Andropoz (Testosteron Yetmezliği) Nedir? Belirtileri, Tedavisi

Latince ‘erkekliğin sonu’ anlamına gelen Andropoz, yaşlanan erkekte geç ortaya çıkan testosteron yetmezliğine verilen durumun adıdır. Halk arasında erkek menopozu olarak adlandırılır.

Andropoz, engellenebilen bir durum değildir. Andropozu engellemekten ziyade andropozun görülmesiyle tedaviye gitmek ve belirtileri ortaya koymak son derece önemlidir.

Andropoz ne zaman ortaya çıkar?

Genellikle ilerleyen yaşlarda görülen andropozun kesin bir yaş düzeyi yoktur. Bazı erkekler 50 yaşında andropoza girerken bazıları 80 yaşında girmektedir.

Ayrıca her erkekte andropoz görülmez. Andropoz erkeklerin yaklaşık %25-30’unda görülen bir durumdur. Ayrıca andropoz aniden ortaya çıkmaz ve yavaş yavaş ilerler.

Andropoz şu belirtilerle ortaya çıkar:

Cinsel dürtünün azalması,
Daha az sertleşme olması,
Günlük yaşam enerjisinde düşüş olması,
Güç ve dayanıklılığın azalması,
Boy kısalması,

Hayattan daha az zevk alınması,
Üzgün ve depresif olunması,
Spor yeteneklerinin azalması,
Yemekten sonra uyuklanması,
İş performansının düşmesi.

Andropoz tedavisi nasıl olur? 

Yapılan incelemeler ve tetkikler sonucunda hormon seviyeleri 350 ng/dL’nin üzerinde ise herhangi bir tedavi gerekmez. Ancak serum total testosteron seviyesinin 230 ng/dL’nin altında, serbest testosteron seviyesinin ise 65 pg/ml’nin altında olması durumunda testosteron tedavisi önerilir.

Andropoz tedavisindekiamaç, eksik olan hormonun yerine konmasıdır. Bunun için ağızdan alınan haplar, cilde uygulanan jeller ve iğneler kullanılır. Uygulanan tedavi ile hormon seviyelerinin ideal orana çıkması amaçlanır. Bu nedenle hormon seviyelerinin normalden yükseğe çıkarılmasından kaçınılmalıdır. Ancak aksi bir durum gözlemlenirse doktor kontrolünde doz ayarlaması yapılmalı veya tedavi kesilmelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir