Hawaii’deki Yangında Can Kaybı 89’a Yükseldi

Hawaii’nin Maui adasında çıkan yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısı 80’e yükseldi. Yangın 1960 yılında bölgede 61 kişinin öldüğü yangın felaketinden bu yana görülen en büyük yangın olarak kayıtlara geçti.

Bilim insanları, Hawaii’deki orman yangınlarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğuna inanıyor. Bilim insanlarına göre, azalan yağışlar, yükselen sıcaklıklar ve istilacı türlerin adaları orman yangınlarına karşı daha duyarlı hale getirdi.

Hawaii Üniversitesi ve Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından 2015’te yayımlanan araştırmaya göre, 1990’dan bu yana, seçilen izleme alanlarındaki yağış, yağışlı mevsimde yüzde 31 ve kurak mevsimde yüzde 6 daha düşük oldu.

Maui Polis Şefi John Pelletier, köpekli arama-kurtarma ekiplerinin yangından etkilenen alanın sadece yüzde üçünü tamamladığını söyledi.

“Kontrol altına almamız gereken en az 5 mil karelik bir alan var ve bu alan sevdiklerimizle dolu. Şimdiye kadar 89 kişi bulduk. Bugün iki tanesini tespit ettik,” diyerek ölü sayısının artmasının muhtemel olduğunu ve “henüz hiçkimsenin bunun boyutunu bilmediğini” belirtti.

Ekipler, ilk aramayı tamamladıkları evlere parlak turuncu renkle X, insan kalıntıları tespit ettikleri yerlere ise İK işareti bırakıyor.

Ölülerin kimliklerini tespit etmenin son derece zor olduğunu söyleyen Pelletier “kalıntıları elimize alıyoruz ve dağılıyorlar…bulduğumuz kalıntılar metali eriten bir yangından geriye kalanlar oluyor,” ifadelerini kullandı.

Küle dönen Front Street’i gezen Vali Josh Green “Bu kesinlikle Hawaii’nin karşılaştığı en kötü doğal afet,”  diyerek “Sadece yaşayanlara destek olabiliriz. Şu anda odak noktamız insanları mümkün olduğunca yeniden bir araya getirmek, onlara barınma ve sağlık hizmetleri sağlamak ve ardından yeniden inşaya yönelmek,” ifadelerini kullandı

Green, Batı Maui’de en az 2 bin 200 binanın hasar gördüğünü ya da yıkıldığını ve bunların yüzde 86’sının konut olduğunu söyledi. Ada genelinde hasarın 6 milyar dolara yakın olduğunun tahmin edildiğini de sözlerine ekledi. Vali yaraları sarmanın çok uzun bir zaman alacağını söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir