Akut Dissemine Ensefalomiyelit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Akut dissemine ensefalomiyelit nadir görülen bir nörolojik hastalıktır. Akut dissemine ensefalomiyelit genellikle bir tür enfeksiyonu takip eden günler ila haftalar içinde ortaya çıkmaktadır.

Haber Merkezi /Vakaların yüzde 50 ila 75’inde, hastalığın başlangıcından önce viral veya bakteriyel bir enfeksiyon, genellikle boğaz ağrısı veya öksürük (üst solunum yolu enfeksiyonu) görülmektedir.

Akut dissemine ensefalomiyelit, vücudun bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerini ve dokularını yanlışlıkla yabancı olarak tanımladığı ve onlara karşı bir saldırı düzenlediği otoimmün bir durum olduğu düşünülmektedir. Bu saldırı iltihaplanma ile sonuçlanır.

Akut dissemine ensefalomiyelitin belirtileri

Akut dissemine ensefalomiyelitin belitileri, bir enfeksiyonu takip eden günler ila haftalar içinde ortaya çıkabilir. Hastaların bir alt grubunda, akut dissemine ensefalomiyelit için tanımlanabilir enfeksiyöz “tetikleyici” yoktur.

En yaygın olarak, akut dissemine ensefalomiyelit bir kişide yalnızca bir kez görülür, yani hastalık çoğunlukla monofazik bir bozukluk olarak kabul edilir.

Akut dissemine ensefalomiyelit semptomlarının kapsamı ve ilerlemesi, etkilenen bireyler arasında değişiklik gösterir ve beyin lezyonlarının konumuna ve başlangıç ​​yaşına bağlı olabilir. Semptomlar nonspesifik olarak kabul edilir ve baş ağrısı, ateş, sinirlilik, yorgunluk, uyuşukluk ve halsizlik içerir.

Akut dissemine ensefalomiyelitin nedeni

Akut dissemine ensefalomiyelitin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, enfeksiyöz bir tetikleyiciyi takiben atipik bir bağışıklık tepkisi ile ilişkili olabilir.

Akut dissemine ensefalomiyelitin teşhisi

Akut dissemine ensefalomiyelitin tanısı, karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı bir hasta öyküsü, kapsamlı klinik değerlendirme ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme teknikleri dahil olmak üzere çeşitli özel testler temel alınarak konur.

Akut dissemine ensefalomiyelitin tedavisi

Akut dissemine ensefalomiyelitin için standart bir tedavi belirlenmemiştir. Akut dissemine ensefalomiyeliti tedavi etmek için kullanılan çoğu tedavi, konakçı bağışıklık sisteminin aktivitesini değiştirme etkisine sahiptir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir