Antifosfolipid Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Antifosfolipid sendromu (APS), tekrarlayan kan pıhtıları (trombozlar) ile karakterize nadir görülen bir otoimmün bozukluktur. Kan pıhtıları vücudun herhangi bir kan damarında oluşabilir. 

Haber Merkezi / APS’nin spesifik semptomları ve şiddeti, bir kan pıhtısının tam konumuna ve etkilenen organ sistemine bağlı olarak kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. APS, izole bir hastalık olarak (birincil antifosfolipid sendromu) ortaya çıkabilir veya sistemik lupus eritematozus (ikincil antifosfolipid sendromu) gibi başka bir otoimmün bozuklukla birlikte ortaya çıkabilir.

APS, vücutta antifosfolipid antikorların varlığı ile karakterize edilir. Antikorlar, vücudun bağışıklık sistemi tarafından enfeksiyonla savaşmak için üretilen özel proteinlerdir. APS’li bireylerde bazı antikorlar yanlışlıkla sağlıklı dokuya saldırır.

APS’de antikorlar, hücre zarlarının düzgün işlevinde yer alan yağ molekülleri olan fosfolipitlere bağlanan belirli proteinlere yanlışlıkla saldırır. Fosfolipitler vücutta bulunur. Bu antikorların bu proteinlere saldırmasının nedeni ve kan pıhtılarının oluşmasına neden olan süreç bilinmemektedir.

Antifosfolipid sendromu ile ilişkili spesifik semptomlar, kan pıhtılarının varlığı ve yeri ile ilgilidir. Kan pıhtıları vücudun herhangi bir kan damarında oluşabilir. Kanı kalbe taşıyan damarlarda (damarlar) pıhtı oluşma olasılığı, kanı kalpten uzağa taşıyan damarlarda (arterler) iki kat daha fazladır.

Antifosfolipid sendromu, nedeni bilinmeyen bir otoimmün bozukluktur. Otoimmün bozukluklar, istilacı organizmalara karşı vücudun doğal savunmaları (antikorlar, lenfositler, vb.) tamamen sağlıklı dokulara saldırdığında ortaya çıkar.

Antifosfolipid sendromu tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanması (en az bir kan pıhtısı veya klinik bulgu) ve basit kan testleri dahil olmak üzere çeşitli testlere dayanarak yapılır.

Semptomları olmayan APS’li bireyler tedavi gerektirmeyebilir. Bazı kişiler, kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için önleyici (profilaksi) tedavi görebilir. Birçok kişi için günlük aspirin tedavisi (kanı sulandıran ve kanın pıhtılaşmasını önleyen) tek ihtiyaç duyulan şey olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir