Endoftalmi nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Endoftalmi, göz içindeki şiddetli enflamasyonu tanımlamak için kullanılan terimdir. Enflamasyona bir enfeksiyon neden olur. Bazı göz cerrahisi türlerinde veya gözün dışarıdan bir cisimle delinmesi durumunda ortaya çıkabilir.

Endoftalmi çok nadirdir, ancak ortaya çıkarsa acil bir tıbbi durumdur.

Endoftalmi semptomları;

Enfeksiyondan sonra semptomlar çok çabuk ortaya çıkar. Tipik olarak bir ila iki gün içinde veya bazen ameliyattan veya göze travmadan altı gün sonrasına kadar ortaya çıkarlar.

  • Ameliyattan sonra kötüleşen göz ağrısı veya gözün yaralanması
  • Görme kaybı
  • Kırmızı gözler
  • Gözde irin
  • Şişmiş göz kapakları

Belirtiler, ameliyattan altı hafta sonra olduğu gibi daha sonra da ortaya çıkabilir. Bu semptomlar;

  • Bulanık görme
  • Hafif göz ağrısı
  • Parlak ışıklara bakmakta zorluk

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, hemen bir doktora görünün. Endoftalmi ne kadar erken tedavi edilirse, ciddi görme sorunlarına neden olma olasılığı o kadar azdır

Endoftalminin nedenleri;

İki ana endoftalmi türü vardır. Biri eksojen endoftalmidir, yani enfeksiyon gözün içine dışarıdan bir kaynaktan geçer. İkincisi endojen endoftalmidir, yani enfeksiyon göze vücudun başka bir yerinden yayılır.

Eksojen endoftalmi en yaygın formdur. Ameliyat sırasında göze yapılan bir kesik sonucu veya gözün yabancı bir cisim tarafından delinmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu tür kesikler veya açıklıklar, enfeksiyonun göz küresinin içine girme olasılığını artırır.

Eksojen endoftalmi, spesifik göz ameliyatları ile daha sık görülmektedir. Örneğin biri katarakt ameliyatı. Bu tür enfeksiyonla daha sık sonuçlanan diğer ameliyatlar, göz küresinin içinde yapılan ameliyatlardır. Buna göz içi cerrahi denir.

Eksojen endoftalmi için risk faktörleri arasında gözün arkasında ekstra sıvı kaybı, zayıf yara iyileşmesi ve daha uzun ameliyat süresi bulunur.

Delici bir göz travmasından sonra, endoftalmi için risk faktörleri;

  • Yabancı cismin veya cismin bir parçasının gözünüzde kalması
  • Kesiği onarmak için 24 saatten fazla beklemek
  • Gözünüze toprak girme olasılığınızın daha yüksek olduğu kırsal ortamlarda olmak
  • Glokom filtreleme gibi belirli tipte glokom ameliyatı geçiren kişiler, yaşam boyu endoftalmi geliştirme riski altındadır

Teşhis;

Doktorunuz, genellikle bir göz doktoru (göz sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir doktor), semptomların endoftalmiden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için muhtemelen birkaç şey yapacaktır. Gözünüze bakacaklar ve görüşünüzü test edecekler. Göz küresinde herhangi bir yabancı cisim olup olmadığını görmek için ultrason isteyebilirler.

Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, doktorunuz vitröz musluğu adı verilen bir test yapabilir. Bu, göz kürenizden bir miktar sıvı almak için küçük bir iğne kullanmayı içerir. Sıvı daha sonra test edilir, böylece doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmenin en iyi yolunu söyleyebilir.

Endoftalmi tedavisi;

Tedavisiendoftalmi kısmen durumun nedenine bağlıdır. En kısa sürede antibiyotik almak çok önemlidir. Antibiyotikler küçük bir iğne ile gözün içine yerleştirilir. Bazı durumlarda şişliği azaltmak için bir kortikosteroid eklenebilir. Sadece çok nadir ve daha ciddi durumlarda genel antibiyotik verilir.

Gözde yabancı cisim varsa, nesneyi olabildiğince çabuk çıkarmak da aynı derecede önemlidir. Asla bir nesneyi gözünüzden tek başınıza çıkarmaya çalışmayın. Bunun yerine acil tıbbi yardım isteyin. Semptomlar genellikle tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelmeye başlar.

Tedaviden kaynaklanan komplikasyonlar;

Endoftalmi tedavisinden kaynaklanan komplikasyonlar, doktorunuzun göz bakımı tavsiyesine uyarak azaltılabilir. Özellikle reçete edilen göz damlalarını veya antibiyotikli göz merhemlerini nasıl ve ne zaman koyacağınızı bildiğinizden emin olun. Bir göz bandı reçete edilmişse, yamayı nasıl ve nereye yerleştireceğinizi de bilmelisiniz. Yamayı yerinde tutmak için banda ihtiyacınız olabilir.

Endoftalminin önlenmesi;

Odun kesmek gibi bir nesnenin gözünüze kaçmasına neden olabilecek herhangi bir şey yaparken veya temas sporları sırasında koruyucu gözlük kullanın. Bunlar;

  • Gözlük
  • Göz siperlği
  • Kasklar

Göz ameliyatı geçirirseniz, doktorunuzun ameliyat sonrası talimatlarını izleyin. Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir