Neden Her Gün Portakal Yemelisiniz?

C vitamini açısından zengin olan ve dokuların büyümesi, gelişmesi ve onarılması için gerekli olan portakal, kollajen oluşumunu, demir emilimini ve bağışıklık sisteminin işleyişini destekler, yaraların iyileşmesine katkıda bulunur.

Haber Merkezi / Gıda lifi açısından da oldukça zengin olan portakal, sindirim sistemi sağlığını korur ve kabızlık, IBS (irritabl bağırsak sendromu), diyabet, obezite ve kalple ilgili hastalıklarıngelişmesini engelemeye yardımcı olur.

Portakal ayrıca folat içerir. Folat, kemik iliğinde DNA ve RNA’nın yanı sıra WBC’ler ve RBC’ler üreten ve karbonhidratları enerjiye dönüştüren bir B vitamini bileşiğidir. 

Folat eksikliği, diğer semptomların yanı sıra yorgunluğa, kaslarda zayıflığa, ağızda ülserlere, görmeyle ilgili sorunlara, muhakeme, hafıza ve anlama sorunlarına, depresyona ve kafa karışıklığına yol açar. Portakal, folat, C vitamini ve lifin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve tiamin de içerir.

Beslenmenize portakalı nasıl eklersiniz?

Her gün bir portakal tüketebilirsiniz; sabah, akşam veya yapıyorsanız antrenmandan sonra. Bu meyveyi beslenmenize başka şekillerde de dahil edebilirsiniz.

Salatanıza C vitamini yüklü meyve dilimleri ekleyin: Portakal, kivi, çilek ve elma… Tatlandırmak için biraz bal, bir tutam kırmızı biber tozu ve bir tutam limon…

Yeşillikleri seviyorsanız, bir bardak portakal suyunun içine birkaç haşlanmış ıspanak yaprağı ekleyin ve karışımın üzerine biraz tuz ve mango tozu serperek işlemi tamamlayın.

Limonata sever misin? Taze sıkılmış portakal suyunu taze sıkılmış limon suyuyla birleştirin ve keskin bir içeceğe sahip olun.

Portakalın faydaları

Portakal, kalp ile ilgili hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan ve kalp sağlığını iyileştiren, C vitamini, flavonoidler ve karotenoidler gibi bitki bazlı bileşikler içerir.

Araştırmalara göre, yüksek düzeyde narenciye içeren herhangi bir beslenme yöntemi, diyabet gibi kronik hastalıkların yanı sıra karaciğer, boyun, ağız, baş ve mide kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı da korur.

Portakal bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini vücudun demiri emme gücünü artırır. Bu da, anemi geliştirme riskini azaltır.

Vitamin, antioksidan ve besin maddeleri içeren meyvelerin düzenli tüketimi bağışıklık sisteminin işleyişini destekleyebilir ve vücudu daha dayanıklı hale getirebilir.

Portakal, vücudunuzun kollajen üretiminde yardımcı olur ve bu vücudun yaraları iyileştirme hızını artırır.

Portakaldaki kalsiyum içeriği kemiklerin, kasların ve organların güçlenmesini sağlar. Meyvedeki potasyum da kan basıncını düşürür.

Bol miktarda antioksidan içeren portakalın, cildi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruduğu da rahatlıkla söylenebilir.

Portakaldaki C vitamini, saç dökülmesinin azalmasına ve saçların daha hızlı büyümesine yardımcı olabilir. Portakal ayrıca, kepek tedavisinde de yardımcı olabilir.

Portakaldaki A vitamini, mukus zarlarını koruyarak göz sağlığına katkıda bulunur ve körlüğe kadar varabilen yaşa bağlı damar hasarlarını önler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir