Karın Gerginliği Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Karın gerginliği (abdominal distansiyon), irritabl barsak sendromu (IBS) gibi fonksiyonel gastrointestinal bozuklukların bir yansımasıdır. Temelde, karın ağrısını karın şişkinliği yada karın şişkinliğini karın ağrısı eşlik eder.

Haber Merkezi / Şişkinlik semptomdur ve şişkinlik, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer fonksiyonel gastrointestinal bozuklukların işaretidir. IBS’de şişkinlik bildiren hastaların yaklaşık yüzde 50’si aslında karın şişkinliğinden muzdariptir.

Nedenleri;

  • Bağırsak gazı; Bağırsak içeriğinin fermantasyonundan üretilen gaz, abdominal distansiyona önemli bir katkıda bulunur. Laktuloz gibi zayıf emilen gıda bileşenleri, yuttuktan sonra bağırsakta kalır ve bağırsak mikrobiyotası tarafından fermantasyon için substratlar haline gelir. Ayrıca, IBS veya fonksiyonel dispepsi nedeniyle bağırsak mikrobiyotasında bir değişiklik de fermantasyon hızını artırabilir ve bağırsak gazı üretimini artırabilir.
  • Bağırsaktaki su miktarı; Fruktoz ve mannitol gibi zayıf emilen kısa zincirli karbonhidratlar, ozmotik etkileriyle ince bağırsaktaki su miktarını artırabilir. Bu da abdominal distansiyona neden olabilir.
  • Bağırsağın içindekiler; Kabızlığa bağlı olarak kolonik içeriğin artması olan fekal impaksiyon kolon distansiyonuna neden olabilir. Ek olarak, artan kolonik içerik miktarı, fermantasyon ve gaz üretimini daha da artırır. Bu olayların birleşik etkileri, abdominal şişkinliğe ve/veya distansiyona önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
  • Bağırsak gazı; Gazın gereksiz şekilde tutulmasına neden olan bağırsak gazının değişmiş geçişinin, abdominal distansiyon atakları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Muhtemelen, gaz geçişindeki bu tür bir değişiklik, gaz klirensi için bozulmuş refleks kontrolünün bir sonucudur.
  • Visseral hassasiyet; Viseral duyarlılıktaki bir değişiklik, abdominal distansiyon ile ilişkili ana faktörlerden biridir. Örneğin, rektal distansiyon için artan bir eşik olarak tanımlanan rektal hiposensitivite, kabızlığa bağlı abdominal distansiyonun çok yaygın bir faktörüdür.
  • Karın ve diyafram kasının değişen aktivitesi; Karın ve diyafram kaslarının refleks kontrolünde bir değişiklik de şişkinlik ve/veya distansiyona neden olabilir. Örneğin, çalışmalar, şişkinlik ve şişkinliği olan hastalarda, gaz alımı üzerine diyafram kasında olağandışı bir kasılma ve karın duvarı kasında gevşeme gözlemlendiğini göstermiştir.
  • Değiştirilmiş pelvik taban işlevi; Pelvik taban refleks kontrolünde bir değişiklik de abdominal distansiyon ile ilişkilidir. Karın şişkinliği olan hastalarda, iç anal sfinkterin rektal distansiyona tepkisi olan değiştirilmiş bir rekto-anal inhibitör refleks gözlenir; bu, defekasyon sürecindeki bir değişikliğin abdominal distansiyondan sorumlu olabileceğini düşündürür.
  • Patolojik aerofaji; Patolojik aerofaji, aşırı hava yutulması nedeniyle oluşur ve ayrıca abdominal distansiyona katkıda bulunan bir faktördür.
  • Bağırsak motilite bozukluğu; Gastroparezide olduğu gibi gastrointestinal kas kasılma hızındaki bir azalma, gıdanın gastrointestinal sistemden hareketini azaltır. Bu tür bir durum sıklıkla abdominal şişkinliğe ve/veya şişkinliğe yol açar.
  • Diğer faktörler; Stres ve kaygı gibi psikolojik faktörlerin, gerginlik atakları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi de aşırı gaz üretimi ve diğer fermente ürünler nedeniyle karın şişkinliğine yol açabilir.

Tedavi stratejileri;

Etkili tedavi stratejilerini belirlemek için şişkinlik ve/veya şişkinliğe neden olan faktörleri değerlendirmek önemlidir. Bu, beslenme alışkanlığını kontrol ederek ve dışkı sıklığı ve kıvamını izleyerek yapılabilir. 

Karın şeklinin şişkinlik sırasında görüntüleme teknikleriyle değerlendirilmesi de etkilidir. Bazı ciddi vakalarda, gastrointestinal sistem uyaranlarına yanıt olarak motilite, visseral duyarlılık ve abdominal kas aktivitesini kontrol etmek önemlidir.

Bugüne kadar şişkinlik ve/veya şişkinliği tedavi etmek için en yararlı müdahaleler şunları içerir:

  • Diyet; Fruktanlar, laktoz, fruktoz, sorbitol ve mannitol gibi zayıf emilen kısa zincirli karbonhidratları daha düşük miktarda içeren bir diyet, IBS ile ilişkili şişkinlik ve distansiyon ataklarını azaltmak için en etkili strateji olarak kabul edilir.
  • Müshil; Şişkinliğin önde gelen nedenlerinden biri kabızlık olduğundan, düzenli bağırsak hareketini yönetmek için müshil kullanımı karın şişliğini azaltmak için yaygın bir stratejidir.
  • Salgılayıcı ve teşvik edici ajanlar; Linaklotid, prukaloprid ve lubiproston, kabızlığı tedavi etmek ve şişkinliği ve/veya şişkinliği azaltmak için etkili ilaçlar olarak kabul edilir.
  • Antibiyotikler; Bakteriler tarafından karbonhidrat fermantasyonu bağırsakta gaz oluşumunun başlıca nedeni olduğundan, rifaximin ve neomisin gibi antibiyotiklerin kullanımı şişkinlik ve distansiyon ataklarının azaltılmasında yardımcı olur.
  • Alternatif ilaçlar; Simetikon, odun kömürü, kivi özü, vb. ayrıca bağırsak gazı oluşumunu azaltmada ve bağırsak hareketini iyileştirmede yardımcı olur; bu nedenle, şişkinliği ve/veya şişkinliği azaltmak için etkili önlemler olarak kabul edilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir