Antisentetaz Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Antisentetaz sendromu, vücudun birçok sistemini etkileyebilen nadir, kronik bir hastalıktır. Bozukluk bağışıklık aracılıdır, yani bağışıklık sisteminin anormal işleyişinden ve vücuttaki belirli proteinleri hedef alan spesifik otoantikorların varlığından kaynaklanan iltihaplanma olduğu anlamına gelir. 

Haber Merkezi / Bozukluğun semptomları ve şiddeti, etkilenen bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Yaygın semptomlar arasında kasların iltihaplanması (miyozit), birkaç eklemin iltihaplanması (poliartrit), interstisyel akciğer hastalığı ve parmak derisinde kalınlaşma ve çatlama (çatlama) ve tamirci elleri olarak adlandırılan renk değişikliği yer alır.

Bazı kişilerde soğuğa tepki olarak el ve ayak parmaklarında ağrı ve uyuşma veya dikenli bir his gelişir (Raynaud fenomeni). Bir Raynaud epizodu sırasında el veya ayak parmakları beyaza veya maviye dönebilir. Etkilenen bireyler ayrıca yorgunluk, açıklanamayan ateş ve istenmeyen kilo kaybı gibi spesifik olmayan semptomlara sahip olabilir.

Kesin, altta yatan neden tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı genetik ve çevresel risk faktörleri tanımlanmıştır. Antisentetaz sendromu bazen dermatomiyozit veya polimiyozit gibi nadir görülen inflamatuar kas hastalıkları gibi diğer durumlarla birlikte ortaya çıkar.

Antisentetaz sendromunun teşhisi, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve aminoasil-tRNA sentetaz enzimlerinden birine karşı otoantikorların varlığını doğrulayan testlere dayanır.

Etkilenen bireyler için standartlaştırılmış tedavi şu an mevcut değildir. Hastalığın nadir görülmesi nedeniyle, geniş bir hasta grubu üzerinde test edilmiş tedavi denemeleri yoktur. Tıbbi literatürde, tek vaka raporlarının veya küçük hasta serilerinin bir parçası olarak çeşitli tedaviler bildirilmiştir.

Tedavi denemeleri, antisentetaz sendromlu bireyler için belirli ilaçların ve tedavilerin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için çok yardımcı olacaktır.

Etkilenen bireyler, kortikosteroid adı verilen iltihabı azaltmaya yardımcı olan ilaçlarla veya bağışıklık sisteminin aktivitesini baskılayan ilaçlarla (immünsüpresif ilaçlar) tedavi edilebilir. Bu tedavilerin etkinliği ve bir bireyin bu ilaçlar üzerinde kalması gereken süre değişiklik gösterecektir.

Cilt semptomlarını tedavi etmek için hidroksiklorokin adı verilen bir ilaç kullanılmıştır. Kas gücünü artırarak ve kas kaybını azaltarak kas hastalığının tedavisine yardımcı olmak için fizik tedavi önerilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir