Çocuklarda Uykusuzluk; Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

Uykusuzluk, uykuda bir rahatsızlıktır, uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorluk içerebilir ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir. Büyük çocuklar uykusuzluk semptomlarını kendileri bildirebilse de, küçük çocuklar için ebeveynleri veya çocuğun bakıcıları genellikle durumun semptomlarını fark ederler

Haber Merkezi / Çocuklarda uykusuzluğun tanımlayıcı özelliği, uykuya dalmada, uykuda kalmada veya sabah çok erken uyanmada zorluktur. Zihinlerini tam olarak toparlayamayan kötü uykunun bir sonucu olarak, etkilenen çocuklar gündüz yorgunluğu yaşayabilir. Bu, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

  • Azalmış bellek ve performans
  • Disiplin sorunları
  • Dikkat ve hiperaktivite sorunları
  • Sinirlilik ve/veya saldırganlık

Türleri;

Kısa süreli uykusuzluk birkaç gün veya hafta sürer ve hastalık veya ilaçlar gibi geçici faktörlerden kaynaklanır. Buna karşılık, uzun süreli uykusuzluk, en az bir ay boyunca haftada birkaç kez ortaya çıkar ve ağrı, anksiyete, depresyon veya altta yatan diğer tıbbi durumlar gibi devam eden faktörlerden kaynaklanır. Uykusuzluk çeken bazı çocuklarda, durumun nedeni belirlenemez, bunlar idiyopatik uykusuzluk vakalarıdır.

Yatağa gitmekte güçlük çeken veya onları uyutmak için bir ebeveyne bağımlı olan çocuklar da uykusuzluktan mustarip olarak sınıflandırılabilir. Bu durumlarda, sorunun temel nedeninin davranışsal alışkanlıklar olduğu düşünülmektedir.

Nedenleri;

Stres hem çocuklarda hem de yetişkinlerde uykusuzluğun önemli bir nedenidir. Çocukların, sahip olabilecekleri herhangi bir sorun veya endişe hakkında konuşmak için güvenebilecekleri birine sahip olduklarını hissetmeleri önemlidir. Uykusuzluk çeken birçok çocuk okulda veya kendi yaşlarındaki diğer çocuklarla ilişki kurmakta zorluk çekiyor. Evlilik veya mali zorluklar, yer değiştirme veya bir aile üyesinin ölümü gibi evdeki sorunların da önemli bir etkisi olabilir.

Uyanıklığı etkileyebilen veya sinir sistemini uyaran maddeler, özellikle yatmadan kısa bir süre önce tüketilirse, küçük çocukları gece uyanık tutabilir. Bu, yüksek kafein veya şeker içeriğine sahip gazlı içecekler, enerji içecekleri ve şekerleme içerebilir. Yatmadan önce ekranları kullanmak, beyin aktivitesini de uyarabilir ve uykusuzluğu teşvik edebilir.

Altta yatan bir tıbbi durum veya hastalık da çocuklarda uykusuzluğa neden olabilir. Örneğin, burun akıntısı veya tıkalı burunları nefes almalarını ve geceleri iyi uyumalarını engellediği için rinit çocuklarda uykusuzluğa neden olabilir. Egzama veya diğer cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan kaşıntı da çocuğun yeterince uyumasında sorun oluşturabilir. Çocuklarda uykusuzluğa neden olabilecek diğer tıbbi durumlar arasında kas krampları, mide ekşimesi, tiroid anormallikleri ve nörogelişim bozuklukları yer alır.

Son olarak, bazen uyku ortamı çocuklarda uykusuzluğa neden olabilir. Bu, yatak odasındaki gürültü, sıcaklık ve aydınlatma gibi faktörlerin yanı sıra yatağın rahatlığını da içerebilir.

İyi uyku alışkanlıkları

Uykusuzluk çeken çocuklar için, durumu yönetmenin ilk adımı, iyi uyku alışkanlıklarının teşvik edilmesini sağlamaktır. Bu şunları içerebilir:

  • Yatağı sadece uyumak için kullanın (okuma, oyun ve diğer aktivitelerden kaçının)
  • Her gece aynı saatte yatağa gidin
  • Yatmadan 1-2 saat önce aşırı heyecan verici aktivitelerden ve ekran kullanımından kaçının.
  • Öğleden sonra ve yatmadan önce şeker ve uyarıcı maddeleri sınırlayın

Uyku ortamının uykuyu teşvik etmesini sağlamak da önemlidir. Sınırlı ışık ve ses ile rahat bir sıcaklık en uygunudur. Yatak odasından herhangi bir saati çıkarmak da yardımcı olabilir.

Bazı durumlarda, davranışsal ve bilişsel terapi çocuklarda uykusuzluğu yönetmek için faydalı olabilir. Bu, uykuyu tetiklemek için ilaç kullanmak yerine psikolojik yöntemlerin kullanılmasıyla durumun semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bunun, özellikle uzun vadede çocuğun genel sağlığı için güvenli ve daha iyi olduğu düşünülmektedir.

Farmakolojik müdahaleler genellikle uzun süreli etkisi nedeniyle uykusuzluk çeken çocuklara önerilmese de bazı durumlarda bir uzman tarafından önerilebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir