Çocuklarda Beslenme İhtiyaçları (5-10 Yaş)

Çocuklar, sağlıklı büyümeyi sürdürmeyi teşvik etmek ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için dikkatli bir şekilde beslenmelidir. Beslenmenin yanında bol su içmenin yanı sıra fiziksel egzersiz teşvik edilmelidir. Çocuk, mümkünse her gün en az bir saat dışarıda koşmalı ve oynamalıdır.

Haber Merkezi / Küçük çocuklar son derece aktiftir, ancak her seferinde az yerler. Tam tahıllı tahıllar, tam yağlı süt veya soya sütü, bitkisel yağlar, meyveler (iki porsiyon) ve haşlanmış, fırınlanmış, buharda pişirilmiş veya sotelenmiş sebzeler gibi karbonhidratlar çok sayıda yüksek enerjili gıda almalıdırlar. Biraz tereyağı da enerji ihtiyaçları için yardımcı olur. 5-10 yaş arası çocuklar, yemeklerinden günde yaklaşık 1.500 ila 2.000 kaloriye ihtiyaç duyarlar.

Yiyecek seçimi

Yiyecekler, beş yiyecek grubunun her birinden, miktarı çocuğun yaşına, fiziksel büyümesine ve aktivite düzeyine bağlı olarak seçilmelidir.

  • Sebzeler: Yapraklı ve yapraksız, farklı türden bol renkli sebze, bir porsiyon yarım bardak pişmiş sebze veya bakliyat ve bir bardak çiğ salata: Her gün 5-6 porsiyon meyve ve sebze sunulmalıdır.
  • Meyveler; Bir porsiyon, bir orta boy parça veya bir fincan şekersiz doğranmış/konserve meyve, erik gibi iki küçük meyve veya yeteri düzeyde kuru meyve.
  • Ekmek, makarna, yulaf ve un gibi tam tahıllar; Bir porsiyon ekmek dilimi/çörek/çörek veya yarım fincan pişmiş tahıl, makarna veya pirinç; günde 4-6 porsiyon
  • Yağsız et, kümes hayvanları, yumurta ve balık, soya peyniri, kabuklu yemişler ve tohumlar ve baklagiller (bezelye, fasulye ve bakliyat) gibi proteinler; Bir porsiyon yaklaşık 100 gr çiğ et/balık, iki yumurta, 170 gr tofu, ¾ fincan pişmiş baklagiller: günde 1-2 porsiyon
  • Lor ve peynir dahil süt/süt ürünleri mükemmel sağlıklı yağ ve protein kaynaklarıdır; Tek porsiyon 40 gr peynir, bir fincan süt veya soya sütü (ikincisi kalsiyum ilavelidir), 200 gr yoğurt; günde 2-4 porsiyon
  • Lif, kabızlığı önlemede ve tokluk hissini arttırmada mükemmeldir, ancak fazlası ters etki yapar.

Bütün çocuklara bol su verilmelidir. Süt, sabah ve ikindi çayına katkı olarak kullanılabilir. Atıştırmalıklar, lezzetli humuslu veya domates ketçaplı (şeker veya tuz eklenmemiş) az miktarda taze kesilmiş, parlak renkli sebze çubukları gibi çekici ve besleyici olmalıdır.

Çocuklara yönelik tüm yiyecekler, çok fazla sıcak veya baharat olmadan mükemmel hijyen ve lezzet ile hazırlanmalı ve saklanmalıdır. İsteğe bağlı gıdalar diyete sadece ara sıra ve küçük miktarlarda eklenmelidir. Bunlar, kekler, tatlılar ve işlenmiş gıdalar gibi gereksiz doymuş yağ, şeker ve tuz kaynaklarını içerir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları nasıl teşvik edilir?

  • Ailece birlikte yemek yemek
  • Çocukların büyük kardeşleri ve ebeveynleri örnek almalarına yardımcı olmak için mümkün olduğunca sık tüm bu gruplardan yiyeceklerin tadını çıkarmak
  • Market alışverişi sırasında sağlıklı renkli meyveler, sebzeler ve sağlıklı et veya diğer yiyecekleri seçmelerine yardımcı olmaları için onları teşvik etmek
  • Özellikle sebze ve bakliyat grubundan yemeklerin hazırlanmasına yardımcı olmaları
  • Çok fazla lif ve besin içeren, kolayca yenilebilir ve çekici görünen lezzetli çorbalar ve et suları hazırlamak
  • Meyve suyu ve çiğneme yerine meyve ve soda veya diğer şekerli içecekler yerine soğuk su stoklamak
  • Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak
  • Gıdaların nasıl yetiştirildiği ve yerel pazara nasıl ulaştığı hakkında ilginç bilgiler paylaşmak
  • Günde en az bir saat yemeklerden önce veya öğünler arasında açık havada aktif oyun oynamayı veya çalışmayı teşvik edin

Çocuklar için vejetaryen diyetleri

Vejetaryen zevklere sahip bir aile, ailedeki çocukların beslenmesinin fiziksel ve zihinsel büyüme ve gelişmeyi desteklemek için yeterli olduğundan emin olmalıdır. Sağlıklı kemik ve beyin gelişimini desteklemek için yeterli enerji, demir ve diğer temel mineral ve vitaminleri sağlamalıdır.

A, E ve D vitaminleri gibi yağda çözünen besinlerin emilimini sağlamak için sağlıklı kaynaklardan elde edilen yağlar bulunmalıdır. Süt ve süt ürünleri veya soya sütü ve soya ürünleri, baklagiller gibi diyetin günlük bir parçası olmalıdır. .

Her öğün bir porsiyon mercimek, kuruyemiş veya kuru fasulye, nohut, humus, fındık ezmesi ve köri gibi diğer baklagil proteinlerini içermelidir. İyi sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak gazı oluşumunu azaltmak için bakliyatların tamamen pişirilmesi gerekir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir