Eozinofilik Gastroenterit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Eozinofilik gastroenterit, gastrointestinal sistem bölümlerinin eozinofilik infiltrasyonu, gastrointestinal fonksiyon anormallikleri (dispepsi ve obstrüksiyondan ishal ve asitlere kadar değişen) ve periferik eozinofili ile diğer hastalıkların dışlanması üçlüsü ile karakterize edilen nadir bir sindirim hastalığıdır.

Haber Merkezi / Eozinofilik özofajit giderek daha fazla tanınmaktadır ve bu rapora dahil edilmemiştir. Eozinofilik gastroenterit, yemek borusundan rektuma kadar gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Semptomlar arasında disfaji (bazen yiyecek sıkışması olarak ortaya çıkar), mide ekşimesi, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı ve şişkinlik (asit mümkündür) yer alır. 

Eozinofilik infiltrasyon gastrointestinal duvarın bir veya daha fazla katmanını kapsayabilir. Her kişide mevcut olan belirli semptomlar, tutulumun katmanına ve konumuna bağlıdır. En sık mide duvarı ve ince bağırsak tutulur. Mukozal tutulum, protein kaybettiren enteropatiye ve malabsorbsiyona yol açar. 

Kas tabakası tutulumu karın ağrısı, kusma, dispeptik semptomlar ve bağırsak tıkanıklığına neden olur. Subserozal tutulum ağırlıklı olarak belirgin eozinofili ile asitlere neden olur. Bazen eozinofilik plevral efüzyon mevcuttur.

Eozinofilik gastroenteritin kesin nedeni bilinmemektedir. Bu hastalığın bazı vakalarına belirli gıdalara veya diğer bilinmeyen alerjenlere karşı aşırı duyarlılık neden olabilir. Çoğunlukla ailede alerji öyküsü vardır. Hastaların bir alt grubunda atopi (astım, saman nezlesi veya egzama) mevcuttur. Gıda alerjileri yaygındır.

Bazı hastalarda yüksek IgE ve doku ve kanda eozinofili görülür. Dikkatli bir öykü, hekime biyopsinin gerekli olduğunu düşündürebilir. Biyopsi sonuçları (endoskopik veya tam kalınlıkta cerrahi biyopsi) genellikle tanı koydurucudur.

Bir kişinin alerjisi olan gıdaları ortadan kaldırmak bazı durumlarda faydalı olabilir. Kortikosteroid ilacı prednizon genellikle eozinofilik gastroenterit için etkili bir tedavidir. Bazen budesonid yararlı olabilir. Azatiyoprin gibi immünosüpresif ilaçlar denemeye değer olabilir. Bağırsak tıkanıklığının olduğu ciddi vakalarda ameliyat gerekli olabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir