Fokal Dermal Hipoplazi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Goltz sendromu olarak da bilinen fokal dermal hipoplazi (FDH), esas olarak cilt, eller, ayaklar ve gözlerin gelişimini içeren nadir bir çoklu sistem bozukluğudur. Saçın, dişlerin, tırnakların ve bezlerin anormal şekilde gelişmesine ve çalışmasına neden olan bir grup kalıtsal bozukluk olan bir tür ektodermal displazidir.

Haber Merkezi / FDH vakalarının çoğu (yaklaşık yüzde 90) kadınlarda görülür. Bu bozukluk, vücudun çeşitli yerlerinde çizgiler veya tümör benzeri topaklar şeklinde gelişen cilt anormallikleri ile karakterizedir. Bu sendrom çok çeşitli semptomlar gösterir ve hemen hemen her organı etkileyebilir. FDH’ye PORCN genindeki değişiklikler (varyantlar veya mutasyonlar) veya kopyalar/silinmeler neden olur.

Son derece geniş bir semptom yelpazesi FDH’yi karakterize eder. FDH, öncelikle kadınları etkileyen ve aşırı değişkenliğe sahip, nadir bir hastalıktır. Çizgili, az gelişmiş veya “delinmiş” görünen cilt lezyonları, ellerde ve ayaklarda doğum kusurları ve gözlerde doğum kusurları ile karakterizedir. Ciltte iltihaplanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarma ve kabuklanma olabilir. Bazı bölgelerde cilt incelebilir, rengi solabilir veya renksizleşebilir (pigmentasyon). 

Tırnaklar olmayabilir veya anormal görünebilir. Deri altındaki kılcal damarların/damarların genişlemesi (telanjektaziler) sıklıkla yaşla birlikte gelişir. Siğil benzeri büyüme (papillomlar) genellikle doğumda mevcut değildir ancak yaşla birlikte gelişir ve tipik olarak diş etleri, dil, dudaklar, burun, üreme organları ve anüste bulunur. Fokal dermal hipoplazisi olan tüm bireylerde en az birkaç cilt anormalliği bulunur. Saçlar seyrek, kırılgan ve/veya eksik olabilir.

Göz farklılıkları yaygındır ve doğumda mevcuttur ve göz kapaklarının sarkmasını (ptosis) içerebilir; korneanın bulanıklaşması; iris veya retinada yarık veya anahtar deliği şeklinde bir kusur (kolobmalar); küçük veya eksik göz (mikroftalmi/anoftalmi); gözler arasındaki geniş aralık (hipertelorizm); şaşılık (şaşılık) ve/veya göz kapağının iç yüzeyinin açığa çıkması (ektropion).

FDH’li bireylerde ayrıca bazıları doğumda mevcut olabilecek çeşitli iskelet anormallikleri de bulunabilir. Omurganın eğriliği (skolyoz), omurların kaynaşması, az gelişmiş veya eksik el veya ayak parmakları, fazladan el veya ayak parmakları (polidaktili), birlikte büyüyen el veya ayak parmakları (sindaktili), yana doğru eğilen parmaklar (klinodaktili), kalıcı olarak bükülmüş parmaklar (kamptodaktili) ve/veya el ve ayak parmaklarının kemiklerinde füzyon mevcut olabilir. 

İskeletin diğer malformasyonları arasında küçük bir kafatası, az gelişmiş bir çene, çenenin öne doğru çıkıntısı ve/veya yüzün, uzuvların veya gövdenin eşit olmayan gelişimi yer alabilir. Yarık dudak ve damak mevcut olabilir ve beslenme, nefes alma ve görme sorunlarına neden olabilir.

Etkilenen hastaların yüzde 50’sinden fazlasında ağız içi sorunlar görülüyor. Bu hastalarda sıklıkla dişlerin düzgün gelişmemesi meydana gelir. Dişler eksik veya az gelişmiş olabilir ve alışılmadık derecede küçük veya uygun olmayan aralıklarda olabilir. Eksik emaye çürüklerin oluşmasına neden olabilir.

Kulak, göz, kalp, merkezi sinir sistemi, gastrointestinal sistem ve böbreklerde anormallikler de mevcut olabilir. Gastrointestinal sistemdeki anormallikler nefes alma ve beslenmede sorunlara yol açabilir. Bazı hastalarda zihinsel engellilik bulunabilir. FDH’li hastaların çoğunun doğumda küçük olduğu ve hafif boy kısalığı olduğu belirtilmektedir.

FDH, gelişmekte olan bir embriyo ve fetüste cilt, iskelet ve gözlerin gelişiminde önemli olan proteinleri oluşturan PORCN genindeki değişikliklerden (varyantlar veya mutasyonlar) kaynaklanır. FDH ile uyumlu semptomları olan hastalar üzerinde yapılan son araştırmalar, etkilenen kadınların neredeyse tamamında PORCN geninde genetik değişiklikler bulmuştur .

PORCN geni X kromozomunda bulunur ve sendrom X’e bağlı dominant bir şekilde kalıtsaldır . X’e bağlı dominant bozukluklar, X kromozomu üzerindeki anormal bir genden kaynaklanır ve çoğunlukla kadınlarda görülür. Bu nadir rahatsızlıklara sahip dişiler, belirli bir hastalığa ait geni taşıyan bir X kromozomuna sahip olduklarında etkilenirler.

X’e bağlı dominant hastalık için anormal gen taşıyan erkekler, kadınlara göre daha ciddi şekilde etkilenir ve çoğu zaman hayatta kalamazlar. FDH’li yaşayan erkekler, PORCN genindeki bir değişiklik için “mozaiktir”. Bu, değişimin vücut hücrelerinin hepsinde olmasa da bazılarında görüldüğü anlamına gelir.

Teşhis klinik bulgulara dayanır ve etkilenen bireyler genellikle doğumda tanınır. Tanıyı doğrulamak için PORCN geni için DNA testi mevcuttur.

Fokal dermal hipoplazili hastaların tedavisi semptomlara yöneliktir. Dermatolojik kremler ve koruyucu pansumanlar cilt rahatsızlığını giderebilir ve ikincil enfeksiyonları önleyebilir. Takma dişler ve işitme cihazları gerekebilir.  Sıcaktan ve aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Uzuv deformiteleri mesleki terapi, yardımcı cihazlar veya ameliyatla tedavi edilebilir. Boğazda büyük yağ birikintileri nedeniyle yutma güçlüğü çeken hastalara cerrahi veya lazer tedavisi önerilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir