Galloway Mowat Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Galloway Mowat sendromu, başta nörolojik anormallikler ve erken başlangıçlı ilerleyici böbrek hastalığı olmak üzere çeşitli fiziksel ve gelişimsel anormalliklerle karakterize, oldukça nadir görülen bir genetik hastalıktır.

Haber Merkezi / Fiziksel özellikler arasında mikrosefali (baş çevresinin bebeğin yaşı ve cinsiyetine göre beklenenden çok daha küçük olduğunu gösteren bir durum) ve bazı durumlarda midenin bir kısmının diyaframdaki anormal bir açıklıktan dışarı çıkması yer alabilir. hiatal herni). Nörolojik anormallikler şunları içerebilir: beyindeki çeşitli malformasyonlar, nöbetler, kas spazmları ve anormal hareketler (distoni), vücutta azalan kas tonusu (genelleştirilmiş hipotoni) ve görme bozukluğu ve anormal göz hareketleri (nistagmus).

Bebekler ve çocuklar gelişimsel dönüm noktalarını elde etmede gecikme gösterirler. Etkilenen çocukların çoğunluğu bağımsız oturma veya yürüme becerisine sahip olamaz veya herhangi bir amaca yönelik el kullanımı veya sözlü iletişim becerisi kazanamaz. Şiddetli/derin zihinsel engellilik tipik olarak mevcuttur. Böbrek hastalığı, böbreklerdeki kılcal damar kümelerinin hasar görmesi (fokal glomerüloskleroz ve/veya diffüz mesangial skleroz) ile karakterize olup idrarda protein kaybı ve anormal böbrek fonksiyonu ile birlikte mevcut tıbbi tedaviye dirençli yüz ve periferik şişliklerle sonuçlanır. steroid dirençli nefrotik sendrom).

Etkilenen bireylerin çoğu gençlik yıllarından sonra hayatta kalamaz; en yaygın ölüm nedenleri nefrotik sendrom veya nöbetlerdir. Galloway Mowat sendromu genetik olarak heterojen gibi görünmekte ve otozomal resesif bir şekilde kalıtsal olduğuna inanılmaktadır; bugüne kadar tanımlanan vakaların önemli bir kısmının WDR73 genindeki bialelik değişikliklerden (mutasyonlar) kaynaklandığı gösterilmiştir.

Araştırmacılar karakteristik veya “temel” semptomları olan bir sendrom tespit edebilmiş olsalar da, bu bozukluk hakkında pek çok şey tam olarak anlaşılamamıştır. Tespit edilen vakaların az sayıda olması, geniş klinik çalışmaların bulunmaması ve WDR73 dışındaki diğer genetik nedenlerin olasılığı ve bozukluğu etkileyen henüz keşfedilmemiş diğer genetik faktörler de dahil olmak üzere birçok faktör, doktorların ilişkili semptomlar ve prognoz hakkında tam bir tablo oluşturmasını engellemiştir.

Bazı araştırmacılar Galloway Mowat sendromunun klinik ve genetik olarak heterojen bir hastalık grubunu temsil ettiğine inanmaktadır; bu, farklı altta yatan nedenlere (örneğin, farklı anormal genlere) sahip olan ancak aynı semptomlara veya semptom yelpazesine yol açan bozukluklar anlamına gelir. Sonuç olarak, mevcut spesifik semptomlar ve genel şiddet kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir.

Etkilenen bireylerin aşağıda tartışılan semptomların tümüne sahip olmayacağını ve etkilenen her bireyin benzersiz olduğunu unutmamak önemlidir. Galloway Mowat sendromu bazı durumlarda yaşamın çok erken dönemlerinde yaşamı tehdit eden komplikasyonlarla ilişkilendirilebilir. Ebeveynler, çocuklarının özel durumu, ilişkili semptomlar ve genel prognoz hakkında doktor ve tıbbi ekiple konuşmalıdır.

Fiziksel özellikler, doğumda mevcut olabilen veya doğumdan kısa bir süre sonra gelişebilen mikrosefali dahil olmak üzere baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgedeki malformasyonları, anormal derecede yüksek, dar alın ve alışılmadık derecede küçük çene kemiklerini (mikrognati) içerebilir. Başın üst kısmı (tepe noktası) ve arka kısmı (oksiput) düz görünebilir. Gözün retinasından beyne bilgi ileten optik sinirin dejenerasyonu ile karakterize edilen bir durum olan optik atrofi de dahil olmak üzere gözleri etkileyen anormallikler de ortaya çıkabilir.

Bazı bebeklerde midenin bir kısmı yemek borusunun diyaframdan geçtiği anormal bir açıklıktan dışarı çıkabilir (hiatal herni). Sonuç olarak, yemek borusu ile mideyi birleştiren kas (yemek borusu-gastrik bileşke) düzgün çalışmayabilir ve yemek borusunun açıklığını (alt yemek borusu sfinkteri) kapatan kas lifi bandında düşük basınç veya uygunsuz gevşeme olabilir. Bu, midenin asidik içeriğinin yemek borusuna (gastroözofageal reflü) geri akmasına izin verir.

Bu tür gastroözofageal reflü, etkilenen bebeklerin tekrar tekrar tükürmesine ve/veya kusmasına neden olabilir; Bazı durumlarda kusma özellikle şiddetli olabilir (mermi kusması). Etkilenen bebekler, gerekli kalori ve besin maddelerinin kaybı nedeniyle gelişemeyebilir. Gastroözofageal reflü aynı zamanda yemek borusu iltihabına (özofajit) da neden olabilir; boğulma; ani, şiddetli laringeal kasılmalar (laringospazm) nedeniyle gırtlağın kapanması; Gıda parçacıklarının solunum yollarına girmesi nedeniyle akciğerlerde meydana gelen iltihabi bir durum (aspirasyon pnömonisi); ve/veya ilave solunum komplikasyonları.

Etkilenen bebeklerde ayrıca doğumda mevcut olabilen (doğuştan) veya çocukluğun ilerleyen dönemlerine kadar gelişmeyen böbrek (böbrek) anormallikleri de bulunabilir. Böbrek fonksiyonu giderek bozulur ve böbrekler idrarla yüksek düzeyde protein (nefrotik sendrom), özellikle de albümin proteini (albüminüri) salgılar. Bu, etkilenen çocukların kanında alışılmadık derecede düşük düzeyde albümin kaldığı (hipoalbüminemi) anlamına gelir; ve anemi, halsizlik, karın boşluğunda sıvı birikmesi (asit) ve/veya deri altındaki doku katmanları arasında (ödem), özellikle göz çukurları çevresinde (periorbital ödem) ve en alttaki dokularda anormal sıvı birikimi sergilerseniz ayak bilekleri gibi vücudun bazı kısımları (bağımlı ödem).

Böbrekler zamanla atık maddeleri idrar yoluyla dışarı atma, vücuttaki tuz ve su dengesini düzenleme ve diğer hayati fonksiyonlarını yerine getirme (böbrek yetmezliği) yeteneklerini kaybederler. Etkilenen bireyler nefrotik sendrom için standart tedavilere yanıt vermez ve semptomlar ve hastalığın ilerlemesi, viral soğuk algınlığı ve grip gibi araya giren enfeksiyonlarla daha da kötüleşir.

Galloway Mowat sendromlu bebeklerde merkezi sinir sisteminde çeşitli malformasyonlar da görülebilir. Nörolojik semptomlar böbrek anormalliklerinin gelişmesinden önce gelebilir. Etkilenen bebeklerin doğumda anormal derecede küçük bir beyni (mikrosefali) olabilir veya bu durum, yaşlandıkça gelişebilir/ilerleyebilir. Hareketin koordinasyonunu kontrol eden beyincik normalden küçük olabilir.

Beynin bilinçli hareket ve düşünceden sorumlu olan dış tabakası (serebral korteks), normalde birkaç derin kıvrımdan (gyri) ve oluktan (sulci) oluşur. Bununla birlikte, etkilenen bazı bebeklerde, beynin dış katmanında anormal derecede küçük kıvrımlar (mikrogiri) bulunabilir veya normalden daha büyük kıvrımların sayısı azalmış olabilir (pakigiri). Diğer durumlarda kıvrımlar olmayabilir (agiri) veya tam olarak oluşmamış olabilir (lisensefali); sonuç olarak beyin pürüzsüz bir yüzeye sahip olabilir.

Nörolojik özellikler, çevredeki uyaranlara yanıt vermemeyi ve/veya beyinde konvülsiyonlara, spazmlara ve/veya diğer semptomlara (nöbetlere) neden olabilecek kontrolsüz elektriksel rahatsızlık olaylarını içerebilir. Nöromüsküler anormallikler, vücutta kas tonusunun azalmasını (genel hipotoni); başın hareketlerini kontrol etme yeteneğinin zayıf olması; ve/veya el, ayak ve/veya göz hareketlerini kontrol edememe, kas spazmları ve uzuvlarda anormal hareketler (distonik ve koreiform hareketler).

Etkilenen bebek ve çocuklarda gelişimsel anormallikler, yaşlarına göre normal olan belirli hareket (motor) becerilerini (örn. oturma, emekleme, yürüme ve diğer gelişimsel dönüm noktaları) gerçekleştirememeyi ve koordinasyon gerektiren becerilerin kazanılmasında ciddi bir gecikmeyi içerebilir. kas ve zihinsel aktivite (psikomotor gerilik). Şiddetli zihinsel engellilik sıklıkla mevcuttur.

Az gelişmiş tırnaklar, çarpık ayaklar, bükülmüş pozisyonda sıkışmış veya sabitlenmiş parmaklar (kamptodaktili), eklemdeki kas dokusunun ve tendonların kısalması, eklemi esnemeye zorlama gibi iskelet malformasyonları gibi belirli vakalarda ek semptomlar ve fiziksel özellikler tanımlanmıştır. veya bükülmüş pozisyon (fleksiyon kontraktürleri), omuriliğin merkezi kanalının malformasyonu, tiroid ve/veya adrenal bezlerin az gelişmişliği, diyafram kas dokusunun diyaframın yer değiştirmesine (diyaframın evantrasyonu) neden olabilecek fibroelastik doku ile değiştirilmesi. Birkaç spesifik vakada Dandy-Walker malformasyonu (DWM) olarak bilinen bir beyin malformasyonu rapor edilmiştir.

WDR73 genindeki mutasyonların bir sonucu olarak Galloway Mowat sendromuna sahip bireylerin, aşağıdakileri içeren bir dizi temel özelliğe sahip olduğu görülmektedir: ilerleyici mikrosefali, serebellar atrofi (beyincikte ilerleyici küçülme), genel hipotoni, şiddetli/derin psikomotor bozukluk ve zihinsel engellilik ve ilerleyici nefrotik sendrom. Kontrol edilmesi zor olan farklı tipte nöbetler, distoni ve koreiform hareketler sıklıkla gözlenmektedir.

2014 yılında Galloway Mowat sendromunun, vakaların bir alt grubunda WDR73 genindeki değişikliklerden (mutasyonlardan) kaynaklandığı gösterildi . Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz veya mevcut olmayabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.

Galloway Mowat sendromu otozomal resesif kalıtımla tutarlıdır. Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden aynı özellik için aynı değiştirilmiş geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir.

Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de kusurlu geni geçirme ve dolayısıyla etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal genler alma ve söz konusu özellik açısından genetik olarak normal olma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Her ne kadar WDR73 geninin Galloway-Mowat sendromuna neden olduğu bazı vakalarda gösterilmiş olsa da, araştırmacılar henüz tanımlanamayan ek genlerin diğer vakalarda bozukluğa (genetik heterojenlik) neden olabileceğine inanıyor.

Galloway Mowat sendromu doğumdan sonra (doğum sonrası) kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulgular, özel laboratuvar testleri, görüntüleme teknikleri ve genetik testlerle teşhis edilebilir. Nefrotik sendrom ve küçük beyin (mikrosefali) gibi bozuklukla ilişkili birçok ana semptom doğumda açıkça görülebilir.

Tedavi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir ve uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, böbrek uzmanları (nefrologlar), gastroenterologlar, nörologlar, cerrahlar, fizyoterapistler ve/veya diğer sağlık profesyonellerinin tedaviye sistematik ve kapsamlı bir yaklaşım sağlamak için birlikte çalışmaları gerekebilir. Genetik danışmanlık etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir.

Nefrotik sendromun tedavisi, düşük düzeyde protein içeren düşük sodyumlu bir diyet, albümin infüzyonu ve vitaminler, tiroid ve mineral takviyesini içerebilir. Nefrotik sendromla ilişkili ödem, idrarın atılımını artıran ilaçlarla (diüretikler) tedavi edilebilir. İlaç tedavisi ayrıca enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olacak antibiyotikleri de içerebilir. Galloway-Mowat sendromuyla ilişkili nefrotik sendromda kortikosteroidler ve/veya immünsüpresif ilaçlarla tedavi etkili olmamıştır. 

Böbrek yetmezliğine ilerleyen durumlarda, fazla atık ürünlerin kandan uzaklaştırılması için hemodiyaliz gerekebilir. Diyaliz, böbreğin bazı işlevlerini yerine getirmek için bir makinenin kullanıldığı bir prosedürdür; kan dolaşımındaki atık ürünleri filtrelemek, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmak ve potasyum gibi temel kimyasalların uygun seviyelerini korumaya yardımcı olmak. Son dönem böbrek hastalığının geri dönüşü yoktur, dolayısıyla bireylerin yaşam boyu diyaliz tedavisine veya böbrek nakline ihtiyacı olacaktır.

Erken müdahale hizmetleri, etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmalarının sağlanması açısından önemlidir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, fizik tedavi, konuşma terapisi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır.

Bu bozukluğun ek tedavisi semptoma özgü ve destekleyicidir. Galloway Mowat sendromuyla ilişkili spesifik semptomlar rutin, kabul edilmiş kılavuzlarla tedavi edilir. Mide fıtığı gibi bazı semptomlar için ameliyat gerekli olabilir. Nöbet geçiren kişiler için nöbet önleyici (antikonvülsan) ilaçlarla tedavi, nöbetlerin önlenmesine, azaltılmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için reçete edilebilir.

Etkilenen bireyler, belirli antikonvülsan ilaçların kullanımını yasaklayabilecek başka ilaçlar da alıyor olabileceğinden, her semptom grubu için en uygun tedavilerin belirlenmesi amacıyla her hastanın durumu, doktor ekibi tarafından kapsamlı bir şekilde koordine edilmelidir.

Galloway Mowat sendromu doğumdan sonra (doğum sonrası) kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulgular, özel laboratuvar testleri, görüntüleme teknikleri ve genetik testlerle teşhis edilebilir. Nefrotik sendrom ve küçük beyin (mikrosefali) gibi bozuklukla ilişkili birçok ana semptom doğumda açıkça görülebilir.

Tedavi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir ve uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, böbrek uzmanları (nefrologlar), gastroenterologlar, nörologlar, cerrahlar, fizyoterapistler ve/veya diğer sağlık profesyonellerinin tedaviye sistematik ve kapsamlı bir yaklaşım sağlamak için birlikte çalışmaları gerekebilir. Genetik danışmanlık etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir.

Nefrotik sendromun tedavisi, düşük düzeyde protein içeren düşük sodyumlu bir diyet, albümin infüzyonu ve vitaminler, tiroid ve mineral takviyesini içerebilir. Nefrotik sendromla ilişkili ödem, idrarın atılımını artıran ilaçlarla (diüretikler) tedavi edilebilir. İlaç tedavisi ayrıca enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olacak antibiyotikleri de içerebilir. Galloway Mowat sendromuyla ilişkili nefrotik sendromda kortikosteroidler ve/veya immünsüpresif ilaçlarla tedavi etkili olmamıştır.

 Böbrek yetmezliğine ilerleyen durumlarda, fazla atık ürünlerin kandan uzaklaştırılması için hemodiyaliz gerekebilir. Diyaliz, böbreğin bazı işlevlerini yerine getirmek için bir makinenin kullanıldığı bir prosedürdür; kan dolaşımındaki atık ürünleri filtrelemek, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmak ve potasyum gibi temel kimyasalların uygun seviyelerini korumaya yardımcı olmak. Son dönem böbrek hastalığının geri dönüşü yoktur, dolayısıyla bireylerin yaşam boyu diyaliz tedavisine veya böbrek nakline ihtiyacı olacaktır.

Erken müdahale hizmetleri, etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmalarının sağlanması açısından önemlidir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, fizik tedavi, konuşma terapisi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır.

Bu bozukluğun ek tedavisi semptoma özgü ve destekleyicidir. Galloway Mowat sendromuyla ilişkili spesifik semptomlar rutin, kabul edilmiş kılavuzlarla tedavi edilir. Mide fıtığı gibi bazı semptomlar için ameliyat gerekli olabilir. Nöbet geçiren kişiler için nöbet önleyici (antikonvülsan) ilaçlarla tedavi, nöbetlerin önlenmesine, azaltılmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için reçete edilebilir. 

Etkilenen bireyler, belirli antikonvülsan ilaçların kullanımını yasaklayabilecek başka ilaçlar da alıyor olabileceğinden, her semptom grubu için en uygun tedavilerin belirlenmesi amacıyla her hastanın durumu, doktor ekibi tarafından kapsamlı bir şekilde koordine edilmelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir