Ektodermal Displaziler Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Ektodermal displaziler (ED’ler), en az biri cilt eklerini (saç, tırnaklar, ter bezleri) veya dişleri içeren, embriyonik ektodermden türetilen yapılardan en az ikisinde anormallikler ile karakterize edilen yaklaşık 100 kalıtsal bozukluktan oluşan heterojen bir gruptur. 

Haber Merkezi / ED’lerde rol oynayabilen ilkel ektodermden türetilen diğer dokular arasında meme bezleri, adrenal medulla, merkezi sinir sistemi, iç kulak, retina, optik lens, pigment hücreleri ve dal ark kıkırdakları bulunur. Moleküler genetik ve gelişimsel biyolojideki ilerlemeler, ED’lerin en az 80’inde neden olan genlerin ve gelişim yollarının tanımlanmasına yol açmıştır.

Yaklaşık 100 ED’nin her birinin kendine özgü klinik belirti ve semptomları vardır. Genellikle koşullar aşağıdaki ilişkili bulgulardan bir veya daha fazlasına sahip olacaktır:

Dişler: Sayısı azalmış, anormal şekil veya boyut
Saç: Anormal yapıda, seyrek, yavaş büyüyen, sıklıkla açık renkli
Ter bezleri: Genellikle sayılarının azalması ve anormal yapıları, ter üretiminin azalmasına ve vücut ısısının yükselmesine (hipertermi) neden olur.
Tırnaklar: Ayak tırnakları ve el tırnakları eksik, ince, kalın, yivli olabilir

Özellikle TP63 ile ilişkili bozukluklarda yarık dudak ve/veya damak
Uzuvlar: Bölünmüş el/ayak, oligodaktili, sindaktili, dijital çoğaltma
Cilt: Yağ fıtığı, ciddi cilt erozyonları, pigment anormallikleri vb. ile birlikte sivilceli hipoplazi
Gözler: göz kuruluğu, kornea erozyonları/opaklaşması, göz kapağı füzyonu, mikroptalmi
Genitoüriner sistem: Hidroüreter, hidronefroz, renal agenezi, mikropenis, kriptorşidizm, hipospadias
Büyüme geriliği (boy ve/veya kilo)

Bu farklı koşulların moleküler nedenleri, ektodermal türevlerin normal oluşumu, yapısı ve işlevi için gerekli olan birçok geni ve çoklu gelişim yollarını içerir. Bu sınıflandırma şeması iki veya daha fazla ektodermal türevi etkileyen tüm bozuklukları kapsamamaktadır. Ektodermin yalnızca bir türevini etkileyen ED ile ilişkili genlerin genetik değişiklikleri, nedensel genin sendromik olmayan özellikleri olarak kabul edilecektir.

Halihazırda diğer sınıflandırmaların veya hastalık gruplarının bir parçası olarak dahil edilen durumlar (vezikülobüllöz bozukluklar, palmoplantar keratodermalar vb.) ED sınıflandırmasına dahil edilmez. ED belirtilerinin yanı sıra trizomi 21 gibi majör ED olmayan belirtileri de içeren kompleks sendromlar da ED sınıflandırma şemasının dışında tutulur.

ED’lerin %50’sinden fazlasının genetik nedenleri belirlenmiştir. Sınıflandırma şeması bozuklukları genotip, moleküler yol ve fiziksel özelliklere (fenotip) dayalı olarak kümeler. Kategoriler:

EDA/NF KappaB Yolu
WNT Yolu
TP63 Yolu
Yapı Grubu (Hücrenin yapısı veya işlevi için önemli olan proteinler)
Diğer/Bilinmeyen

ED tanımına uyan ancak nedeni bilinmeyen durumlar, en benzer fenotipi paylaşan diğer ED’lerle gruplandırılır. Genetik nedenleri belirlendikten sonra uygun kategoriye göre sınıflandırılabilir veya moleküler etiyolojiye bağlı olarak yeni bir kümenin dayanağı haline gelebilirler.

Wright ve arkadaşları tarafından aşağıda listelenen referans, bilinen ED koşullarının tam bir listesini sağlar.

Tedavi, etkilenen bireydeki spesifik hastalık belirtilerine bağlıdır ve büyük ölçüde semptomları en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Acil servislerin çoğu için, birinci basamak hekimlerinin, genetikçilerin, dermatologların, birden fazla diş hekimliği uzmanının, beslenme uzmanlarının, konuşma terapistlerinin, kulak burun boğaz uzmanlarının, göz doktorlarının, ortopedik cerrahların ve/veya plastik cerrahların katılımıyla multidisipliner yönetim gereklidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir