Akut Eozinofilik Pnömoni Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Akut eozinofilik pnömoni (AEP), eozinofillerin akciğerlerde birikmesi (pulmoner eozinofili) ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Eozinofiller bir tür beyaz kan hücresidir ve bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. 

Haber Merkezi / Akut eozinofilik pnömoni, genellikle 1-7 gün içinde ani ve hızlı gelişen başlayan semptomlarla karakterizedir. Bununla birlikte, bazı durumlarda yavaşta gelişebilir. 

Akut eozinofilik pnömoni (AEP), ile ilişkili yaygın semptomlar, nefes darlığı (nefes darlığı) ve muhtemelen akut solunum yetmezliği, öksürük, yorgunluk, gece terlemeleri, ateş ve istenmeyen kilo kaybını içerir. 

Akut eozinofilik pnömoni (AEP), tıp literatüründe ilk kez 1989’da ayrı bir antite olarak tanımlanmıştır. AEP, büyük bir interstisyel akciğer hastalığı grubu olan eozinofilik akciğer hastalığının bir formu olarak sınıflandırılır.

AEP’nin kesin nedeni bilinmemektedir (idiyopatik). AEP’nin, vücudun eozinofil üretmesine ve onları akciğerlere taşımasına neden olan, tanımlanamayan ve spesifik olmayan bir tetikleyici ajan nedeniyle geliştiğine inanılıyot.

AEP2nin tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve özellikle bronkoalveoler lavaj (BAL) olmak üzere çeşitli özel testlere dayanır.

AEP’li hastalar, genellikle iki hafta süreyle reçete edilen yüksek doz kortikosteroidlere birkaç gün içinde yanıt verirler. Hastalık hızla ilerlediğinden, solunum desteği de gerekebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir