Bakteriyel Vajinoz Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Bakteriyel vajinoz (BV), doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur. Vajinadaki normal bakteri dengesi bozulduğunda ve yerini belirli bakterilerin aşırı artması olduğunda olur. Vajina çoğunlukla “iyi” bakteri ve daha az “zararlı” bakteri içerir. BV, “zararlı” bakterilerde bir artış ve daha az “iyi” bakteri olduğunda gelişir.

Haber Merkezi / BV’nin nedeni anlaşılamamıştır. Cinsel temas gibi bir şey vajinayı enfeksiyondan koruyan iyi bakteriler ile korumayan zararlı bakteriler arasındaki dengeyi bozduğunda gelişebilir. BV’nin gelişiminde cinsel aktivitenin nasıl bir rol oynadığı açık değildir, ancak BV, vajinal seks yapan kadınlar arasında daha yaygındır. Ancak BV her zaman cinsel temastan kaynaklı değildir. Bazı şeylerin vajinadaki normal bakteri dengesini bozabileceğini biliyoruz:

  • Yeni bir seks partnerine veya birden fazla seks partnerine sahip olmak
  • Duş
  • Doğum kontrolü için rahim içi araç (RİA) kullanma
  • Prezervatif kullanmamak

Bakteriyel vajinozun belirtileri nelerdir?

BV’li kadınlarda hoş olmayan bir koku ile anormal vajinal akıntı olabilir. Bazı kadınlar, özellikle cinsel ilişkiden sonra, balık benzeri güçlü bir koku salar. Akıntı beyaz (sütlü) veya gri ve ince olabilir. Diğer semptomlar idrar yaparken yanma, vajinanın dışında kaşıntı ve tahrişi içerebilir. Ancak bunlar başka bir enfeksiyonun belirtileri de olabilir. BV’li bazı kadınların hiçbir semptomu yoktur.

Bakteriyel vajinozum olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

BV’niz olup olmadığını öğrenmek için bir test var. Doktorunuz vajinanızdan bir sıvı örneği alır ve test ettirir. Doktorunuz vajina muayenesi sırasında grimsi beyaz akıntı gibi BV belirtileri de görebilir.

Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir?

BV, doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlar olan antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktorunuz size metronidazol veya klindamisin verebilir. Genel olarak, BV’li kadınların erkek seks partnerlerinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Tedavi edildikten sonra bile tekrar BV alabilirsiniz.

Bakteriyel vajinozu olan hamile kadınları tedavi etmek güvenli midir?

BV semptomları olan veya geçmişte erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebeği olan tüm hamile kadınlar BV için test edilmeli ve varsa tedavi edilmelidir. Hamile olmayan kadınları tedavi etmek için kullanılan aynı antibiyotikler hamilelik sırasında güvenle kullanılabilir. Bununla birlikte, bir kadının hamilelik sırasında aldığı antibiyotik miktarı, hamile değilse alınan miktardan farklı olabilir.

Bakteriyel vajinoz tıbbi sorunlara neden olabilir mi?

Çoğu durumda, BV herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak BV tedavi edilmezse bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

  • Hamilelik sorunları BV, erken doğuma ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere (beş pounddan az) neden olabilir.
  • Pelvik inflamatuar hastalık veya PID, bir kadının rahmini, yumurtalıklarını ve yumurtalıklardan rahme yumurta taşıyan fallop tüplerini etkileyebilen bir enfeksiyondur. BV’ye sahip olmak, histerektomi veya kürtaj gibi cerrahi bir işlemden sonra PID alma riskini artırır.
  • Diğer STD’leri alma riski daha yüksektir. BV’ye sahip olmak, klamidya, bel soğukluğu ve HIV gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma şansını artırabilir. BV alan HIV’li kadınlar, HIV’i cinsel bir partnere geçirme şansını artırır.

Bakteriyel vajinozu nasıl önleyebilirim?

BV alma riskinizi azaltmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

  • Seks yapmayın: Herhangi bir STD’yi önlemenin en iyi yolu, cinsel ilişkiden uzak durmak veya vajinal, oral veya anal seks yapmamaktır.
  • Sadık olun: Bir partnerle cinsel ilişkiye girmek, enfekte olma şansınızı azaltmanın başka bir yoludur. Birbirinize sadık olun, yani sadece birbirinizle seks yapıyorsunuz, başka kimseyle değil.
  • Kondom kullanın: HER vajinal, anal veya oral seks yaptığınızda kendinizi prezervatifle koruyun. Her türlü seks için prezervatif kullanılmalıdır. Vajinal seks için lateks erkek prezervatifi veya kadın poliüretan prezervatif kullanın. Anal seks için lateks erkek prezervatifi kullanın. Oral seks için diş barajı kullanın. Diş barajı, cinsel temastan önce anüs veya vajina üzerine yerleştirilebilen kauçuksu bir malzemedir.
  • Çok sık duş yapmayın: Duş, vajinadaki sizi enfeksiyondan koruyan bazı normal bakterileri yok eder. Bu, BV alma şansınızı artırabilir. Ayrıca tedaviden sonra BV’nin geri gelme şansını artırabilir.
  • Cinsel partner(ler)inizle cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve prezervatif kullanımı hakkında konuşun. Korunduğunuzdan emin olmak size kalmış.
  • Doktorunuz veya hemşirenizle ve seks partnerinizle/partnerlerinizle sizin veya partnerinizin sahip olduğu veya geçirmiş olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında açıkça konuşun.
  • Düzenli pelvik muayene yaptırın.
  • Hamileyseniz ve BV semptomlarınız varsa veya geçmişte erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebeğiniz varsa, BV için test yaptırın. Hamile olabileceğinizi düşündüğünüz anda test yaptırın.
  • İlaçları bitirin: BV’niz varsa, tedavi etmek için size verilen tüm ilaçları bitirin. Belirtiler geçse bile, yine de tüm ilacı bitirmeniz gerekir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir