Fox Fordyce Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Fox Fordyce hastalığı, öncelikle kadınları etkileyen nadir bir cilt hastalığıdır. Bu bozukluk, özellikle koltuk altı, kasık bölgesi ve meme uçlarının çevresinde yoğun kaşıntı ile karakterizedir. Fox Fordyce hastalığında apokrin ter bezlerini etkileyen anormallikler iltihaplanmaya, bezlerin genişlemesine ve karakteristik yoğun kaşıntıya neden olur. 

Haber Merkezi / Etkilenen bölgenin yakınındaki cilt koyulaşabilir ve kuruyabilir ve çok sayıda küçük, kabarık şişlikler (papüller) gelişebilir. Etkilenen bölgedeki saç kökleri ikincil olarak hasar görebilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Fox Fordyce hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir.

Fox Fordyce hastalığının belirtileri genellikle ısı, nem veya sürtünme koşullarının ardından aniden ortaya çıkabilir. Hastalık, apokrin bezlerinin yakınındaki ciltte çok sayıda küçük, kabarık şişliklerin patlamasıyla karakterizedir.

Apokrin bezleri hayvanlarda feromonik rol oynayan özel ter bezleridir; insanlarda da benzer bir rol varsayılmıştır. Feromonlar hayvanlar tarafından salgılanan ve o türdeki diğer hayvanların sosyal veya cinsel davranışlarını etkileyen kimyasallardır. Apokrin bezleri cinsiyet ve stres uyaranlarına yanıt verir. Ergenlik döneminde apokrin bezleri son derece aktif hale gelir. Apokrin bezlerinin çoğu koltuk altlarında veya kasıkta bulunur. Ayrıca meme uçlarında, dış kulak kanalında, göz kapaklarında ve göbek deliğinin çevresinde de bulunabilirler.

Papüller genellikle ten rengindedir ancak sarımsı veya kırmızımsı renkte de olabilir. Genellikle kubbe şeklinde ve pürüzsüzdürler. Etkilenen bölgelerde genellikle çok sayıda küçük papül bulunur. Papüller en sık koltuk altlarında (aksilla) bulunur. Etkilenen bölgeler sıklıkla aşırı derecede kaşıntılıdır (kaşıntı) ve bu bölgelerde terleme de olmayabilir (anhidroz). Kaşıntı hafif olabileceği gibi uykuyu bozacak kadar şiddetli de olabilir. Etkilenen bölgedeki foliküllerin içindeki kıllar dökülebilir.

Fox Fordyce hastalığının tanısı, karakteristik semptomların (yani, apokrin bezi bölgelerindeki papüler döküntüler), ayrıntılı hasta öyküsünün ve kapsamlı bir klinik değerlendirmenin tanımlanmasına dayanarak konur. Etkilenen dokunun cerrahi olarak çıkarılması ve mikroskobik değerlendirmesi (biyopsi) tanı koymada yararlı olabilir. Hastalığı biyopsiyle doğru şekilde teşhis etmek için deneyimli bir dermatopatolog gerekli olacaktır.

Fox Fordyce hastalığının tedavisi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir. Bir dermatoloğa danışmanız tavsiye edilir. Kullanılan spesifik tedaviler arasında östrojen hormonları, oral retinoidler, steroid kremler ve topikal antibiyotikler yer alır. Hiçbir tedavi tüm hastalarda evrensel olarak etkili değildir.

Genellikle östrojen bazlı oral kontraseptiflerin bir parçası olarak verilen östrojen hormonları, Fox Fordyce hastalığı olan kadınların tedavisinde en etkili yöntem olmuştur. Daha az etkili tedaviler arasında oral retinoidler (tretinoin gibi), kortikosteroid kremler ve topikal antibiyotikler (klindamisin gibi) yer alır ve bazı durumlarda faydalı olurken diğerlerinde etkisizdir. Bu tedavilerden bazıları tahrişe neden olabilir ve bu durum uzun süreli tedavide kullanılma yeteneklerini sınırlayabilir.

Fox Fordyce hastalığı olan bazı kadınlarda hamilelik sırasında hastalıkta önemli bir iyileşme veya iyileşme görülür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir