Ghrelin Ve Uyku

Leptin ve grelin, iştah modülasyonu yoluyla enerji metabolizmasını düzenleyen iki anahtar peptit hormonudur. Ayrıca uyku süresine yanıt olarak vücut kütlesinin düzenlenmesinde de hayati bir rol oynarlar.

Haber Merkezi / Ghrelin oreksijenik bir hormondur, ancak iştahı arttırmak sahip olduğu tek işlev değildir. Bunun yerine, bu hormonun insan vücudunun çeşitli yerlerinde birçok metabolik ve anabolik etkisi vardır.

Obezitenin (yani bir kişinin aşırı miktarda vücut yağı biriktirdiği bir durum) oluşumunda, Sirkadiyen saati, yeme düzenini ve uykuyu azaltmayı içeren çok sayıda farklı çevresel faktör incelenmiştir .

Çoğu sanayileşmiş ülkede, günlük uyku süresi bir buçuk saat azalmıştır. Bu, geçici olarak obezite insidansındaki keskin bir artışla bağlantılıdır ve uykunun bozulmasının beslenme davranışının biyolojik ritmini değiştirebileceği ve bunun da kilo alımı ve obeziteye yol açabileceği hipotezine güven vermiştir.

Birçok çalışan, günlük ortalama uyku süresi 7,7 saatten az olduğunda, tüm yaş gruplarındaki bireylerin daha yüksek bir ortalama VKİ gösterdiğini, ayrıca yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak leptin azalmaları ve ghrelin artışları gösterdiğini bildirmektedir. Bu hormonal değişiklikler, zayıf enerji alımı veya kilo kaybı ile meydana gelen ve artan yemeye yol açanlara benzer. Bu, zayıf uykuya eşlik eden artan BMI için biyolojik olarak makul bir mekanizmadır.

Ghrelin, açlık hissini uyarmak ve beslenmeyi teşvik etmek için hipotalamik-hipofiz ekseni ve beynin diğer alanları üzerinde hareket eder. Bir kişi uyuduğunda, leptin seviyeleri normalde yükselir ve beyne enerji rezervlerinin zaman için yeterli olduğuna dair güvence vererek yemek yeme ihtiyacını azaltır.

Ancak uyku yoksunluğu ghrelin düzeylerini artırırken aynı zamanda kandaki leptin düzeylerini düşürür. İkinci fenomen, beyne sınırlı bir enerji kaynağının bir işaretidir. Daha sonra mide-bağırsak yoluna gönderilen mesaj açlıktır ve sonuç olarak kişi yemeye başlar (gerçi buna gerçekten gerek yoktur).

Akut yoksunluk

Ghrelin seviyeleri öncelikle akut uyku yoksunluğuna yanıt olarak yükselirken, leptin seviyeleri kronik uykusuzluk ile düşer. Tek bir gecelik kötü uyku, ghrelin seviyelerinde akut yükselmelere neden olur, ancak leptin konsantrasyonları esasen aynı kalır. Mekanizma, proopiomelanokortin veya kokain/amfetamin tarafından düzenlenen transkript nöronlarını salgılayan nöronların baskılanmasına yol açan nöropeptid Y (NPY) ve aguti ile ilişkili peptit (AgRP) aracılığıyladır.

Bunlar, beslenmeyi teşvik eden olumlu bir sinyal verir. Kısacası, bu, tek bir gecelik uyku kaybının, normal enerji homeostazını derinden bozduğu ve yüksek bir obezite riskine neden olduğu anlamına gelir.

Böylece hem metabolizma hem de nöronal mekanizmalar beslenme ve uyku düzeninin temelini oluşturur. Bir örnek, gündüzleri maksimum uyanıklıkla aynı anda açlık duygularının ortaya çıkması, ancak karanlık çöktüğünde tokluk ve uykululuk duygularının ortaya çıkmasıdır.

Kronik Uykusuzluk

Kronik uyku yoksunluğunun etkileri çoktur ve sabah saatlerinde yorgunluktan zihinsel yavaşlamaya ve uzun süreli yorgunluk hissine kadar uzanır. Nihai sonuç, fiziksel çalışma veya egzersiz yapma isteksizliğidir.

Akşam saatlerine yönelik bir tercih, bazı sirkadiyen ritimleri kodlayan belirli alellerde daha sık görülür. Ghrelin, muhtemelen büyüme hormonu salgılatıcı hormon (GHRH) reseptörü aracılığıyla hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusunu artırır. Bu bilgi, normal fizyolojiye daha uygun olan uyku yardımcılarının formüle edilmesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir