Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu (DSPD) Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Gecikmiş uyku fazı bozukluğu (DSPD), uyku-uyanıklık döngüsünün anormal bir şekilde hizalanmasını içeren, etkilenen bireylerin uykulu hissetmelerine ve normal kabul edilenden daha geç uyanmalarına neden olan en yaygın sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur.

Haber Merkezi / Uyku fazı, normal olarak kabul edilen sürenin iki saatten fazla olması durumunda yanlış hizalanmışsa gecikmeli olarak sınıflandırılır. Bu, DSPD’li çoğu kişinin sabah 1 ile 4 arasında yorgun hissetmeye başladığı ve sabah geç veya öğleden sonra uyandığı anlamına gelir.

DSPD’nin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, çok yaygındır ve ergenlerin ve genç yetişkinlerin %15’ini etkiler. Işığın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisi nedeniyle sabah güneş ışığına maruz kalmama veya akşamları parlak ışığa aşırı maruz kalma ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Gecikmiş uyku fazı bozukluğu belirtileri

  • Normal yatma saatinde yorgunluk olmaması
  • Normal yatma saatinde uykuya dalamama
  • Normal bir zamanda uyanma zorluğu
  • Gün içinde aşırı uyku hali

DSPD’li bireyler vücutlarının gecikmiş ipuçlarına göre uyuyabiliyorlarsa, yeterince uyumaya devam edecekler ve nispeten engelsiz bir hayat yaşayacaklardır. Daha geç yatıp daha geç uyanmalarına izin verildiğinde, yeterince uyumaya devam ederler ve normal bir şekilde yaşayıp işlev görebilirler.

Bununla birlikte, çoğu birey, sabahları okul veya iş gibi, uyuyabilecekleri zamanı kısıtlayabilecek belirli taahhütlere sahiptir. Bireyler daha sonra uyku yoksunluğu ve gün içinde uyku hali ve okulda veya işte düşük performans gibi ilgili semptomlar yaşayabilir.

Bozukluğu olan bireylerin yarısına kadarı, muhtemelen uyku yoksunluğunun olumsuz belirtileriyle ilişkili olan depresyondan da muzdariptir.

Gecikmiş uyku fazı bozukluğunun teşhisi

Gecikmiş fazlı uyku bozukluğu, genellikle hasta tarafından bildirilen semptomlara göre teşhis edilir. Bir uyku günlüğü, uyku alışkanlıklarını kaydetmek ve bireyin sağlığını ve genel performansını etkileyebilecek DSPD gibi kalıpları belirlemek için yararlı bir araç olabilir.

Bazı durumlarda, tanıyı doğrulamak için uyku-uyanıklık döngülerini izlemek için bir imza hastalar tarafından takılabilir. Ek olarak, polisomnografi, bir bireyin uyku evrelerinin izlenmesine ve uyku bozuklukları arasındaki belirli farklılıkların saptanmasına da yardımcı olabilir.

Gecikmiş uyku fazı bozukluğunun tedavisi

İlk olarak, DSPD’li tüm bireylerin tedaviye ihtiyaç duymadığını belirlemek önemlidir. Aslında, bozukluğu olan çoğu insan, vücudun doğal ritmine göre uyumalarına izin verilirse, herhangi bir olumsuz semptom yaşamayacaktır.

Bununla birlikte, çoğu insan için, sıkı programlar ve sabahları iş veya eğitim taahhütleri, uyku sürelerini kısıtlar. Daha erken uyuyamazlar, ancak daha erken uyanmaları gerekir, bu da uykunun kısıtlanmasına ve olası uyku yoksunluğu semptomlarına neden olur. Bunlar, gündüz uyku hali ve çalışmalarda veya işte performansın düşmesini içerebilir.

Genel olarak, bir hasta iyileştirmek istediği olumsuz semptomlar bildirirse, uygun yönetim teknikleri belirtilir. Birinci basamak öneriler tipik olarak uyku alışkanlıklarını değiştirmek için basit yaşam tarzı değişiklikleri, ardından sirkadiyen ritmi değiştirmek için daha teknik yöntemler ve son basamak yaklaşım olan farmakoterapiyi içerir.

Uyku alışkanlıklarını geliştirmek

DSPD yönetimindeki ilk adım, invaziv olmayan tekniklerle uyku alışkanlıklarını iyileştirmek ve uyku-uyanıklık döngüsünü normal kabul edilenlerle daha yakından hizalamaktır.

İyi uyku alışkanlıkları arasında her gece yaklaşık olarak aynı saatte yatmak ve uyanmak yer alır. Nikotin, kafein ve alkol gibi bazı maddeler de yatmadan kısa bir süre önce tüketilirse bireyleri uyanık tutabilir ve uyku döngüsünü geciktirebilir. Ayrıca uyku ortamı önemlidir ve aşırı sıcaklık, ışık veya uykuyu bozabilecek ses mümkünse ortadan kaldırılmalıdır.

Televizyon, cep telefonu veya bilgisayar gibi elektrikli cihazlardan gelen mavi ışık da beynin uyarılmasıyla ilişkilidir ve gece kullanıldığında bireyleri uyanık tutabilir. DSPD’den mustarip hastalara bu cihazları yatmadan önceki saatlerde kullanmamaları tavsiye edilmelidir.

Mümkünse, uyku döngüsünü normalleştirmek için bireyin yatma zamanı kademeli olarak daha erken kaydırılabilir. Bu, vücudun yeni zamana yavaş yavaş uyum sağlaması ve daha erken yorgun hissetmeye başlaması için birbirini izleyen her gece biraz daha erken yatmayı içerir.

Işık ve karanlık terapisi

Uyku-uyanıklık döngüsünü ilerletmek, aydınlık veya karanlık terapi ile desteklenebilir. Bu, sirkadiyen ritmin uyku için uygun zamanı belirlemek için ışık ipuçlarına dayanması ve buna göre ayarlama yapması ilkesine göre çalışır.

Bireyler akşam geç saatlerde ve yatmadan önce elektronik ekranlardan gelen parlak güneş ışığına veya mavi ışığa maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Tersine, sabahları özel olarak parlak ışığa maruz kalmak beyne vücudu uyandırması için ipuçları gönderir ve nihayetinde vücut saati buna göre ayarlanır.

Kronoterapi, uyku-uyanıklık döngüsünü önemli ölçüde geciktirerek saati sıfırlamak için kullanılan bir tekniktir, böylece normal uyku süresi ile hizalanır. Bu, daha şiddetli olmasına ve bireyin değişikliklere uyum sağlaması için daha fazla zaman gerektirmesine rağmen, ertelemenin uyku döngüsünü ilerletmekten daha kolay olduğu teorisine dayanmaktadır.

Uygun bir uyku programına ulaşıldığında, geciken faz geri çekilebileceği ve orijinal düzene geri dönmesine neden olabileceğinden, bireyin yeni alışkanlığını sürdürmesi önemlidir.

Farmakoterapi

Son olarak, şiddetli semptomları olan hastalarda uykuya yardımcı olabilecek bazı farmakolojik seçenekler vardır.

Melatonin, yorgunluk hissinin zirveye ulaştığı yaklaşık yatma saatinde vücutta doğal olarak daha yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu nedenle yatmadan kısa bir süre önce alındığında uykuya yardımcı olmak için kullanılabilir. Melatonin’in kısa vadeli yan etkileri uyurken rahatsızlık, gün içinde uyku hali ve depresyonu içerebilir ve uzun vadeli yan etkiler incelenmemiştir.

Modafinil, DSPD’ye bağlı uyku yoksunluğundan etkilenen bireylerin gün içindeki performansını artırmak için kullanılabilecek bir uyarıcıdır. Ancak bu, öğleden sonra veya daha sonra alınırsa uyku evresini daha da geciktirebileceğinden yalnızca sabahları kullanılmalıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir