Vajinal Mikrobiyom Varyasyonu Ve Bakteriyel Vajinoz

Vajinal mikrobiyom (yani sağlıklı kadınlarda bulunan çeşitli vajinal mikrobiyal topluluklar) ev sahibi ile karşılıklı ilişki kurarak kadın sağlığı ve hastalığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Son yıllarda, tür tanımlaması için modern moleküler yöntemlerin kullanılmasının bir sonucu olarak, bu vajinal bakteri toplulukları hakkındaki bilgimiz hızla artmıştır.

Haber Merkezi / Bakteriyel vajinoz, üreme çağındaki kadınlar arasında meydana gelen en yaygın vajinal enfeksiyon tipini temsil eder. Yerleşik mikrobiyal floraya oldukça bağımlı olan bu durum, pelvik inflamatuar hastalık, erken doğum gibi bazı ciddi sekellerle ve ayrıca cinsel yolla bulaşan çeşitli ajanlarla enfeksiyona karşı artan hassasiyetle bağlantılıdır.

‘Bakteriyel vajinoz’ terimi yarım yüzyıldan daha uzun bir süre önce ortaya çıkmış olmasına rağmen, etiyolojisi ve doğal seyri belirsizliğini koruyor. Genel olarak, bu durum mikrobiyal bileşimde sağlıklı kadınlarda bol miktarda laktobasilden kommensal anaerobik bakterilerin (Gardnerella, Atopobium, Prevotella ve diğer türlerin bir bütünü gibi) artışına doğru bir kayma ile karakterize edilir.

Yukarıda bahsedilen laktobasil kaybı, laktik asit üretiminin azalmasıyla sonuçlandığından, vajinal lümendeki pH artar. Ayrıca, amin ve salidaz üretimi artarken hidrojen peroksit ve laktosin üretimi azalır, bu da bakteriyel vajinozun belirti ve semptomlarına yol açar.

Bu durumdaki kadınlar, mevcut bakteri türlerinin artan zenginliğini ve çeşitliliğini sergileyen heterojen bakteri toplulukları ile karakterize edilir. Bakteriyel vajinozdaki bu tür heterojenliğinin, çevresel değişikliklerle karşı karşıya kalındığında topluluk güvenilirliğinin artmasıyla ilişkili olan, aralarındaki işlevsel fazlalıktan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Ayrıca, yerleşik mikrofloradaki değişiklikler karşılaştırıldığında, vajinal mikrobiyomun kapsamlı bir analizi bakteriyel vajinozun tekrarını tahmin edebilir. Cinsel olarak aktif kadınlarda bu tür nüksler nadir değildir ve hatta yıl içinde üç veya daha fazla kez ortaya çıkabilir.

Klinik ortamların çoğunda, vajinal pH 4.5’ten yüksek, ince vajinal akıntı, vajinal sıvıya potasyum hidroksit eklenirse amin kokusu gibi üç veya daha fazla belirti mevcut olduğunda amsel kriterleri kullanılarak kadınlara bakteriyel vajinozis teşhisi konulur.

Çeşitli hücresel morfotiplerin (özellikle laktobasiller, gardnerella vaginalis, bacteroides ve ayrıca eğri gram değişken çubuk şekilli bakteriler) ağırlıklı sayımlarına dayanan nugent skorları da bakteriyel vajinozis tanısında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu puanlama sistemi 0-10 arasında değişmektedir ve 7’den yüksek puanlar bakteriyel vajinozis göstergesidir.

Bu klinik kriterlerin avantajı, ışık mikroskobu kullanılarak tanıya ulaşılabilmesidir; bununla birlikte, bu şekilde mevcut bakteri topluluklarının bileşimi hakkında derin bilgiler elde etmek imkansızdır. Öte yandan, derin dizileme analizi oldukça pahalıdır ve vajinal mikrobiyotanın net bir resmini sunabilmesine ve nükslerin ve tedavi başarısızlıklarının saptanmasına izin vermesine rağmen klinik uygulamada hala yaygın değildir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir