Antitrombin Eksikliği Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Antitrombin eksikliği, damarlarda pıhtı oluşturma eğilimi (tromboz) ile karakterize bir kan bozukluğudur. Kalıtsal bir tromboz eğilimi trombofili olarak bilinir. Antitrombin eksikliği olan kişilerde damar içinde kan pıhtısı (trombüs) (tromboz) gelişme riski vardır.

Haber Merkezi / İlk tromboz atağı tipik olarak 40 yaşından önce ortaya çıkar. Trombüs, genellikle bacaktaki derin bir damar olan bir kan damarının iç duvarına yapışabilen bir kan hücresi yığınıdır.

Bu durum, ameliyat, hamilelik, doğum, travma veya oral kontraseptif kullanımı ile gelişebilir. Antitrombin eksikliği olan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ında bacaklardaki veya pelvisteki bir damarın duvarından ayrılan (derin ven trombozu veya DVT) ve kan akışı yoluyla akciğerlere giden (pulmoner emboli veya PE) bir trombüs gelişir. 

Pulmoner emboliler tehlikelidir ve bu nedenle DVT ve PE hızla tedavi edilmelidir. Bacaklardaki yüzeysel damarlarda da trombüs oluşur (yüzeysel tromboflebit). Trombüs ayrıca karındaki damarlarda (mezenterik, portal, hepatik veya splenik damarlar) veya beyin çevresindeki (sinüs damarları) oluşabilir. 

Kalbin atardamarlarındaki pıhtılar kalp krizine (miyokard enfarktüsü) ve beyindeki atardamarlardaki pıhtılar felce yol açabilir. Bununla birlikte, antitrombin eksikliğinde arteriyel pıhtılar nadirdir.

Bir DVT’nin en yaygın semptomları, etkilenen bacağın şişmesi, ağrısı, kızarıklığı ve ısınmasıdır; pulmoner emboli tipik olarak nefes alırken göğüste rahatsızlık hissi (plöritik göğüs ağrısı, nefes darlığı ve anksiyete olarak adlandırılır; daha şiddetli vakalarda hastalar baş dönmesi, bayılma (senkop) veya şoka girme) şeklinde kendini gösterir.

Kan pıhtısı geliştiren antitrombin eksikliği olan yeni doğan çocukların tıbbi literatüründe birkaç rapor vardır. Ancak bu nadiren meydana gelir ve alfa-2 makroglobulin adı verilen ikincil bir trombin plazma inhibitörünün daha yüksek seviyelerinin koruyucu etkisine bağlı olabilir.

Antitrombin eksikliği kalıtsal veya edinilmiş olabilir. Kalıtsal AT eksikliği kan pıhtılaşması riskini artırır; Edinilmiş AT eksikliği sıklıkla olmaz. Edinilmiş AT eksikliği, genellikle karaciğeri, böbrekleri veya L-asparaginaz adı verilen bir ilaçla lösemiler gibi belirli kan bozukluklarının tedavisini içeren başka bazı bozuklukların sonucudur.

Düşük antitrombin seviyeleri ayrıca geçici olarak heparin tedavisi, genellikle ciddi bir kan akımı enfeksiyonuna bağlı yaygın damar içi pıhtılaşma, şiddetli travma, ciddi yanıklar veya akut kan pıhtılarının varlığı gibi diğer bazı durumlarla ilişkilendirilebilir.

Klinik çalışmaların eksikliği nedeniyle, hematologlar antitrombin eksikliğinin tedavisine ilişkin görüşlerinde farklılık göstermektedir. Çoğu zaman, intravenöz antitrombin konsantreleri, ameliyat veya bebek doğumu yakın olduğunda reçete edilir.

Kan sulandırıcılar (heparin gibi) kanama riskinde artışa neden olabileceğinden önerilmediğinde, antitrombin konsantreleri ayrıca venöz pıhtıları önlemek için kullanılır. Bu özellikle nöro-cerrahi ve şiddetli travma veya doğum sırasında geçerlidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir