Gece Yarısı Uyanmaları; Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

Uykusuzluk, uykuyu başlatmada veya sürdürmede zorluktan, iyi bir uyku kalitesine sahip olamamaya kadar çeşitli semptomları içerir. En sık bildirilen uykusuzluk türlerinden biri, gece yarısı uyanmalarıdır.

Haber Merkezi / Bu rahatsızlıktan birkaç saat sonra uyanırlar ve tekrar uykuya dalmakta zorlanırlar. Bu, sonunda uykuya dalmanın beklenen zorluğu ve kesintisiz uykunun tadını alamama nedeniyle geceleri uyanma korkusuna neden olabilir. Nüfusun neredeyse beşte biri bu belirtiye sahiptir.

Gece yarısı uyanmaları kadınlarda, özellikle yaşlı kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca sigara içme, işsiz olma, orta sınıf bir hane gelirine sahip olma ve başka hastalık koşullarına sahip olma eğilimindedirler.

Gece yarısı uyanmalarının nedenleri

  • Kötü uyku hijyeni
  • Gürültülü veya huzursuz bir partnerle uyumak
  • İdrar boşaltma ihtiyacını gösteren tam mesane
  • Uyurken televizyonu veya müzik çaları açık tutmak gibi gürültülü veya rahatsız edici ortamlar
  • Yatmadan önce egzersiz veya kafein

Gece yarısı uyanmaları gerçekleştiğinde, kişi tipik olarak birkaç saat uyumuştur. Bu nedenle, bir sonraki uyku nöbeti bir veya iki saat ertelenebilir. Diğer bir neden, özellikle hastanın uyanmasından başka biri sorumluysa, duygusal bir rahatsızlıktır.

Tedavisi;

Bilişsel davranışçı terapi

Bilişsel davranışçı terapi (CBT), gece yarısı uyanmalarını tedavi etmenin bir yolu olarak oldukça etkili olmuştur. Ayrıca, tedavi sona erdikten sonra iyi kalıcı değişikliklerle birlikte etkileri uzar.

Bununla birlikte, BDT için eğitimli personel bulmanın zorluğu ve terapi seanslarının maliyeti nedeniyle çoğu zaman hastalar için mevcut değildir. Bu nedenle ilk basamak tedavi ilaç şeklindedir.

Uyku kısıtlaması, gece yarısı uyanmaları son derece yararlı sonuçlara sahip olduğu sürekli olarak gösterilen CBT’nin başka bir bileşenidir. Hastalar, yatakta geçirdikleri zamana kıyasla, zamanlarının tam olarak ne kadarını uyuyarak geçirdiklerini öğrenmek için bir uyku günlüğü tutmalıdır. 

Bu bilindiğinde, yatakta geçirilen süre, gerçek uyku zamanından sadece biraz daha fazlasına indirilir. Uyumak yerine uyanık kalmaya çalışmak ve tekrar uykulu hissedene kadar herhangi bir sessiz aktiviteyi sürdürmek için uyku ile ilişkili olmayan başka bir odaya gitmek gibi diğer stratejiler de önerilir.

İlaç tedavisi

En sık kullanılan uyku indükleyici ilaçlar benzodiazepinler veya zolpidem gibi GABA agonistleridir. Genellikle kısa yarı ömürleri için seçilirler, ancak gerçek şu ki, kısa etkili ilaçlar bile gece yarısı uyanmaları olan hastalar için önemli güvenlik sorunları oluşturan artık sedasyon üretir.

Tepki sürelerindeki gecikme, koordinasyon ve hafıza sorunları, özellikle ertesi sabah motorlu taşıt kullanmakla ilgili olarak, hastaların yaşam biçimi üzerinde büyük bir olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, bu ilaçlar gece yarısı uyanmaları başa çıkmanın ideal yollarından uzaktır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir