Kronik Eroziv Gastrit Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Kronik Eroziv Gastrit, midenin mukoza zarında birçok iltihaplı lezyonla karakterizedir. Geçici olabileceği gibi yıllarca süren kronik bir durum da olabilir. Kronik Eroziv Gastrit, mukoza zarında ülser benzeri semptomlara neden olan çok sayıda lezyonla karakterize edilen bir mide iltihabıdır.

Haber Merkezi / Bu semptomlar mide çukurunda yanma ve ağırlık hissi, hafif bulantı, kusma, iştah kaybı ve halsizliği içerebilir. Şiddetli vakalarda mide kanaması meydana gelebilir ve bu da anemiye neden olabilir. Bu bozukluğa sahip bazı kişiler, özellikle de kronik aspirin kullanıcıları, hastalık ilerleyene kadar hiçbir belirgin semptom göstermeyebilir. Doktorun mideyi gastroskopla görsel olarak incelemesi ile doğru tanı konulabilir.

Kronik Eroziv Gastritin kesin nedeni bilinmemektedir. Bir enfeksiyonun, aşırı alkol tüketiminin veya aspirinin veya ibuprofen gibi steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçların sürekli kullanımının bir sonucu olabilir. Stres semptomları daha da kötüleştirme eğilimindedir. Crohn hastalığı ve Sarkoidoz’un bazı Kronik, Erozif Gastrit vakalarında etken olduğu bilinirken, bazı vakaların hiçbir görünür nedeni yoktur.

Kronik Eroziv Gastrit, diğer gastrointestinal bozukluklara benzer semptomlara neden olabileceğinden, etkili bir tedaviye karar verilmeden önce tam bir tıbbi öykünün bilinmesi gerekir. Çoğu vaka genellikle asit nötralize edici ilaçlar (antasitler) ve Zantac (ranitidin) veya Tagamet (simetidin) gibi H2 bloker ilaçlarla tedavi edilir. Diyet değişiklikleri ve mideyi tahriş eden ilaçlar veya stresli durumlar gibi rahatsız edici nedenlerden kaçınmak da Kronik Eroziv Gastrit semptomlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Prostaglandin E1 analog ilacı Cytotec’in (misoprostol), yüksek doz aspirin veya ibuprofen tedavisiyle ilişkili mide lezyonları için etkili bir koruyucu ilaç olduğu kanıtlanmıştır. Bu ilaç, artrit hastalarına verilen steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçların terapötik faydalarını değiştirmeden mide mukozal lezyonlarının iyileşmesinde etkilidir. Misoprostol gelişmekte olan fetüs üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir ve çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir