Gazze’de İsrail Saldırılarında 2 Bin 360 Çocuk Hayatını Kaybetti

Filistin – İsrail savaşında çatışmalar giderek şiddetlenirken, Gazze’de İsrail saldırılarında şu ana kadar 2 bin 360 çocuk hayatını kaybetti. Saldırılarda 5 bin 364 çocuk da yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 2 bin 360 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. UNICEF’ten Çarşamba sabahı yapılan açıklamada 5 bin 364 çocuğun da yaralandığı bildirildi. Verilere ilişkin kaynak belirtmeyen UNICEF, bölgeden gelen haberlere atıfta bulundu.

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, “Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, kaçırılması, hastane ve okullara yapılan saldırılar, insani yardım erişiminin engellenmesi çocuk haklarının ağır bir şekilde ihlal edilmesidir” dedi.

“Amansız saldırılar” ifadesine yer verilen açıklamada UNICEF tarafları ateşkese çağırarak, insani erişim ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etti. UNICEF açıklamasında, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun önemli bir kısmının akut su sıkıntısı çektiğini, bu durumun özellikle çocuklar için ciddi sonuçlar doğurduğuna vurgu yapıldı.

600 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), “Doğu Kudüs dahil Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Durum: Savaşta 17 Gün” adıyla bir rapor yayımladı.

Raporda 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarının ardından Gazze’de 600 bin kişinin yerinden edildiği, bu kişilerin UNRWA’ya ait 150 sığınakta barındığı aktarıldı.

Son 24 saatte 10 bin kişinin daha yerinden edildiği kaydedilen açıklamada, Gazze’nin orta kesiminin yanı sıra Han Yunus ve Refah bölgelerinde yaklaşık 430 bin Filistinlinin yerinden edildiği belirtildi.

Gazze’ye 21 Ekim’den bu yana 54 tır yardım ulaştırıldığı, yardım tırlarında gıda, su ve ilacın olduğu ancak yakıt sağlanamadığı bilgisine yer verilen raporda, yakıt temin edilemediği takdirde UNRWA’nın yakıtının “2 gün sonra tükeneceği” uyarısı yapıldı.

“Sağlık sistemi çöktü”

Öte yandan, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’deki sağlık sisteminin “tamamen çöktüğünü” söyledi. Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin kapılarının açık tutulması, onlara akın eden yaralılara hizmet verdikleri anlamına gelmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Birçok hastane ve 29’dan fazla tıp merkezinin hizmet dışı olduğu belirtilen açıklamada “prematüre bebek bölümündeki elektrik kesintilerinin bebeklerin anında ölümüne yol açacağı” yönünde uyarı yapıldı.

Açıklamada uluslararası toplumun acilen hastanelere yakıt göndermesi istendi ve İsrail’in saldırılarında yaralananları kurtarmak için özel sağlık ekiplerin bölgeye sevk edilmesi için çağrı yapıldı.

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 tır insani yardım aldığını ve 21 Ekim’den bu yana Gazze’ye gelen konvoy sayısının 4’e çıktığını duyurdu.

Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, Filistin Kızılayı’nın Refah Sınır Kapısı’ndan 8 tırdan oluşan dördüncü insani yardım paketini Mısır Kızılayı’ndan teslim aldığı kaydedildi. Açıklamada, tırlardan 5’inin su, 2’sinin gıda, 1’inin de ilaç taşıdığı belirtildi.

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, 23 Ekim’de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır’dan 20 araçlık “üçüncü” insani yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yaptığını söylemişti.

İlk yardım konvoyu 20, ikincisi ise 14 tırdan oluşuyordu ve bugünkü konvoy ile birlikte Gazze’ye giren yardım tırı sayısı 62’ye yükselmiş oldu.

DSÖ: Gazze’deki su kıtlığının tehlikeli boyutlara ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail tarafından abluka altna alınan Gazze Şeridi’ndeki su sıkıntısı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Rick Brennan yaptığı açıklamada, su kıtlığının tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı.

Ofisi Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Brennan, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde gazetecilerin sorularını video bağlantısıyla yanıtladı. Brennan, Gazze Şeridi’nde halihazırda kişi başına günlük üç litre su kaldığını tahmin ettiklerini, ancak içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen için bir kişinin asgari su ihtiyacının 15 litre olduğunu söyledi.

Son zamanlarda neredeyse hiç kimsenin doğru dürüst duş almadığını ya da banyo yapmadığını belirten Rick Brennan, yerinden edilmiş yaklaşık bir milyon insanın acil tuvalet sorunu ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Su kıtlığı ve buna bağlı hijyenik sorunlar nedeniyle bölgede sağlık sorunları yaşanacağına dikkat çeken Brennan, ishalli hastalıklar, deri ve solunum yolu enfeksiyonlarının görülmesinin an meselesi olduğunu kaydetti.

Her gün 180 ila 200 kadının doğum yaptığını, ancak doğum yapmak için güvenli alan bulamadıklarını sözlerine ekleyen DSÖ temsilcisi, hamilelerin komplikasyon durumunda hastanelere ulaşamadıklarını belirtti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki hastaneler için yollanan insani yardım malzemelerinin güvenlik sorunu nedeniyle henüz DSÖ’ye ulaşmadığını bildiren Brennan, şu anda en çok hastanelerdeki jeneratörler ve deniz suyunu tuzdan arındırarak içme suyu haline getiren tesisler için yakıta ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir