Frontonazal Displazi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Frontonazal displazi, doğumdan önce baş ve yüzün anormal gelişimi ile karakterize nadir bir hastalıktır. Başlıca fiziksel özellikler arasında geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm); düz geniş bir burun; ve/veya yüzün ortasında dikey bir oyuk. Dikey oluğun derinliği ve genişliği büyük ölçüde değişebilir. 

Haber Merkezi / Bazı durumlarda burun ucu eksik olabilir; Daha ağır vakalarda burun dikey olarak iki parçaya ayrılabilir. Ayrıca bazı vakalarda başın ön kısmında (anterior cranium occultum) deriyle kaplı anormal bir boşluk da mevcut olabilir. Genetik nedenler ve semptomlarla ayırt edilebilen en az üç tip frontonazal displazi vardır.

Frontonazal displazi-1(FND-1): Frontonazal displazi ile ilişkili fiziksel özelliklerin ciddiyeti kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Bu bozukluğun özellikleri arasında geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm) ve/veya yüzün ortasında dikey bir oluk yer alır. Oluğun derinliği ve genişliği etkilenen bebekler arasında büyük ölçüde değişebilir. Burun alışılmadık derecede düz ve geniş olabilir, “çentikli” veya eksik bir ucu olabilir veya ciddi vakalarda tamamen ikiye bölünmüş olabilir.

Frontonazal displazi ile ilişkili diğer fiziksel özellikler arasında alnına doğru uzanan V şeklinde bir saç çizgisi (dul tepesi), alışılmadık derecede küçük (yarık benzeri) burun delikleri, başın ön kısmında deriyle kaplı anormal bir boşluk (cranium bifidum occultum) yer alabilir. ) ve/veya nadir durumlarda anormal derecede kısa ve geniş görünebilen bir kafa (brakisefali).

Frontonazal displazili bazı bebeklerde ayrıca ağız tavanının tam olarak kapanmaması (yarık damak) ve üst dudakta dikey bir oluk (yarık dudak) bulunabilir. En şiddetli yarıklar dudakları, diş etlerini ve ağız tavanının kemikli ön kısmını ve/veya yumuşak arka kısımlarını (sert ve yumuşak damaklar) içerir. Daha az şiddetli yarıklar bu alanlardan yalnızca birini içerebilir.

Frontonazal displazi-2 (FND-2): Fronotonazal displazinin bu formu, büyük bir kafatası defekti ve koronal sütürün erken füzyonu (koronal kraniosinostoz) ile karakterize edilir. Bu bozukluğun özellikleri arasında geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm) ve ciddi derecede çökmüş burun köprüsü ve sırtı yer alır. Etkilenen bireylerde saç gelişiminde hızlı saç dökülmesi ve saç, kaş, kirpik ve vücut kıllarının yokluğundan (toplam alopesi), normal saç veya yüzdeki olağandışı kıl büyümesine (yüz hipertrikozu) kadar değişen geniş farklılıklar görülebilir.

Bu forma sahip erkeklerde sıklıkla testislerden birinin veya her ikisinin skrotumda olmaması (kriptorşidizm) gibi genital anormallikler bulunur. Beynin iki yarımküresini birbirine bağlayan korpus kallosumun kısmen veya tamamen yokluğu (korpus kallozumun agenezisi) söz konusudur. Hastalar değişen derecelerde zihinsel engelli olacaktır.

Frontonazal displazi-3 (FND-3): Frontonazal displazi-3’ün özellikleri arasında eksik gözler (anoftalmi) veya çok küçük gözler (mikroftalmi) ve ayrıca geriye doğru dönen düşük ayarlı kulaklar yer alır. FND3 genellikle en ciddi anormalliklerle ilişkilidir; ancak özellikleri ve ciddiyeti kişiden kişiye değişir.

Nadiren, frontonazal displazili bebeklerde ayrıca bir tür siyanotik konjenital kalp hastalığı (Fallot tetralojisi) de görülebilir. Fallot tetralojisinin semptomları arasında kolay yorulma; hızlı, sığ nefes alma; özellikle dudaklarda ve parmaklarda anormal mavimsi renk; düzensiz kalp atışları; ve/veya hafif büyüme gecikmeleri. (Fallot tetralojisi hakkında daha fazla bilgi için bu raporun İlgili Bozukluklar bölümüne bakın.)

Merkezi sinir sistemi (CNS) ve iskelet anomalilerinin kraniyofasiyal anomalilerle birleştirildiği, akromelik frontonazal displazi adı verilen bir frontonazal displazi alt tipi tanımlanmıştır. CNS anomalileri Dandy-Walker malformasyonunu içerir. Dandy-Walker Malformasyonu, beynin bir kısmının (serebellar vermis) yokluğu (agenezi) ve beynin arkasında anormal derecede geniş bir alan (4. ventrikülün kistik dilatasyonu) ile karakterize edilir.

Diğer ilişkili CNS anomalileri, beynin iki serebral hemisferi (korpus kallozum) birbirine bağlayan kısmının yokluğu (agenezi); Beynin bir kısmının ve beyni kaplayan zarların (meninksler) kafatasındaki anormal bir boşluktan dışarı çıkması (ensefalosel); beyindeki beyin omurilik sıvısının akışını engelleyen anormal derecede geniş ventriküller (hidrosefali); Kafatasındaki bir kusur nedeniyle sadece meninkslerin dışarı çıkması (meningosel) ve zihinsel engellilik. İlişkili iskelet anomalileri arasında az gelişmiş veya eksik tibia kemiği, ekstra ayak parmakları (ayaklarda preaksiyal polidaktili) ve çarpık ayak (talipes) yer alır. Akromelik frontonazal displaziden etkilenen erkeklerde bazen inmemiş testisler olabilir.

FND-1’e ALX3 genindeki mutasyonlar neden olur ; FND-2, ALX4 genindeki mutasyonlara neden oluyor ; ve FND-3’e ALX1 genindeki mutasyonlar neden olur .

ALX3, ALX4 ve ALX1 genlerinden üretilen proteinler transkripsiyon faktörleridir; yani DNA’ya bağlanırlar ve belirli genlerin aktivitesini kontrol ederler. Proteinler genin aktivitelerini kontrol eder; Hücrelerin büyümesini ve hareketini düzenler. ALX3 ve ALX4 proteinleri burnun gelişiminde rol alırken, ALX1 ise gözlerin, burnun ve ağzın gelişiminde rol oynuyor. Anormal gelişim aynı zamanda kafatasının ve diğer yüz yapılarının (örneğin gözler arasındaki mesafe) oluşumunu da etkileyebilir. FND-1 ve FND-3 otozomal resesif genetik koşullardır.

Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden birer tane olmak üzere aynı özellikten anormal bir genin iki kopyasını miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni miras alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı olan iki ebeveynin hem değiştirilmiş geni geçirme hem de etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Çocuğun her iki ebeveynden de normal gen alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Tüm bireyler 4-5 anormal gen taşır. Yakın akraba (akraba) olan ebeveynlerin her ikisinin de aynı anormal geni taşıması konusunda akraba olmayan ebeveynlere göre daha yüksek değişim vardır, bu da resesif genetik bozukluğu olan çocuk sahibi olma riskini artırır.

FND-2 otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır. Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir veya ebeveynden herhangi birinden miras alınabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden çocuğuna geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Bazı bireylerde bozukluk, yumurta veya sperm hücresinde meydana gelen kendiliğinden genetik mutasyondan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda bozukluk ebeveynlerden miras alınmaz. ALX4 geninin tek bir kopyasını taşıyan bir kişide genellikle yalnızca yan kemiklerde genişlemiş açıklıklar (foramina) bulunur. Yukarıda FND-2 için özetlenen şiddetli kranyal kusurlar, saçla ilişkili yüz anormallikleri ve genital malformasyonlar, bir kişinin her bir ebeveynden bir tane olmak üzere anormal ALX4 geninin iki kopyasını miras almasıyla ortaya çıkar.

Frontonazal displazi genellikle doğumdan kısa bir süre sonra (yenidoğan dönemi) teşhis edilir. Tanının doğrulanması tipik olarak kapsamlı bir klinik değerlendirmeyi, röntgen çalışmalarını da içeren özel testleri ve karakteristik fiziksel özelliklerin tanımlanmasını içerir. Frontonazal displaziye yönelik genetik testler yalnızca araştırma temelinde mevcuttur.

Bu bozukluğun tedavisi, her bir vakanın fiziksel özelliklerinin ciddiyetine bağlıdır. Bu bozukluğa bağlı kraniyofasiyal anormallikleri (örneğin; bölünmüş burun, yarık dudak vb.) düzeltmek için ameliyat yapılabilir. Bazı durumlarda, etkilenen çocuğun yaşı büyüdüğünde ek ameliyatlar gerekli olabilir.

Genetik danışmanlık etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir. Bu bozukluğu olan bebekler ve çocuklar için bir ekip yaklaşımı faydalı olabilir ve özel sosyal, eğitimsel ve tıbbi hizmetleri içerebilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir