Kardiyovasküler Hastalık Nedir?

İnsan kalbi yumruk büyüklüğündedir. Gebe kaldıktan 21 ila 28 gün sonra atmaya başlar ölüme kadar aralıksız çalışır. Kalp, aynı zamanda insan vücudundaki en güçlü kastır. Kalp, günde ortalama 100.000 kez, yetmiş yıllık bir yaşam boyunca yaklaşık iki buçuk milyar kez atar.

Haber Merkezi / Kalp her atışında, damarlardan her yerine kan pompalar. Kalp atışları, egzersiz sırasında veya farklı duygu durumlarında iki katına çıkabilir.

Kardiyovasküler sistem

Kan kalbin sol tarafından gelir ve oksijen açısından zengindir. Kan, vücudun tüm organlarına ve bölümlerine atardamarlar ve kılcal damarlar yoluyla dağılır. Oksijenini ve besin maddelerini dağıtan ve atık ürünleri toplayan kan, giderek genişleyen bir damar sistemi aracılığıyla kalbin sağ tarafına geri gelir.

Buna dolaşım sistemi veya kardiyovasküler sistem denir ve yaşamak için hayati önem taşır. Kardiyovasküler sistem, kelimenin tam anlamıyla “kardiyo” veya kalp ve “vasküler” veya bir sistem veya kan damarları ağı anlamına gelir.

Kalp damar hastalıkları kaç kişiyi etkiliyor?

Bu sistemin bozukluklarının hastalıklarına kardiyovasküler hastalıklar denir. Kardiyovasküler hastalıklar her yıl dünya çapında tahminen 17 milyon insanın ölümüne neden olmakta. Bu ölümlerin çoğu kalp krizi ve felçten kaynaklanmaktadır.

Tütün tüketimi, dünya çapında kardiyovasküler hastalıklar için en büyük risk faktörü olmaya devam etmektedir. Tütün tüketimi felç riskini de yükseltmektedir.

Obeziteye yol açan fiziksel hareketsizlik ve sağlıksız beslenme, kardiyovasküler hastalıklara yönelik bireysel riskleri artıran diğer önemli risk faktörlerindendir.

Kardiyovasküler hastalık türleri

Koroner kalp hastalığı

Kalp kasını besleyen kan damarlarının hastalığı veya daralması durumudur. Bu kan damarlarına koroner kan damarları denir. Ateroskleroz en yaygın nedendir ve kalbin koroner arterlerinin plak ve tıkaç oluşumuyla sertleşmesi ve daralmasından kaynaklanır.

Koroner kalp hastalığına yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü, tütün kullanımı, obezite, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, diyabet, ilerleyen yaş, kalıtsal yatkınlık gibi risk faktörleri neden olabilir.

Konjenital kalp hastalığı

Bu, doğumda kalp yapılarının malformasyonu veya anormal oluşumlarından kaynaklanmaktadır. Bu kalıtsal veya başka faktörlerden dolayı olabilir. Buna kalpteki delikler, anormal kapakçıklar, anormal kalp boşlukları vb. dahildir. Uyuşturucu, alkol kullanan, kızamıkçık gibi enfeksiyonlu veya hayati besinlerden yoksun diyet yapan anneler, doğuştan kalp kusurlu bebekleri doğurma riski altındadır.

İnme veya Serebrovasküler (CVA)

Bu, beynin bir kısmına kan akışı engellendiğinde ortaya çıkar. Bu, beyindeki bir kan damarının tıkanması veya yırtılmasından kaynaklanabilir. Risk altında olanlar arasında yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan kolesterolü, tütün kullanımı, diyabet ve ilerleyen yaşı olanlar bulunur.

Konjestif kalp yetmezliği

Bu, kalp kaslarının giderek kan damarlarına kan pompalayamamasından kaynaklanır. Risk altında olanlar arasında yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, obezite vb.

Periferik arter hastalığı veya periferik vasküler hastalıklar

Bu, kolları ve bacakları besleyen arterleri etkiler. Riskler, koroner kalp hastalığı risklerine benzer.

Derin ven trombozu (DVT) ve pulmoner emboli

DVT’de, bacak damarlarında şiddetli ağrı ve sakatlığa yol açan kan pıhtıları oluşur. Bu pıhtılar yerinden çıkarak kalbe ve akciğerlere hareket ederek hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Risk faktörleri arasında uzun süreli cerrahi, travma, obezite, kanserler, yakın zamanda doğum, oral kontraseptif kullanımı ve hormon replasman tedavisi vb. sayılabilir.

Romatizmal kalp rahatsızlığı

Bu, romatizmal ateşten kalp kasına ve kalp kapakçıklarına verilen hasardan kaynaklanır. Bu, streptokok bakterileri ile enfeksiyondan kaynaklanır.

Diğer kardiyovasküler hastalıklar

Bu, kalp tümörlerini, kan damarı tümörlerini veya beynin kan damarlarında balonlaşmayı (anevrizma), kardiyomiyopatiyi, kalp kapakçık hastalıklarını, kalp zarı bozukluklarını veya perikarditi, aort anevrizmasını vb. içerir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir