Ailesel Eozinofilik Selülit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Eozinofilik selülit nadir görülen bir cilt hastalığıdır. Alev şeklinde bir desende, ağrıyla birlikte kabarık, kırmızı, şişmiş ve sıcak cilt bölgeleriyle karakterizedir. Hastalığın kesin nedeni bilinmiyor. 

Haber Merkezi / Ancak örümcek, arı, akar, pire veya kene (eklembacaklılar) ısırıkları sıklıkla bu cilt rahatsızlığıyla ilişkilidir.

Eozinofilik selülit nadir görülen bir cilt hastalığıdır. Bazen örümcek, arı, pire, kene veya akar (eklembacaklılar) ısırıklarına abartılı bir tepki olarak ortaya çıkar veya ameliyat veya ilaç gibi başka nedenlere bağlı olabilir. Kişinin cildinde, dokunulduğunda sıcak olan, kabarık, şişmiş, kırmızı alanlardan oluşan alev şeklinde desenler gelişecektir. 

Bölümler genellikle hızlı bir şekilde gelir. Çoğunlukla ailesel eozinofilik selülit, yıllar içinde aniden tekrarlar ve görünürde hiçbir neden yokken şişlik ve kızarıklık gelişir. Atak altı haftaya kadar sürebilir ve yıllarca tekrarlayabilir.

Cildin geniş alanları etkilenebilir ve testler dokuda mikroskobik değişiklikler gösterir. Cildin kırmızı ve şişmiş bölgelerinde, alttaki yağlarda ve genellikle kanda anormal sayıda beyaz kan hücresi (eozinofiller) bulunur. Ciltte kabarcıklanmanın da geliştiği bilinmektedir.

Eozinofilik selülitin kesin nedeni hala bilinmemektedir. Bazı bilim insanları bu bozukluğun otoimmün bir temeli olabileceğine inanıyor. Otoimmün bozukluklar, vücudun istilacı organizmalara karşı doğal savunmasının (antikorlar, lenfositler vb.) aniden tamamen sağlıklı dokulara saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar.

Eozinofilik selülitin standart tedavisi steroid ilaçların uygulanmasından oluşabilir. Ancak bu bozukluk genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir