Bowen Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Bowen hastalığı nadir görülen bir deri hastalığıdır. Etkilenen kişilerde ciltte yavaş büyüyen, kırmızımsı pullu bir yama veya plak gelişir. Cildin güneşe maruz kalan bölgeleri en çok etkilenir. Bowen hastalığı sadece derinin en dış tabakasını (epidermis) etkiler. 

Haber Merkezi / Lezyonlar genellikle ağrılı değildir veya herhangi bir semptomla ilişkili olmayabilir (asemptomatik). Çoğu durumda, tedavi oldukça başarılıdır. Bowen hastalığı, cilt kanseri geliştirme riski yüzde 10’dan az olmasına rağmen, kanser öncesi bir durum olarak kabul edilir.

Bozukluk genellikle yaşlı yetişkinleri etkiler. Kronik güneşe maruz kalma gibi tanımlanmış risk faktörleri olmasına rağmen Bowen hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bowen hastalığı tıp literatüründe ilk olarak 1912’de JT Bowen adlı bir doktor tarafından tanımlandı.

Bowen hastalığı aynı zamanda in situ skuamöz hücreli karsinom olarak da bilinir ve genellikle intraepidermal skuamöz hücreli karsinomun erken, invazif olmayan bir formu olarak kabul edilir. İntraepidermal, hastalığın derinin epidermal tabakası içinde meydana geldiği anlamına gelir.

Bowen hastalığı, yavaş büyüyen, kalıcı kırmızımsı kahverengi bir yama veya kuru, pullu deri plak olarak görünür. Bu lezyonlar düz veya hafif kabarık olabilir. Lezyonlar normalde herhangi bir semptomla ilişkili değildir, ancak bazen kaşınabilir, irin sızabilir (enfekte ise), kanayabilir veya kabuklanabilir ve/veya hassaslaşabilir.

Bazı durumlarda, lezyonlar siğil (verruköz), bölünmüş (çatlaklı) veya daha az sıklıkla koyu renkli (pigmentli) olabilir. Çoğu durumda, yalnızca bir lezyon vardır, ancak bireylerin yaklaşık yüzde 10-20’sinde, genellikle vücudun birden fazla bölgesinde çoklu lezyonlar gelişebilir.

Bowen hastalığı en sık cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıksa da, cildin genellikle güneşe maruz kalmayan bölgelerinde bile vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Bozukluk en sık alt bacaklarda gelişir. Daha az sıklıkla baş, boyun, avuç içi, ayak tabanı ve cinsel organlar etkilenebilir. Lezyonlar birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar herhangi bir yerde ölçebilir.

Bowen hastalığı olan bireyler cilt kanseri geliştirme riski altındadır. Riskin yüzde 10’dan az olduğu tahmin ediliyor, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksek olabilir. Bowen hastalığında kanserli dönüşümün erken belirtileri, bir cilt lezyonunda etli bir nodül veya tümseğin gelişimini içerir. Bu nodül hassas olabilir ve kolayca kanayabilir. Bir deri lezyonunun ülserasyonu veya sertleşmesi (sertleşmesi) de malign transformasyonu gösterir.

Bowen hastalığı, cildin güneşten zarar gören bölgelerinde en sık görülen bir cilt kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinomun erken, invaziv olmayan bir formu olarak sınıflandırılır. Skuamöz hücreli karsinom, cilt kanserinin ikinci en yaygın şeklidir.

Bowen hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Kronik güneşe maruz kalma ve yaşlanmanın, bozukluğu geliştirmek için iki ana risk faktörü olduğuna inanılmaktadır. Açık tenli ve dışarıda güneşte çok zaman geçiren kişilerde Bowen hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Bağışıklık sistemini baskılamak için ilaç kullanan kişiler (genellikle bir bağışıklık sistemi bozukluğunu tedavi etmek için alınır) ayrıca Bowen hastalığına yakalanma genel popülasyonundan daha büyük bir risk altındadır.

Karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı bir hasta öyküsü ve kapsamlı bir klinik değerlendirmeye dayanarak Bowen hastalığı tanısından şüphelenilir. Bozukluk, egzama veya sedef hastalığı gibi diğer cilt bozukluklarıyla kolayca karıştırılır ve ilişkili semptomlar olmayabileceğinden gözden kaçabilir. Bowen hastalığı bazen ilk olarak rutin bir cilt muayenesi sırasında fark edilebilir.

Bowen hastalığının spesifik, kesin bir tedavisi yoktur. Hepsi mükemmel başarı oranlarına sahip birkaç farklı terapi kullanılabilir. Bireysel bir vaka için spesifik tedavi, etkilenen vücudun bölgesi gibi çok sayıda faktöre bağlıdır; lezyon(lar)ın boyutu, kalınlığı ve sayısı; belirli semptomların varlığı veya yokluğu; bireyin yaşı ve genel sağlığı; ve/veya ek elemanlar.

Belirli ilaç rejimlerinin ve/veya diğer tedavilerin kullanımına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, vakasının özelliklerine göre hastayla dikkatli bir şekilde istişare edilerek verilmelidir; olası yan etkiler ve uzun vadeli etkiler de dahil olmak üzere potansiyel faydalar ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması; hasta tercihi; ve diğer uygun faktörler.

Bowen hastalığı olan bireyler için topikal kemoterapi, kriyoterapi, kürtaj, fotodinamik terapi ve cerrahi dahil olmak üzere çok çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Çoğu terapi mükemmel bir yanıt oranına sahiptir ve çoğu durumda Bowen hastalığının prognozu mükemmeldir. Belirli bir terapiye verilen yanıt değişebilir – bir kişi için işe yarayan şey diğerinde daha az etkili olabilir. Bowen hastalığı için bir tedavi planı, bireysel durumu için neyin en iyi olduğuna bağlı olarak hastaya göre uyarlanacaktır.

Bazı kişiler hiçbir tedaviyi tercih etmeyebilir (izleyin ve bekleyin). İzle ve bekle, hekimlerin yavaş ilerleyen bir hastalığı olan bir hastayı hastalık ilerleyene kadar tedavi vermeden takip etmesi anlamına gelir. Bu, bazı kişilerin yıllarca bu tür terapilere maruz kalmaktan kaçınmasına olanak tanır. İyileşmenin zayıf olabileceği bir bölgede (örneğin alt bacak) yavaş büyüyen bir lezyonu olan yaşlı hastalar, nöbet tutmaya ve beklemeye adaydır.

Topikal kemoterapi, doğrudan lezyona uygulanan kremlerin uygulanmasını içerir. Bowen hastalığını tedavi etmek için kullanılan iki yaygın topikal ilaç, 5-florourasil ve %5 imikimoddur. Bu tedaviler tek başına veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilir. 5-florourasil, anormal cilt hücrelerini yok ederek çalışır. Genel olarak, etkilenen kişiler kremi günde bir veya iki kez en az iki hafta, hatta daha uzun süre uygular.

Imiquimod %5 genellikle alt bacaklardaki lezyonlar, daha büyük lezyonlar ve Bowen hastalığının Queyrat varyantının eritroplazisi için kullanılır.

Bowen hastalığı olan birçok kişi, bir lezyonun cerrahi olarak çıkarılmasını tercih edebilir. Lezyonun kesildiği ve yaranın dikişlerle kapatıldığı doğrudan cerrahi çıkarma kullanılabilir. Bir lezyonun cerrahi olarak çıkarılması oldukça başarılıdır, ancak cerrahi bir iz bırakacaktır.

Mohs mikrografik cerrahi adı verilen özel bir ameliyat türü genellikle gerekli değildir, ancak Bowen hastalığı olan bazı kişiler için, özellikle daha büyük lezyonları, baş ve boyunda tekrarlayan lezyonları veya çok fazla işlem gerektiren bölgelerde bulunan lezyonları olanlar için ara sıra önerilebilir. dokunun mümkün olduğunca korunması, örneğin tırnak çevresi. Bu ameliyatta cerrah, hastalıklı dokuyu her seferinde bir katman olarak çıkarmak için kesin bir teknik kullanır. Tıbbi literatüre göre Mohs cerrahisi, tüm tedavi seçenekleri arasında en yüksek kür oranına sahiptir.

Bowen hastalığını tedavi etmek için kriyoterapi de kullanılabilir. Kriyoterapi, cilt lezyonlarının doku ve hücrelerini dondurmak ve yok etmek için aşırı soğuğun kullanılmasıdır. Kriyoterapi minimal invaziv bir tedavi seçeneğidir. Kriyoterapi ile sıvı nitrojen veya argon gazı gibi dondurucu bir madde doğrudan lezyona uygulanır. Kriyoterapi, tek veya küçük lezyonlar için en etkilidir.

Bowen hastalığı olan bireyleri tedavi etmek için kullanılan başka bir cerrahi prosedür koter/elektrokoter ile küretajdır. Küretaj ile lezyon deriden sıyrılır. İşlem genellikle anestezi altında yapılır. Bazı durumlarda küretajı, lezyonun elektrik yüküyle yakıldığı koterizasyon takip edebilir. Bu işlemin bazı durumlarda tekrarlanması gerekebilir ve genellikle küçük beyaz bir iz bırakır.

Fotodinamik terapi, büyük veya çoklu lezyonları olan Bowen hastalığı olan bazı bireyleri tedavi etmek için ışığa duyarlılaştırıcı olarak bilinen bir ilacın özel bir kırmızı ışık türüyle birlikte kullanıldığı bir prosedür. Fotodinamik terapi sırasında, ilaç etkilenen bireye uygulanır ve etkilenen hücreler tarafından emilir. Etkilenen hücreleri yok eden bir kimyasal oluşturan oksijenle bağlanan ilacı etkinleştirmek için belirli bir ışık dalga boyu kullanılır.

Geçmişte, röntgen veya radyasyon terapisi (radyoterapi) sıklıkla Bowen hastalığı olan bireyleri, özellikle cerrahi için zayıf aday olan veya birden fazla lezyonu olan bireyleri tedavi etmek için kullanılıyordu. Bacağında lezyon olan bireylere, o bölgede yara iyileşmesi zayıf olduğu için radyoterapi önerilmemektedir. Radyoterapi günümüzde Bowen hastalığının tedavisinde geçmişe göre daha az kullanılmaktadır.

Bowen hastalığı riskini azaltmak için atılacak en önemli adım, güneşe aşırı maruz kalmayı sınırlamak veya önlemektir. Bowen hastalığına yakalanma riskini azaltmak için koruyucu giysiler, güneş kremi, bronzlaşma yataklarından kaçınmak ve diğer önlemler alınabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir