Eritema Multiforme Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Eritema multiforme (EM), çoğunlukla çocukları ve genç yetişkinleri etkileyen, öncelikle kollar ve bacaklarda simetrik kırmızı, yama tarzı lezyonlarla karakterize bir grup aşırı duyarlılık bozukluğuna verilen addır. 

Haber Merkezi / Nedeni bilinmemektedir, ancak EM sıklıkla herpes simpleks virüsü ile birlikte ortaya çıkar ve bu da virüsün başlattığı immünolojik bir süreci düşündürür. Vakaların yarısında tetikleyici ajanların antikonvülzanlar, sülfonamidler, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve diğer antibiyotikler gibi ilaçlar olduğu görülmektedir. Ayrıca bazı vakaların Mycoplasma pneumoniae gibi bulaşıcı organizmalar ve birçok viral ajanla ilişkili olduğu görülmektedir.

Eritema multiforme sıklıkla birbirleriyle ilişkili olarak tartışılan üç cilt bozukluğunun en hafifidir. Genellikle üçü arasında en hafif olanıdır. Daha şiddetli olanı ise Stevens-Johnson sendromudur. Bunlardan en şiddetlisi toksik epidermal nekrolizdir (TEN).

Eritema multiforme’nin başlangıcı genellikle sağlıklı bir bireyde ani olur. Ellerin ve önkolların üst kısımlarında kırmızı lekeler (maküller veya papüller) veya çıkıntılar (kabarcıklar) ve bazen kabarcıklar görülür. Diğer tutulum alanları arasında yüz, boyun, avuç içi, ayak tabanları, bacaklar ve gövde yer alabilir. Lezyonlar iki veya üç gün boyunca patlamaya devam ediyor. 

Özellikle ellerde ve ön kollarda bulunan bazı noktalar, ortasında grimsi bir renk değişikliği bulunan, hedefi andıran eşmerkezli dairelere dönüşebilir. Merkezin üzerinde bir kabuk gelişebilir. Vakaların yaklaşık yarısında dudaklarda ve ağızdaki mukozalarda lezyonlar gelişebilir. Deri lezyonları genellikle vücudun her iki tarafına da dağılır. Kaşıntı da meydana gelebilir.

Sistemik semptomlar değişiklik gösterir ancak halsizlik, eklemlerde ağrı (artralji), kas sertliği ve ateş sık görülür. Ek semptomlar görme anormalliklerini içerebilir; kuru veya kanlı gözler; ve göz ağrısı, kaşıntı veya yanma. Ataklar genellikle iki ila dört hafta sürer ve tekrarlayabilir. Klasik EM, ilk ortaya çıkışından sonraki birkaç yıl boyunca yılda iki veya üç kez tekrarlanma eğilimindedir.

Eritema multiforme’nin nedeni bilinmemektedir, ancak ilaçlara, enfeksiyonlara veya hastalıklara yanıt olarak ortaya çıkan alerjik bir reaksiyon gibi görünmektedir. Yukarıda belirtildiği gibi sıklıkla herpes simpleks virüsü veya Mycoplasma pneumoniae gibi bulaşıcı organizmalarla birlikte görülür.

Vakaların yaklaşık yarısında tetikleyici ajanın bir ilaç olduğu görülmektedir. Eritema multiforme ile ilişkili ilaçlar arasında antikonvülzanlar, sülfonamidler, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ve diğer antibiyotikler yer alır.

Genellikle hedef lezyonların boyutu, şekli, rengi ve dağılımına göre tanı konulabilir. Eritema multiforme’nin bir nedeni bulunduğunda tedavi edilmeli, ortadan kaldırılmalı veya kaçınılmalıdır (örn. hastanın alerjisi olan ilaçlar veya diğer maddeler). Lokal tedavi lezyonun tipine bağlıdır.

Klasik eritema multiforme hastalarının çoğu, semptomlarına yönelik antihistaminikler gibi terapilerle ayaktan tedavi edilebilir. Bazen hiçbir tedaviye gerek kalmaz. 

Kabarcıklar ve aşındırıcı lezyonlar için aralıklı nemli kompresler yararlı olabilir. Reçetesiz satılan antihistaminikler genellikle mevcut kaşıntıyı giderir. Dudak ve ağız enfeksiyonları genellikle topikal anesteziklerle tedavi edilebilir ancak bazı durumlarda özel bakım gerektirebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir