Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 14 Bin 532’ye Yükseldi

Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşında bir buçuk ay geride kalırken, Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 14 bin 532’ye yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 6 binden fazlasının çocuk olduğu, yaklaşık 4 bininin ise kadın olduğu belirtildi. Bakanlık, en az 35 bin kişinin de yaralandığını aktardı.

Gazze Şeridi’nde yıkılan konut sayısının 45 bine ulaştığına işaret edilen açıklamada, 233 bin konutun hasar aldığı, konutların yüzde 60’ından fazlasının zarar gördüğü belirtildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada artık net bir rakam verilemeyeceği, çünkü çatışmalar nedeniyle cesetlere ulaşılamadığı belirtilmişti.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasında haftalardır beklenen ateşkes anlaşması sağlandı. Varılan anlaşma, tarafların çatışmalara dört gün ara vermesini, Hamas’ın 50 rehineyi serbest bırakmasını, İsrail’in 150 Filistinli mahkûmu salıvermesini ve Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasını öngörüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada, dört günlük ateşkes sırasında serbest bırakılacak 50 rehinenin kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, üzerinde anlaşılan sayıya eklenebilecek her 10 rehine için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını ifade edildi. İsrail, serbest bırakılacak Filistinli mahkûm sayısı konusunda bilgi vermedi.

Bu sayıya dair açıklama AB ve ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas’tan geldi. Hamas, İsrail’de tutulan 150 kadın ve çocuk mahkûmun serbest bırakılacağını ve Gazze’ye yüzlerce tır insani ve tıbbi yardımın yanı sıra yakıt girişine izin verileceğini duyurdu.

İsrail Adalet Bakanlığı serbest bırakılabilecek 300 Filistinli mahkûmun isimlerinin yer aldığı bir liste yayımladı. Ancak hangilerinin serbest bırakılacak 150 Filistinli arasında bulunduğunu belirtmedi.

Listedeki 300 Filistinliden 33’ünün kadın, 144 erkeğin 18 yaşında, 123 erkeğinse 18 yaşın altında olduğu görüldü. Listedeki en genç Filistinli geçen Mayıs ayında tutuklanan 14 yaşındaki bir Doğu Kudüslü, en yaşlı kişiyse ise Eylül’de tutuklanan 59 yaşındaki bir kadın.

İsrail Adalet Bakanlığı 300 kişiden 49’unun Hamas, 60’ının El Fetih üyesi olduğunu belirtti. Bakanlık, listedeki isimlerden 17’sinin ise Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’yle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Katar’ın ateşkes görüşmelerindeki baş müzakerecisi Dışişleri ve Devlet Bakanı Mohammed Al-Khulaifi Reuters’e yaptığı açıklamada Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için Gazze içinde çalışacağını söyledi.

“Ateşkes sırasında kesinlikle saldırı olmayak. Askeri hareket yok, genişleme yok, hiçbir şey yok.” diyen Al-Khulaifi, “Katar bu sürecin daha büyük bir anlaşma ve kalıcı bir ateşkes için bir tohum olmasını umuyoruz. Niyetimiz de bu.” iafedelerine yer verdi.

Liderlerden ateşkes yorumu

ABD Başkanı Joe Biden,, varılan anlaşmadan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Biden, “Hamas’ın, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği vahşi saldırı sırasında rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması yönündeki anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum. Anlaşma hayata geçirilir geçirilmez, kelimelerle anlatılamaz bir zulme maruz kalan bu cesur ruhların aileleriyle yeniden bir araya gelecek olmalarından çok mutluyum” mesajını paylaştı.

Biden, söz konusu anlaşmaya varılma sürecinde oynadıkları rol nedeniyle Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Katar Prensi Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye de teşekkür etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Bazı rehinelerin serbest bırakılması yönündeki anlaşma iyi bir haberdir. İsrail hükümeti doğru olanı yaptı. Bu süreçte yer alan tüm hükümetlere teşekkür ediyor ve bu anlaşmanın başarıyla uygulanması için onları diplomatik olarak desteklemeyi sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de rehinelerin bırakılması kararını “en kalbi şekilde” desteklediğini açıkladı. Gazze’deki ateşkesi bölgeye insani yardımları ulaştırma amacıyla kullanmak için çabalayacaklarını kaydeden von der Leyen, “Terörist Hamas’ı, tüm rehineleri derhal serbest bırakmaya ve rehinelerin güvenli biçimde evlerine dönmeye izin vermeye çağırıyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da anlaşmadan ve insani ateşkesten memnuniyet duyduğunu söyledi. Macron, “Tüm rehinelerin serbest bırakılması için yılmadan çalışıyoruz. Duyurulan insani ateşkesin yardımları bölgeye ulaştırmayı mümkün kılması ve Gazze Şeridi’ndeki halkın hayatını kolaylaştırması gerekiyor” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Telegram’dan yaptığı açıklamada, Moskova’nın dört günlük insani ateşkes kararını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise aynı şekilde memnuniyetle karşıladıkları anlaşma ve ateşkesin “insani krizin” dindirilmesi ve “gerilimin azaltılması” süreçlerine katkıda bulunmasını umduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bunun “doğru yönde atılmış önemli bir adım olduğunu ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini” söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ateşkesi memnuniyetle karşıladı ancak “Bu, sivillerin acısını sona erdirmek için yeterli değil” dedi ve geri kalan rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’de tam ateşkesin sağlanması için çabalarının devam etmesi çağrısında bulundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir