Bazal Hücreli Karsinom Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Bazal hücreli karsinom, cilt kanserleri içerisinde en yaygın cilt kanseri türlerinden biridir. Bu kanser türü yüzde 95 iyileşme oranına sahiptir, ancak tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.

Haber Merkezi / Bazal hücreli karsinom en sık yüz, kulaklar, boyun, kafa derisi, omuzlar ve sırt gibi vücudun en çok ışığa maruz kalan bölgelerinde görülür.

Bazal karsinom, başlangıçta sedef hastalığı veya egzamaya benzer bir görünüme sahip olabilir. Kanayan veya iyileşmeyen bir yara, parlak bir şişlik, bir yara üzerinde pembe bir büyüme veya kırmızımsı bir yama olarak da ortaya çıkabilir.

Bazal hücreli karsinom için bilinen risk faktörlerine maruz kalanların ciltlerindeki değişiklikler dikkatle izlenir. Lezyonun görünümü, ağrı, kaşıntı, kanama, boyut, renk, dokudaki herhangi bir değişiklik not edilir.

Risk faktörleri ve nedenleri

Bazal hücreli karsinomlar yavaş büyüyen kanserlerdir. Ana nedensel faktörlerden biri güneş ışığına aşırı maruz kalmaktır. Açık havada çalışanlar veya güneşlenmeyi sevenler gibi güneşte çok zaman geçiren kişiler özellikle bazal hücreli karsinom riski altındadır.

Açık tenli, mavi, yeşil veya gri gözlü ve sarı veya kızıl saçlı kişilerde risk genellikle daha yüksektir. Bu kişilerin ayrıca bazal hücreli karsinom teşhisi konduktan sonraki beş yıl içinde başka bir kansere yakalanma riski de yüzde 50’dir.

Bu kanser riskini artırabilecek diğer faktörler arasında cildin radyasyona maruz kalması, dövmeler veya yanıklar bulunur.

Teşhisi ve tedavisi

Lezyon önce incelenir ve analiz için bir doku örneği veya biyopsi alınır. Numune daha sonra ince dilimler halinde dilimlenir, cam bir tarafa sabitlenir, özel boyalarla boyanır ve bir patolog tarafından mikroskop altında incelenir.

Kanser yayılımının büyüklüğü, yeri ve kapsamına bağlı olarak tedavi belirlenir. Tedavi, topikal veya lokal olarak uygulanan ilaçların kullanımından küretaj veya ameliyatla çıkarılmasına kadar değişebilir.

Lokal olarak uygulanan ilaçlar genellikle imikimod veya fluorourasil içerir. Bazı küçük lezyonlar, küretaj ve elektrodessikasyon adı verilen bir prosedür kullanılarak çıkarılabilir. Kanser hücrelerini öldürmek ve yakmak için elektrik yüklü iğneler de kullanılır.

Öte yandan kriyocerrahi, kanser hücrelerini öldürmek için aşırı soğuk sıcaklığın kullanımını tanımlar. Tümör daha sonra bir kabuk oluşturur ve sonunda düşer. Aynı sonucu elde etmek için lazer ışınları da kullanılabilir ve buna fotodinamik terapi denir. Bu genellikle birden fazla lezyon mevcut olduğunda yüzü ve kafa derisini tedavi etmek için kullanılır.

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili, tam olarak belirlenmiş X ışınlarını yönlendiren başka bir alternatiftir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir