Eales Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Eales Hastalığı, retinadaki damarların dış tabakası çevresinde iltihaplanma ve beyaz bir bulanıklık olarak ortaya çıkan nadir bir görme bozukluğudur. Bozukluk en çok genç erkekler arasında yaygındır ve normalde her iki gözü de etkiler. 

Haber Merkezi /Genellikle görme aniden bulanıklaşır çünkü göz merceğinin arkasındaki göz küresini dolduran berrak jöle dışarı sızar (vitreus kanaması).

Eales Hastalığı genellikle göz merceğinin arkasından berrak jöle benzeri maddenin sızması sonucu ortaya çıkan bulanık görme ile kendini gösterir. Bozukluğun başlangıcında, retinanın küçük dış damarları kılıflanma (kapsülleme veya kaplama) gösterir. 

Hastalık ilerledikçe retinadaki damarların etrafındaki iltihap merceğin daha da arkasına uzanır. Eales Hastalığı aynı zamanda retinanın dış kısmında yeni kan damarlarının oluşması anlamına gelen periferik retinal neovaskülarizasyonla da ilişkili olabilir.

Daha ilerlemiş Eales Hastalığı vakaları, retinanın inflamatuar olmayan dejeneratif hastalığı (retinopati) ve retinada yoğun kanama ile karakterize edilir. Merceğin arkasındaki göz küresini dolduran renksiz jöle retinadan sızar (vitröz kanama) ve nadir durumlarda retina ayrılabilir. 

İriste kırmızımsı bir renk değişikliği mevcut olabilir (rubeosis iridis) ve görme kaybı ve optik diskte hasar (neovasküler glokom) meydana gelebilir. Hastalık ilerledikçe göz merceğinde ışığın geçişini engelleyen bulanıklaşma (katarakt) gelişebilir.

Eales Hastalığının kesin vakası bilinmemektedir. Bu bozukluk kendiliğinden ortaya çıkıyor gibi görünüyor çünkü yaralanma, enfeksiyon veya kalıtım gibi tetikleyici faktörler söz konusu görünmüyor.

Eales Hastalığının tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Lazer ışınıyla dokuyu pıhtılaştıran cerrahi işlem (lazer panretinal fotokoagülasyon), kan damarlarının daralması nedeniyle retinada oluşan kan eksikliğini ortadan kaldırmak ve kan damarı dokusunun aşırı oluşumunu yavaşlatmak için kullanılabilir.

Göz merceğinin (vitröz) arkasındaki şeffaf jölenin kanaması ve retinanın ayrılması, retinanın arkasındaki koyu pigmentli disk ve jöle benzeri maddenin çıkarılmasıyla (pars plana vitrektomi) giderilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir