Dentin Displazisi Tip I Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Dentin displazisi tip I, kişinin dişlerindeki “dentin”in atipik gelişimi ile karakterize edilen kalıtsal bir hastalıktır. Dentin dişin çoğunu oluşturur ve minenin altındaki kemiğe benzer malzemedir.

Haber Merkezi / Dişin pulpasını tutmaya yarar. Pulpa, kan damarları ve sinirlerle iyi beslenen yumuşak bir dokudur. Bu bozukluk aynı zamanda radiküler dentin displazisi olarak da bilinir çünkü az gelişmiş, anormal pulpa dokusu ağırlıklı olarak dişlerin köklerinde bulunur. 

Dişlerde pulpa odaları yoktur veya kısa veya anormal şekilli köklerde yarım ay şeklinde pulpa odaları bulunur. Bu durum yetişkin dişlerinin yanı sıra genç dişleri de etkileyebilir ve kökler anormal derecede kısa olduğundan genellikle dişlerin erken kaybına yol açar. 

Dentin displazisi tip I’e sahip bazı kişilerin mavimsi kahverengi parlaklığa sahip dişleri vardır. Ancak çoğu durumda dişlerde normal renkte mine bulunur. Röntgen fotoğraflarından, köklerdeki diş özü odacıklarının alışılmadık derecede küçük, yarım ay şeklinde olduğu veya tamamen bulunmadığı açıkça görülmektedir. Kökler çok kısadır ve röntgende karanlık (radyolüsent) görünebilir.

Hem süt dişleri hem de kalıcı dişler etkilenir. Dişler genellikle kötü hizalanmıştır ve kolayca kırılabilir. Tedavi edilmezse tip I dentin displazisi olan kişiler 30-40 yaşlarına kadar dişlerini kaybedebilirler.

Dentin displazisi otozomal dominant bir özellik olarak kalıtsaldır. Kusurlu gen tanımlanmadı veya belirli bir kromozom üzerindeki belirli bir bölgeye kadar izi sürülmedi.

İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan vücut hücrelerinde normalde 46 kromozom bulunur. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır.

Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” ile gösterilen kısa bir kolu ve “q” ile gösterilen uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin “kromozom 11p13”, 11. kromozomun kısa kolundaki 13. bandı ifade eder. Numaralandırılmış bantlar, her bir kromozomda bulunan binlerce genin konumunu belirtir.

Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir.

Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir.

Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden aynı özellik için aynı anormal geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. 

Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de kusurlu geni geçirme ve dolayısıyla etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal genler alma ve söz konusu özellik açısından genetik olarak normal olma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Tüm bireyler 4-5 anormal gen taşır. Yakın akraba (akraba) olan ebeveynlerin her ikisinin de aynı anormal geni taşıma şansı, akraba olmayan ebeveynlere göre daha yüksektir, bu da resesif genetik bozukluğu olan çocuk sahibi olma riskini artırır.

Teşhis genellikle bazı anormalliklerden şüphelenildiğinde çekilen röntgenlere dayanır. Etkilenen dişler genellikle bakımı konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimi tarafından tedavi edilir. dişlerin kökleri ve pulpası (endodontistler). Kök kanallarının uçlarının doldurulması, etkilenen dişlerin çenede sabit kalma süresini uzatabilir. Bazen etkilenen dişlerin çekilmesi ve yerine protez takılması gerekir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir