Diyabetik Diyet Nedir?

Obezite ve özellikle tip 2 diyabet (şeker hastalığı) her ikisinin de kökleri sağlıksız, kalori bakımından zengin beslenmenin sonuçlarındandır. Diyet planlaması ve sağlıklı dengeli beslenme bu nedenle bu iki durum için tedavinin önemli bir parçasını oluşturur.

Haber Merkezi / Şeker hastalarında ilk beslenme stratejisindeki temel öncül, diyetteki yağları, özellikle doymuş yağları ve trans yağları, kolesterolü ve ayrıca sodyumu azaltmaktır. Diyete ek olarak fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Vücut ağırlığının %5-10’u kadar hafif ila orta kilo kaybı hedefi, bu hastalarda diyabet kontrolünü iyileştirebilir. Bu nedenle diyabetli hastalara, diyabeti iyileştirmek için kalori alımını 250 ila 500 kcal/gün arasında orta derecede azaltmaları ve düzenli egzersiz yaparak enerji harcamasını artırmaları tavsiye edilir.

Diyabet hastaları için önerilen diyet bileşimi

Proteinler

Protein alımının, tüm popülasyonlarda tüketilen toplam günlük kalorinin %15 ila %20’sini oluşturması önerilir. Aynı öneriler diyabetli hastalar için de geçerlidir. Böbrek fonksiyonu normal ise, normal protein alımı değiştirilmemelidir. Bununla birlikte, günlük toplam kalorinin %20’sinin üzerindeki protein alımı, böbrek hastalığının gelişimini hızlandırabilir.

Yağlar

Diyabet ve obezite, kalp hastalığı ve felç ile ilişkilidir. Bu nedenle diyetteki yağın azaltılması çok önemlidir. Diyabetli bir kişinin doymuş yağ oranı düşük gıdaları seçmesi ve ara sıra çoklu doymamış yağ içeren gıdaları ve tekli doymamış yağ oranı yüksek gıdaları daha sık alması gerekir.

Doymuş yağlar etlerde, yüksek yağlı süt ürünlerinde, hindistancevizi ve hurma yağında vb. bulunur. Bu yağlar genellikle oda sıcaklığında katıdır ve yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve kolesterol düzeylerinden sorumludur.

Trans yağlar ayrıca HDL’yi iyi kolesterolü düşürür. Trans yağ içeren yiyecekler arasında margarin, fıstık ezmesi, katı yağ, kurabiye vb.

Çoklu doymamış yağlar kalp için sağlıklıdır. Ölçülü olarak yenildiğinde kolesterol seviyelerini düşürebilirler. Çoklu doymamış yağlar mısır, soya fasulyesi, aspir yağı gibi bitkisel yağlarda ve somon, uskumru, ringa balığı ve alabalık gibi yağlı balıklarda bulunur.

Tekli doymamış yağlar da LDL kolesterolü düşürdüğü için kalbe iyi gelir. Bu gıdalar kanola yağı, ceviz yağı, zeytinyağı, avokado, zeytin, fındık, fıstık yağı vb.

Omega-3 Yağ Asitleri, çeşitli sağlık yararları olan en iyi çoklu doymamış yağ türlerinden biridir. Bunlar balık ve balık yağlarında bulunur ve kalbi korur ve diyabetik bireylerde insülin direncini azaltır.

Üç tür omega-3 yağ asidi vardır:

  • Alfalinolenik asit (ALA); Bitki kaynaklarında bulunur
  • Eikosapentaenoik asit (EPA); Somon, sardalye, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı soğuk su balıklarında bulunur.
  • Dokosaheksaenoik asit (DHA); Balık ve deniz hayvanlarında ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerde bulunur

Diyabetli kişiler için toplam yağ alımı , toplam kalorinin %20 ila %35’i kadar olmalıdır. Doymuş yağ toplam kalorinin %7’sinden azıyla, çoklu doymamış yağ toplam kalorinin %10’undan azı ve tekli doymamış yağ toplam kalorinin %20’sinden azıyla sınırlandırılmalıdır. Diyet kolesterolü günde 200 mg’dan az olmalıdır.

Lif

Lifler, her 1000 kalori için en az 14 gram veya yetişkin kadınlar için 25 gram ve yetişkin erkekler için 38 gram seviyelerinde önerilir. Bunun 10 ila 25 g/gün’ü çözünür lif kaynaklarından gelmelidir. İyi çözünür lif kaynakları arasında yulaf, meyveler, sebzeler, pirinç kepeği, pişmiş fasulye ve psilyum tohumları bulunur.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar en önemli enerji kaynaklarından biridir. Ekmek, pirinç, tahıllar, tahıllar, meyveler ve nişastalarda bulunurlar. Karbonhidratlar, vücut için yakıt sağlayan glikoza parçalanır.

Karbonhidratlar kan şekerini yükseltir. Bu, insülin, ilaçlar ve fiziksel aktivite ile diyabetik bireylerde karbonhidratların dengelenmesi gerektiği anlamına gelir. Karbonhidratlar düzenlenirken, kaloriler ölçülü olarak tavsiye edilir.

Sakarin, aspartam, asesülfam potasyum (K), sukraloz ve neotam gibi besleyici olmayan tatlandırıcıların hamile kadınlar da dahil olmak üzere diyabetli kişilerde dengeli beslenmeyle birlikte kullanımını onayladı. Sakarin, plasentayı geçebileceği için hamile kadınlar için uygun değildir.

Glisemik indeks, karbonhidrat içeren bir gıdanın kan dolaşımındaki glikoza ne kadar hızlı sindirileceğini sıralayan bir ölçektir (0-100). Düşük GI gıdalar yavaş yavaş parçalanırken, yüksek GI gıdalar hızla glikoza parçalanır.

Alkol sınırlandırılmalı

Günlük alım, kadınlar için günde bir veya daha az içecek ve erkekler için günde iki veya daha az olarak tanımlanan ılımlı bir miktarla sınırlandırılmalıdır. Karışık içecekler kan şekerini yükseltebilir ve sınırlandırılmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir