler ile ilişkilendirilebilir. Bu tür malformasyonlar arasında anormal bükülme (klinodaktili) ve “serçe parmakların” (beşinci parmaklar) inceltilmesi, olağan dışı sivri veya çift tırnaklar; implante edilmiş başparmaklar ve ayak parmakları (halüsler); avuç içlerinde ve beşinci parmaklarda anormal deri kabartıları; örtüşen ayak parmakları; ve/veya ayakların bükülerek şekil veya konumdan çıktığı şekil bozuklukları (çarpık ayak). Bazı durumlarda, dirseklerin sınırlı ekstansiyonu ve/veya çıkık kalçalar gibi ek kas-iskelet kusurları da mevcut olabilir.

Etkilenen bazı bireylerde, bozukluk, genital, böbrek (böbrek), gastrointestinal ve/veya diğer malformasyonlar dahil olmak üzere ek fiziksel anormallikler ile ilişkilendirilebilir.

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q olan bireylerde, kromozom 4’ün uzun kolunun (q) uç (distal) bölgesinin tamamında veya bir kısmında delesyon (monozomi) vardır. referans noktası, kromozomun sentromeri anlamına gelir [aşağıda açıklanmıştır].) Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu, “q” harfi ile tanımlanan uzun bir kolu ve iki kolun birleştiği (sentromer) daralmış bir bölgesi vardır. Kromozomlar ayrıca sentromerden dışa doğru numaralandırılmış bantlara bölünmüştür. Örneğin,

Kanıtlar, Monosomy Distal 4q’nun karakteristik özelliklerine sahip bireylerin, 4q31 bandında (kırılma noktası) başlayan ve kromozom 4q’nun (yani 4q31-qter) sonuna (veya “terminal”) kadar uzanan delesyonlara sahip olduğunu göstermektedir. (4q’nun uzak bölgesi bazen “4q3” olarak anılır ve 4q31’den 4q35’e kadar olan bantları içerir, sonuncusu 4q’nun terminal bandıdır.) 4q32-qter bandından delesyonları olan hastaların, bunlara benzer semptom ve bulguları olduğu görülmektedir. 4q31-qter silmeleri ile ilişkili. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, 4q33 veya 4q34 ila qter bantlarında başlayan silmelerin daha az şiddetli klinik özelliklerle karakterize edildiğini belirtmektedir.

Ek olarak, kanıtlar, 4q31 ila 4q34 bantları içinde qter’e uzanmayan “geçişli” silmelerin tipik olarak sendromla ilişkili birçok özelliğe sahip olabileceğini göstermektedir. (Bir kromozomun diğer bölgeleri arasında olduğu gibi, ara yer anlamına gelir.) Bazı araştırmacılara göre, bu tür bulgular, 4q31-qter kaybına atfedilen karakteristik özelliklerin, esas olarak 4q31’in 4q33-q34’e silinmesinden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir.

Buna karşılık raporlar, 4q31’e “yakın” olan 4q’nun interstisyel silmeleriyle ilişkili klinik özelliklerin genellikle daha değişken olduğunu ve uzak silmelerle ilişkili olanlardan daha az spesifik olduğunu ve bunlardan büyük ölçüde farklı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu tür özellikler tipik olarak zihinsel geriliği ve nispeten hafif kraniyofasiyal anormallikleri içerir. (Uzak teriminin zıttı olan proksimal, belirli bir referans noktasına [yani sentromere] daha yakın veya en yakını gösterir.)

Çoğu durumda, Kromozom 4, Monozomi Distal 4q, embriyonik gelişimin çok erken dönemindeki spontan (de novo) hatalardan kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Bu gibi durumlarda, etkilenen çocuğun ebeveynleri genellikle normal kromozomlara sahiptir ve kromozomal anormalliği olan başka bir çocuğa sahip olma riski nispeten düşüktür.

Daha az yaygın olarak, silme, ebeveynlerden birinde “dengeli yer değiştirme” sonucu olabilir. Translokasyonlar, belirli kromozomların bölümleri kopup yeniden düzenlendiğinde meydana gelir, bu da genetik materyalin kaymasına ve değiştirilmiş bir kromozom setine neden olur. Bir kromozomal yeniden düzenleme dengeliyse, yani değiştirilmiş ancak dengeli bir kromozom setinden oluşuyorsa, genellikle taşıyıcı için zararsızdır. Bununla birlikte, böyle bir kromozomal yeniden düzenleme, taşıyıcının yavrularında artan anormal kromozomal gelişim riski ile ilişkilendirilebilir.

Etkilenen bir çocuğun ebeveynlerine, ebeveynlerden birinde dengeli bir translokasyon veya başka bir kromozomal yeniden düzenlemenin varlığını doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olmak için tipik olarak kromozomal analiz ve genetik danışmanlık önerilir.

Bazı durumlarda, Kromozom 4, Monozomi Distal 4q ultrason, amniyosentez ve/veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) önerilebilir. Fetal ultrasonografi sırasında yansıyan ses dalgaları, gelişmekte olan fetüsün bir görüntüsünü oluşturarak potansiyel olarak bir kromozomal bozukluğu veya diğer gelişimsel anormallikleri düşündüren bazı bulguları ortaya çıkarır. Amniyosentez ile gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır ve analiz edilirken, CVS plasentanın bir kısmından doku örneklerinin çıkarılmasını içerir. Bu tür sıvı veya doku numunelerinde yapılan kromozomal analiz, Monozomi Distal 4q varlığını ortaya çıkarabilir.

Bozukluk genellikle kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik fiziksel bulguların saptanmasına ve kromozomal analize dayalı olarak doğumdan sonra (doğum sonrası) teşhis edilir veya doğrulanır. Bozuklukla ilişkili olabilecek belirli anormalliklerin (örn. mikroretrognati, yarık damak, vb.) saptanmasına ve/veya karakterize edilmesine yardımcı olmak için gelişmiş görüntüleme teknikleri dahil olmak üzere çeşitli özel testler de yapılabilir.

Ek olarak, mevcut olabilecek herhangi bir kalp anormalliğini tespit etmek için kapsamlı bir kardiyak değerlendirme önerilebilir. Bu tür bir değerlendirme, kapsamlı bir klinik muayeneyi, kalp ve akciğer seslerinin bir stetoskop kullanılarak değerlendirilmesini ve doktorların kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmesine olanak tanıyan özel testleri (örneğin, röntgen çalışmaları, elektrokardiyografi [EKG]) içerebilir. ekokardiyografi).

Kromozom 4, Monozomi Distal 4q’nun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara ve bulgulara yöneliktir. Bu tür bir hastalık yönetimi, çocuk doktorları gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir; cerrahlar; kalp uzmanları (kardiyologlar); iskelet, kaslar, eklemler ve ilgili dokuların bozukluklarını teşhis eden ve tedavi eden doktorlar (ortopedistler); nörologlar; ve/veya diğer sağlık uzmanları.

Muhtemelen dilin aşağı doğru yer değiştirmesiyle bağlantılı olan mikroretrognati ve yarık damak gibi beslenme ve solunum güçlükleri olan yenidoğanlar için (örn. Pierre-Robin sendromu olanlar), önerilen hastalık yönetimi, bebekleri yüz üstü tutmayı içerebilir (yüzüstü pozisyon ) ve solunumun izlenmesi. Bazı durumlarda, tedavi ayrıca burun yoluyla bir solunum tüpünün yerleştirilmesini veya gerekirse belirli cerrahi prosedürlerin uygulanmasını gerektirebilir. Bunlar, dilin hava yolunu tıkamasını önlemek için dilin geçici olarak alt dudağa birleştirildiği (dil-dudak adezyonu) veya içine bir tüpün yerleştirildiği (trakeostomi) nefes borusuna boyundan bir açıklık oluşturulmasını içeren bir prosedürü içerebilir.

Beslenmeyi iyileştirmeye yardımcı olmak ve besin maddelerinin yeterli alımını sağlamak için değiştirilmiş yapay meme uçlarının kullanımı veya bazı durumlarda tüple besleme (sonda ile besleme) gibi ek destekleyici önlemler de gerekebilir. Ek olarak, anormalliği onarmak ve konuşma gelişimini iyileştirmeye yardımcı olmak için bebeklik veya çocukluk döneminde uygun yaşta damak yarığını düzeltmek için cerrahi önlemler önerilecektir. Doktorlar ayrıca bazı durumlarda ek, ilişkili kraniyofasiyal malformasyonların cerrahi olarak düzeltilmesini önerebilir.

Doğuştan kalp kusurları olan bebekler ve çocuklar için belirli ilaçlarla tedavi, cerrahi müdahale ve/veya başka önlemler de gerekebilir. Ek olarak, bazı durumlarda doktorlar, Kromozom 4, Monozomi Distal 4q ile ilişkili ek iskelet, genital ve/veya diğer malformasyonların cerrahi olarak onarılmasını veya düzeltilmesini önerebilir. Gerçekleştirilen spesifik cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin ciddiyetine ve konumuna, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Nöbet geçiren bireylerde, nöbet bölümlerini önlemeye, azaltmaya veya kontrol etmeye yardımcı olmak için antikonvülsan ilaçlar uygulanabilir.

Etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için erken müdahale de önemli olabilir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel eğitim, konuşma terapisi, fizik tedavi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için de faydalı olacaktır. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir