Fournier Kangreni Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Fournier kangreni skrotumun akut nekrotik bir enfeksiyonudur; penis; veya perine. Kangrene ve doku dökülmesine doğru hızla ilerleyen skrotum ağrısı ve kızarıklık ile karakterizedir. Fournier gangreni genellikle lokal travma, ameliyat prosedürleri veya idrar yolu hastalığı ile ilişkili perirektal veya periüretral enfeksiyonlara sekonderdir.

Haber Merkezi / 1950’den beri İngilizce tıp literatüründe 1.800’den fazla vaka rapor edilmiştir. Bu hastalık dünya çapında görülür ve erkeklerde daha sık görülmesine rağmen kadınlar ve çocuklarda da tespit edilmiştir. Tedavi genellikle geniş ölü doku alanlarının (nekroz, nekrotik) cerrahi olarak çıkarılmasından (debridman) ve geniş spektrumlu intravenöz antibiyotiklerin uygulanmasından oluşur. Gerektiğinde cerrahi rekonstrüksiyon yapılabilir.

Semptomlar arasında ateş, genel rahatsızlık (halsizlik), orta ila şiddetli ağrı ve genital ve anal bölgelerde (perineal) şişlik, ardından etkilenen dokularda koku ve koku (kötü kokulu süpürasyon) yer alır ve bu da tam şişmiş (ateşli) kangrene yol açar. Etkilenen bölgeyi ovalamak, yaradaki gazın ve birbirine karşı hareket eden dokuların (palpabl krepitus) belirgin seslerini (krepitus) verir. Ağır vakalarda doku ölümü uyluk bölgelerine, karın duvarına ve göğüs duvarına kadar yayılabilir.

Bu hastalık genellikle diğer bozukluklarla (komorbidite), özellikle de bağışıklık sistemini zayıflatanlarla birlikte bulunur. Fournier kangrenine yatkınlığı artıran bazı bozukluklar arasında şeker hastalığı, aşırı obezite, siroz, pelvise kan akışının bozulması ve çeşitli maligniteler yer alır.

Belirli bir Fournier kangreni vakasından sorumlu bakteri, mantar ve/veya virüslerin giriş kapıları genellikle kolorektal, ürogenital veya kutanöz kökenlidir. Anorektal apseler, idrar yolu enfeksiyonları, cerrahi aletler ve diğer katkıda bulunan faktörlerin hepsi suçlanmıştır. Bazı vakalar nedeni bilinmeyen (idiyopatik) olmaya devam etmektedir. Bu sürecin neden sık görülen rahatsızlıkları olan bireylerde ara sıra geliştiği hala anlaşılamamıştır.

Tehlikeli bağışıklık sisteminin enfeksiyonun yayılmasını engelleyemediği durumlarda, öldürücü mikroorganizmanın konakçıya erişmesinin birçok yolu vardır. Ortaya çıkan bozukluğun virülansının, mikroorganizmaların birleşimi (sinerji) tarafından üretilen toksinler ve enzimler tarafından arttırıldığı düşünülmektedir.

Tanı temel olarak klinik bulgulara göre konulur. Ultrason değerlendirmesi Fournier gangreni ile epididimit veya orşit gibi akut inflamatuar süreç arasında erken ayrım yapılmasını sağlayabilir. Bilgisayarlı tomografi, sürecin giriş ve uzantısının belirlenmesine yardımcı olabilir ancak vazgeçilmez değildir ve cerrahi tedaviyi geciktirmemelidir.

X-ışını çalışmaları, yaralardaki gaz dağılımının yerini ve boyutunu doğrulamak için faydalıdır. Ultrasonografi, gazları ve/veya sıvıları tespit etmek için faydalıdır, ancak şiddetli ağrısı olan hastalar, kabul edilebilir bir görüntü elde etmek için cilt üzerinde gereken baskıları tolere edemeyebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri daha az miktarda yumuşak doku gazlarını ve sıvılarını çözdüğü için tercih edilir.

Bozukluğu tanımak ve agresif resüsitasyonu başlatmak ve geniş spektrumlu intravenöz antibiyotiklerin mümkün olduğu kadar çabuk uygulanması kritik öneme sahiptir. Bu tür antibiyotiklerin ardından, etkilenen tüm ölü (nekrotik) deri ve deri altı dokusunun acil cerrahi debridmanı ve gerektiğinde yara kenarlarının tekrar tekrar çıkarılması gerekir. 

Kolorektal veya ürogenital kökenli olduğu tespit edilirse her duruma göre kaynak kontrolü zorunludur. Şiddetli kan enfeksiyonu (sepsis) olan hastalarda kan pıhtılaşması (tromboembolik fenomen) gelişme riski yüksektir ve tromboz riskini azaltmak için ilaç tedavisi gerekebilir. Enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra rekonstrüktif cerrahi uygulanır.

Kolostomi, dışkı kontaminasyonunu azaltmanın bir yolu olarak tartışmalı olmaya devam ediyor. Foley kateterler genellikle idrarı yeterli düzeyde uzaklaştırır. Mevcut olduğunda yanık merkezi, Fournier kangreni de dahil olmak üzere nekrotizan yumuşak doku cerrahi enfeksiyonları olan hastaların tedavisi için iyi bir yer olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir