Kromozom 22 Halkası Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Kromozom 22 halkası, bir kromozom 22’nin dairesel veya halka bir yapı oluşturmasıyla sonuçlanan nadir bir genetik durumdur. Halka, kromozom 22’nin hem kısa kolundan hem de uzun kolundan genetik materyalin kaybından (silinmesinden) sonra oluşur.

Haber Merkezi / Delesyonun boyutu değişkendir, 100kb’den az ile 10Mb’den büyük arasında değişir. Klinik özellikler de değişkendir ancak tipik olarak gelişimsel gecikme, zayıf kas tonusu (hipotoni), ciddi konuşma gecikmesi ve büyük kulaklar ve sümüklü burun gibi küçük fiziksel özellikleri içerir. 

Halka kromozomlu bir çocuğun ebeveynlerine, halkanın kalıtsal olup olmadığını belirlemek ve halkanın çocuklarının gelişimi ve tıbbi bakımı için ne anlama geleceği konusunda önemli bilgiler sağlamak için kromozom çalışmaları ve genetik danışmanlık endikedir. “Belirtiler ve Semptomlar” ve “İlgili Bozukluklar” bölümlerinde tartışıldığı gibi, halka 22’ye sahip bireyler için kritik bir husus, nörofibromatozis tip 2 (NF2) geliştirme riskidir.

Bir çocuğun kromozom 22 halkasına sahip olduğunun ilk göstergesi zayıf kas tonusu (hipotoni) olabilir. Bir bebek beslenme, başını dik tutma ve oturma pozisyonunda kalma konusunda sorun yaşayabilir. Çocuk büyüdükçe emekleme ve yürüme gibi diğer motor kilometre taşları gecikecek ve çocuk zayıf koordinasyon, dengesizlik ve kararsız yürüyüş sergileyebilir. Konuşmanın ciddi şekilde gecikmesi veya olmaması gibi, orta ila derin entelektüel gelişim yaygındır. Otizm veya otistik benzeri davranışlar sıklıkla görülür. Duygudurum bozuklukları ve saldırganlık ve hiperaktivite gibi diğer davranışsal sorunlar da tanımlanmıştır.

Halka kromozom 22’nin fiziksel özellikleri hafiftir. Soğanlı burun ucu, geniş burun köprüsü, büyük kulaklar ve uzun kirpikleri içerir. Küçük kafa boyutunun (mikrosefali) ilk raporlarda ortak bir özellik olduğu bildirildi, ancak daha büyük araştırmalar bunun halka 22’ye sahip bireylerin %35’inden daha azında meydana geldiğini buldu. Bireylerin yaklaşık %10’unda beyin görüntüleme çalışmaları merkezi sinir sisteminde anormallikler gösteriyor. karıncıkların genişlemesi, serebellum ve serebrumun atrofisi (boyutunda küçülme), büyük sisterna magnum, meningiomlar ve beyin tümörlerini içeren sistem. Menenjiyomlar ve beyin tümörleri, aşağıda açıklandığı gibi nörofibromatozis tip 2’nin göstergesi olabilir.

Phelan-McDermid sendromu (PMS), 22. kromozomun uzak uzun kolunun silinmesi sonucu ortaya çıkan nadir bir genetik durumdur. 22. kromozomun uzak uzun kolunun silinmesine neden olan mekanizmalardan biri de halka kromozom oluşumudur. PMS’li bireylerin %14 ila 33’ünün halka 22’ye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu muhtemelen hafife alınmış bir tahmindir çünkü halka 22’ye sahip tüm bireyler tanılarını PMS olarak bildirmez. Ek olarak, kromozomal mikrodizi (CMA) ile PMS teşhisi konan herkes, bir halka kromozomun var olup olmadığını belirlemek için takip eden kromozom çalışmalarına sahip değildir (bkz. “Teşhis”).

22 halkasına sahip bireylerin çoğunda 22q13 olarak tanımlanan 22. kromozomun uzun kolunda bir delesyon vardır. Bu, PMS’ye neden olan aynı silmedir. Beklendiği gibi, halka 22 ve PMS aynı özellikleri paylaşır: bozulmuş entelektüel gelişim, gecikmiş veya hiç konuşma, hipotoni ve otizm veya otistik benzeri davranış. Diğer ince fiziksel özellikler de örtüşüyor. Bir fark, büyüme gecikmesinin genellikle 22. halkada bildirilmesi, ancak PMS’de yaygın olmamasıdır. Halka 22’deki büyüme gecikmesi, halka kromozomunun stabilite eksikliğine bağlanmıştır.

22 halkasına sahip bireyler, nörofibromatozis tip 2 (NF2) geliştirme riski altındadır. NF2, sinir sisteminde kanserli olmayan tümörlerin büyümesi ile karakterize edilen genetik bir durumdur. NF2 geni, 22. kromozomun uzun kolunda, 22. halkada silinen segmentin proksimalindedir. “Nedenler” bölümünde tartışıldığı gibi, 22. halkaya sahip bir birey, 22. kromozomun bir kopyası olan monozomi 22’ye sahip bazı hücrelere sahip olabilir. Bu, hücre bölünmesi (mitoz) sırasında halkanın kararsızlığından kaynaklanır.

Monozomi 22’ye sahip hücreler vücuttaki farklı dokulara dağılacaktır. Buna sinir sistemindeki hücreler de dahildir. Monozomi 22, “ilk isabet” veya NF2’ye yol açabilecek ilk olay olarak kabul edilir. Sinir sistemindeki bir hücre, NF2 geninin patojenik bir varyantı olan “ikinci bir vuruşa” maruz kalırsa, nörofibromatozis tip 2 ortaya çıkar. NF2’de, iç kulaktan beyne bilgi taşıyan sinir boyunca tümörler oluşabilir ve bu da işitme kaybına, kulak çınlamasına ve denge kaybına neden olabilir. Ring 22’ye sahip pek çok kişinin konuşması sınırlı olduğundan, ebeveynlerine veya bakıcılarına bu semptomları yaşadıklarını söyleyemeyebilirler. Tümörler ayrıca beynin başka yerlerinde de ortaya çıkarak ek komplikasyonlara yol açabilir.

Bu nedenle, “İlgili Bozukluklar” bölümünde tartışıldığı gibi, halka 22’ye sahip bireyler 10-12 yaşından itibaren NF2 belirtileri açısından izlenmelidir. Tümörler ayrıca beynin başka yerlerinde de ortaya çıkarak ek komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, “İlgili Bozukluklar” bölümünde tartışıldığı gibi, halka 22’ye sahip bireyler 10-12 yaşından itibaren NF2 belirtileri açısından izlenmelidir. Tümörler ayrıca beynin başka yerlerinde de ortaya çıkarak ek komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, “İlgili Bozukluklar” bölümünde tartışıldığı gibi, halka 22’ye sahip bireyler 10-12 yaşından itibaren NF2 belirtileri açısından izlenmelidir.

Halka kromozom 22, genetik materyal 22. kromozomun her iki ucundan kaybolduğunda (silindiğinde) ve kırık uçlar dairesel bir kromozom veya halka oluşturmak üzere birleştiğinde oluşur. Kromozomlar tipik olarak vücut hücrelerimizin çekirdeğinde bulunan çubuk benzeri yapılardır. Genetik materyal (DNA) ve proteinlerden oluşurlar ve işlevleri genetik bilgiyi nesilden nesile iletmektir. Normal kromozom sayısı 46 veya 23 çift kromozomdur ve her çiftin bir üyesi annemizden, diğeri babamızdan kalıtılır. Uzunluklarına göre en uzundan en kısaya doğru 1’den 22’ye kadar numaralandırılan kromozomlara otozom denir. Kalan kromozom çifti, kadınlarda XX ve erkeklerde XY olan cinsiyet kromozomlarıdır.

Yapısal olarak, kromozomların sentromer olarak bilinen bir daralma ile ayrılan bir uzun kolu (q) ve bir kısa kolu (p) vardır. Uzun kol sentromerin altındadır ve kısa kol sentromerin üzerindedir. Kromozom kolunun uzunluğuna bağlı olarak bölgelere, bantlara ve alt bantlara ayrılır. “Akrosentrik” kromozomlar olarak adlandırılan bir kromozom sınıfı, kromozomun tepesine çok yakın sentromere sahiptir ve kısa kolları çok kısa yapar. Kromozom 22, akrosentrik bir kromozomdur.

“Uydular” olarak bilinen yapılar, akrosentrik kromozomların kısa kollarına dar “saplar” ile tutturulmuştur. Kısa kollar, saplar ve uydular tekrarlayan genetik materyalden oluşur. Tekrarlayan materyalin silinmesi, halka kromozom oluştuğunda klinik olarak anlamlı değildir çünkü bu materyal diğer akrosentrik kromozomlarda (kromozomlar 13, 14, 15, 21 ve kromozom 22’nin ikinci kopyası) mevcuttur. Halka 22’nin klinik özelliklerine yol açan, kromozom 22’nin distal uzun kolunun kaybıdır. Halka 22’de, kromozom 22’nin uzun kolundaki (q) silme için en yaygın kırılma noktası bölge 1, bant 3’tür. – 22q13 olarak yazılır.

Halka kromozom 22 ile ilişkili klinik özellikler, birçok nedenden dolayı değişkendir. 22’lik uzun koldan silinen malzeme miktarı kişiden kişiye tutarsızlık göstermekte, özelliklerin değişkenlik göstermesine neden olmaktadır. Ek olarak, mitoz adı verilen vücut hücrelerimizin bölünmesi sırasında 22 halkası kararsızdır. Mitozun başlangıcında, her bir kromozom, daha sonra iki kardeş kromatit oluşturmak üzere çoğalan tek bir kromatin zincirinden oluşur. Başlangıçta, kardeş kromatitler eşleştirilir ve sentromerde birleştirilir. Mitoz ilerledikçe kardeş kromatitler birbirinden ayrılır. Mitoz sonuçta iki özdeş yavru hücrenin oluşumuyla sonuçlanır. Bununla birlikte, halka kromozomu mitoz sırasında kararsızdır ve yavru hücrelerden dışlanabilir.

Bu, monozomi 22 adı verilen 22. kromozomun yalnızca bir kopyasına sahip yavru hücrelerle sonuçlanır. Mitozun bir diğer özelliği de kardeş kromatid değişimidir. Kardeş kromatitler eşlenirken genetik materyal alışverişi yapabilirler. Normal olarak oluşan kromozomlarda, kardeş kromatitler genetik olarak özdeş dizileri değiştirirler. Bununla birlikte, halka kromozomları ile kardeş kromatid değişimi, çift halkalara, iki sentromerli halkalara (disentrik), birbirine kenetlenmiş halkalara veya diğer yapısal anormalliklere neden olabilir. Halkanın kısmen kopyalanması veya üç katına çıkarılması, “kedi gözü sendromu” olarak bilinen genetik bir duruma benzeyebilir.

Ancak kardeş kromatid değişimi, çift halkalara, iki sentromerli halkalara (disentrik), birbirine kenetlenmiş halkalara veya diğer yapısal anormalliklere neden olabilir. Halkanın kısmen kopyalanması veya üç katına çıkarılması, “kedi gözü sendromu” olarak bilinen genetik bir duruma benzeyebilir. Ancak kardeş kromatid değişimi, çift halkalara, iki sentromerli halkalara (disentrik), birbirine kenetlenmiş halkalara veya diğer yapısal anormalliklere neden olabilir. Halkanın kısmen kopyalanması veya üç katına çıkarılması, “kedi gözü sendromu” olarak bilinen genetik bir duruma benzeyebilir.

Ebeveynlerden birinden miras alınmayan olay. Her iki ebeveyn de normal kromozomlara sahiptir ve halka 22’ye sahip ikinci bir çocuğa sahip olma riskleri genel popülasyondan daha fazla değildir. Nadir durumlarda, ebeveynlerden biri küçük bir hücre popülasyonunda halka kromozomunu taşırken, hücrelerin çoğu normal bir kromozom yapısına sahiptir. Genetik olarak farklı iki hücre popülasyonuna sahip olma olgusuna ‘kromozom mozaikçiliği’ denir. Ebeveyn hücrelerinin çoğu halkayı taşımadığı için ebeveyn 22. halkanın özelliklerini göstermez. Ancak ebeveynin daha sonra 22. halka ile çocuk sahibi olma riski vardır. Ebeveynlere genetik danışmanlık ve kromozom analizi önerilir. ebeveynlerden birinin yüzüğü taşıyıp taşımadığını belirlemek ve doğru risk bilgisi sağlamak için 22 numaralı yüzüğü olan çocuk.

Bir ebeveynin tüm hücrelerinde bir halka kromozom taşıdığı istisnai durumlar da olmuştur. Bu durumlarda, 22. kromozomun silinmesi çok küçüktür ve ebeveyn genellikle 22. halkanın hafif özelliklerini gösterir veya hiç göstermez. Bu bölümde daha önce tartışıldığı gibi halkanın kararsızlığı nedeniyle, çocuk 22. halkanın özelliklerini olduğundan daha fazla gösterebilir. ebeveyn Halka 22’ye sahip bir ebeveyn, halkayı yavrulara geçirmek için %50’lik bir teorik riske sahiptir. Bu riski tartışmak için genetik danışmanlığa ihtiyaç vardır.

Şu anda bir kromozom bozukluğundan şüphelenildiğinde kullanılan iki yaygın yöntem vardır. Biri kromozomal mikrodizi (CMA), diğeri ise yeni nesil dizileme (NGS). Bunlara moleküler genetik testler denir, çünkü DNA molekülü seviyesindeki durumları teşhis ederler. CMA ve NGS’nin sonuçlarını doğrulamak için bazen iki teknik kullanılır. Biri FISH (yerinde floresanhibridizasyon) DNA’nın bir segmentinin var olup olmadığını belirlemek için hedeflenen bir yöntemdir. FISH, kültürlenmemiş hücrelerde veya kültürlenmiş hücrelerden türetilen kromozomlar üzerinde gerçekleştirilebilir. Diğer teknik, bir hücre alt kümesindeki kromozom sayısını saymaya ve bir anormallik olup olmadığını belirlemek için kromozom yapısını incelemeye dayanan kromozom analizidir. Kromozom analizi (bazen karyotipleme olarak adlandırılır), halka kromozomun mikroskopta görselleştirilmesine izin veren tek yöntemdir.

Hem CMA hem de NGS, silmeleri kromozom analizinden çok daha yüksek bir çözünürlükte gösterebilir. FISH gibi hedeflenen teknikler değildirler ve tüm genetik materyale aynı anda bakabilirler. Her iki teknik de ne kadar genetik materyalin kaybolduğunu belirleyebilir. CMA ve NGS, 22. kromozomun bir segmentinin silindiğini tespit ederken, bir halka kromozomun var olduğunu göstermeyeceklerdir. Bu kritik bir bilgidir çünkü 22 halkasına sahip kişilerde NF2 geliştirme riski artarken, 22. kromozomda basit bir delesyona sahip kişilerde bu risk yoktur. CMA veya NGS tarafından 22q13 delesyonu teşhisi konan herkesin bir halka kromozomunun mevcut olup olmadığını belirlemek için bir takip kromozom çalışması yaptırması önemlidir.

NGS, NF2 geninin patojenik bir varyantını göstermiyorsa , 22 halkasına sahip bir kişinin NF2 için risk altında olmadığı sık görülen bir yanlış anlamadır. Bu yanlış. Halka 22’de NF2 geliştirme mekanizması, NF2’nin patojenik bir varyantının varlığına dayanmaz. “Belirtiler ve Semptomlar” bölümünde açıklandığı gibi iki vuruşlu bir olgudur. Yüzüğün varlığı ilk vuruştur. Halka 22’ye sahip bir birey, NF2’nin patojenik bir varyantı olmamasına rağmen artmış bir NF2 riski altındadır.gen. İkinci vuruş, halka 22’ye sahip bir kişinin yaşamı boyunca herhangi bir zamanda gelişebilir. PMS’ye ve halka 22’ye sahip kişilerle yapılan bir ankette, NF2’nin ortalama teşhis yaşı 25’tir. 22 halkası olan kişilerde NF2 semptomları için sürveyans gereklidir. Önerilen sürveyans “İlgili Bozukluklar” bölümünde açıklanmıştır.

CMA, NGS ve kromozom analizleri doğumdan önce veya doğumdan sonra yapılabilir. Doğumdan önce (prenatal olarak), intrauterin büyüme gecikmesini, azalmış fetal hareketleri veya fetal yapısal anomalileri gösteren bir fetal ultrason, genetik çalışmalara yol açabilir. Çalışmalar koryon villusları veya amniyotik sıvıdan alınan hücreler üzerinde yapılabilir. Koryon villus örneklemesi, hamileliğin 10 ila 12. haftaları arasında bir plasenta dokusu örneğini test eder. Amniyosentez, fetüsü çevreleyen sıvıdan örnek alınarak gebeliğin 16 ila 18. haftaları arasında yapılır. Amniyotik sıvıda yüzen fetal hücreler incelenir. Doğumdan sonra, genetik bir rahatsızlığı olduğundan şüphelenilen bir kişiden alınan kan örneği üzerinde genetik çalışmalar yapılabilir.

Tedaviler, her bireyin ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde tasarlanmalıdır. Gelişimsel geriliği olan bebekler ve küçük çocuklar için erken müdahale programları mevcuttur ve aileleri tarafından erişilmelidir. Bunlar, çocuk geliştikçe fizik tedavi, mesleki terapi, konuşma terapisi ve diğer terapileri içerebilir. Otizm ya da otistik benzeri özellikleri olan çocuklarda davranış terapileri daha yoğun olabilir. Yüzme ve ata binme gibi uyarlanabilir sporlar kas tonusunu, koordinasyonu ve dengeyi geliştirmeye yardımcı olabilir.

Tedaviler ayrıca çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır. Çocukların çoğu kısıtlı iletişim becerilerine sahip olduğundan, ebeveynler ve bakıcılar, bireyin davranışlarında veya görünümünde gelişmekte olan bir sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirlemek için özellikle dikkatli olmalıdır. Bilinen tıbbi sorunları olan çocuklarda, sorunu çözmek için uzmanlara danışılmalıdır. Örneğin, kalp kusuru olan bir çocuk için bir pediatrik kardiyolog veya kalıcı hipotonisi olan bir çocuk için bir nörolog.

Halka kromozomun varlığından etkilenen bir aile, bir klinik genetikçiye ve bir genetik danışmana danışmalıdır. Bireyin sürekli bakımı bir ekip yaklaşımı gerektirecektir. Rutin pediatrik veya birinci basamak bakım ziyaretlerine ek olarak, işitme ve göz değerlendirmeleri, cilt muayeneleri, nörolojik değerlendirmeler gerekecektir. Ring 22’li bireyin tıbbi ihtiyacına göre başka uzmanlara ve sağlık profesyonellerine ihtiyaç duyulabilir. NF2 tanısı alan kişilerde NF2 tedavisinde deneyimli bir merkeze danışılması önerilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir