Uykunun Düzenlenmesi

Uykunun düzenlenmesi, uyanık olma ve uyku arasındaki geçişi kontrol etmek için önemlidir. Uyku, iki geniş aşaması olan, hareketsizlik ve azalmış tepki verme ile işaretlenmiş bilinçsiz bir durumdur: hızlı göz hareketi (REM) uykusu ve hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusu. 

Haber Merkezi / Beyin REM uykusu sırasında aktiftir, oysa beyin NREM uykusu sırasında senkronize nöronal aktivite dönemlerinden geçer. Birey NREM uykusuyla başlar ve daha sonra rüya görebileceği REM uykusuna geçer.

Kişi uyanana kadar iki evre arasında geçiş yaptığı için uyku sırasında sürekli bir döngü vardır. Uyanıklık ve uykunun düzenlenmesi tam olarak anlaşılmamıştır, ancak şu anda bilindiği gibi ana yollar aşağıda özetlenmiştir.

Nörotransmitter düzenlemesi

Beyinde uyku ve uyarılmanın düzenlenmesinde rol oynadığı düşünülen birkaç nörotransmitter vardır. Bunlar şunları içerir:

  • VLPO çekirdeğinden gelen GABA uykuyu teşvik eder
  • LC çekirdeğinden gelen norepinefrin, uyarılmayı teşvik eder ve uykuyu engeller
  • Raphe çekirdeğinden gelen Serotonin, uyarılmayı teşvik eder ve uykuyu engeller
  • TMN çekirdeğinden gelen histamin, uyarılmayı teşvik eder ve uykuyu engeller
  • LHA çekirdeğinden gelen oreksin, oreksin salgılar ve uykuyu engeller

LC, Raphe ve TMN, uyarılmayı teşvik eden çekirdeklerdir ve serebral korteks boyunca bağlantılar kurarlar. Norepinefrin, serotonin ve histamin nörotransmitterlerini serbest bıraktıklarında, uyanıklığı teşvik etmek ve uykuyu önlemek için serebral korteks aktive olur.

VLPO çekirdekleri, beyindeki ana inhibitör nörotransmiter olan GABA’nın salınmasından sorumludur. Bu, uyarılmayı teşvik eden çekirdeklere engelleyici bağlantılar kurarak, uyarılma sistemlerinin askıya alınmasına ve NREM uykusunun teşvik edilmesine yol açar. Uykuyu teşvik eden ve uyarılmayı teşvik eden çekirdekler, uyku ve uyanıklık hali arasında hızlı ve tam geçişlere yol açan doğrudan rekabet halindedir.

Orexin uyku döngüsünde önemli bir rol oynar ve uyarıcı bağlantıları yapan LHA çekirdeği en çok uyarılma sırasında aktiftir. Merkezi sinir sistemindeki bu nörotransmitterin anormallikleri, bir uyku bozukluğu olan narkolepsi ile ilişkilendirilmiştir.

Hipotalamik düzenleme

Uyku ayrıca, vücuttaki sirkadiyen ritimleri kontrol eden beynin hipotalamusundaki suprakiazmatik çekirdek (SCN) tarafından da düzenlenir.

SCN, optik sinir yoluyla çevredeki ortamdan gelen ışık sinyallerini algılar ve belirli uyku düzenleyici hormonların salınımını tetiklemek gibi çeşitli işlemler yoluyla yanıt verir.

Sabahları gözlerin yoğun ışık sinyallerine maruz kalması SCN’nin vücut ısısını yükseltmesine, kortizol hormonunun üretimini artırmasına ve melatonin hormonunun salınımını geciktirmesine neden olur.

SCN, bireyler uyku için ışık ipuçları olmadan tamamen karanlıkta kalsalar bile günlük uyku döngüsünü düzenlemeye devam eden içsel bir kalp piline sahiptir.

İlaç yönetmeliği

Normal fizyolojik sürece ek olarak, uyku döngüsünü düzenlemek için farmasötik bileşikler de kullanılabilir.

Uyarıcılar, örneğin narkolepsili bireylerde olduğu gibi, gün içinde aşırı uyku hali içeren durumların yönetiminde kullanılabilen, uyarılma ve uyanıklığı artıran bileşiklerdir. Uyarıcılar genellikle dopamin, norepinefrin ve amfetamin ilaçları ve kafein gibi serotonin aktivitesini arttırır.

Hipnotikler ise uykuya yardımcı olmak için birçok uyku bozukluğunun tedavisinde faydalı olabilen GABA’nın aktivitesini artırarak uykululuğu artırır. Hipnotik ilaç örnekleri arasında benzodiazepinler ve diğer GABA güçlendirici maddeler bulunur.

Homeostatik düzenleme

Uykunun homeostatik düzenlenmesi, kişinin uykudan mahrum kaldığı bir sonraki fırsatta uykuyu artırarak uykunun telafi edilmesini ifade eder.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir