Beslenme Ve Sağlık

Şu anda, tüm yetişkinlerin yaklaşık yarısının, en yaygınları kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabeti içeren bir veya daha fazla önlenebilir ve diyetle ilişkili kronik hastalığa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Haber Merkezi / Genellikle yetersiz beslenme ve fiziksel hareketsizlikten kaynaklanan bu kronik hastalıkların oranı artmaya devam ederken, beslenmenin sağlığın tüm yönlerindeki rolünün tam olarak anlaşılması zorunludur.

Dünyadaki çoğu gelişmiş ülke, genel halk için diyet ve beslenme önerileri hakkında ayrıntılı yönergeler sağlayan kurumlara sahiptir. Bazı temel beslenme kuralları, aşağıdakileri içeren bir diyet önermektedir:

  • Koyu yeşil, turuncu ve kırmızı sebzeler, baklagiller ve nişastalı sebzeler dahil tüm sebzeler,
  • Meyveler,
  • Tahıllar, özellikle tam tahıllar,
  • Yoğurt, süt, peynir ve/veya güçlendirilmiş soya ürünleri gibi yağsız veya az yağlı süt ürünleri,
  • Yağsız et ve kümes hayvanları, deniz ürünleri, baklagiller, tohumlar, fındık ve soya ürünleri dahil olmak üzere proteinli gıdalar,
  • Sağlıklı yağlar.

Her bireyin genel yeme düzenine dahil edilmesi gereken farklı gıda ürünleri türleri hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra, beslenme kılavuzları ayrıca aşağıdakilerin alımının sınırlandırılmasını önermektedir:

  • Doymuş yağlar
  • Trans yağ
  • Şekerler
  • Sodyum

Her bireyin sağlıklı bir beslenme düzeni izlediğinden emin olmak için, genellikle önerilen tüm besin gruplarında besin açısından yoğun çeşitli gıdaların önerilen miktarlarda tüketilmesi önerilir. Bu gıda ürünlerini tüketerek, genel amaç, vücut olmadan hücreleri ve dokuları desteklemek için yeterli miktarda vitamin, mineral, su karbonhidratı, protein, yağ ve diğer besin maddelerinin mevcut olmasını sağlamaktır.

Yetersiz beslenme nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre yetersiz beslenme, vücudun besin ve enerji kaynakları arzı ile bu bileşenler için fiziksel talep arasında ortaya çıkan hücresel bir dengesizliktir. Bu dengesizlik vücudun büyüme ve çeşitli vücut fonksiyonlarının yeterli işleyişini sürdürme yeteneğini azaltabilir. Sonuç olarak, yetersiz beslenme, tehlikeye atılmış bir sağlık durumuna yol açabilir ve bireyin birkaç farklı sağlık durumu riskini artırabilir.

Yetersiz beslenme, yetersiz beslenme ve mikro besinle ilgili yetersiz beslenmeyi içeren iki geniş biçimde sınıflandırılabilir. Yetersiz beslenme, israf, bodurluk, zayıflık ve vitamin ve mineral eksikliklerini içeren dört forma ayrılabilir.

Nispeten, mikro besinle ilgili farklı yetersiz beslenme koşullarından bazıları, obezite ve aşırı kilolu olma , diyetle ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıklar ve yetersiz mikro besin tüketimini içerir.

Boylarına göre düşük kilolu bir birey olarak da tanımlanabilecek olan israf, genellikle söz konusu bireyin yakın zamanda önemli miktarda atık kaybettiğinde ortaya çıkar. Bu ciddi kilo kaybı, gıda tüketiminin eksikliğinden veya ishal gibi bulaşıcı bir hastalığın sonucu olabilir.

Yaşa göre boy düşüklüğü olarak da bilinen bodurluk, kronik veya tekrarlayan yetersiz beslenmeden kaynaklanan bir yetersiz beslenme şeklidir. Bodurluk genellikle kötü sosyoekonomik koşullar, kötü anne sağlığı ve beslenmesi, bebeklerde ve küçük çocuklarda sık görülen hastalık ve/veya yetersiz beslenme ile ilişkilidir.

A vitamini, demir, iyot ve çinko eksiklikleri, yetersiz beslenmenin en yaygın sonuçlarından bazılarıdır. Örneğin A Vitamini eksikliği (VAD), önlenebilir körlüğün en yaygın nedenidir ve ayrıca bireyin bir hastalıktan sonra ciddi komplikasyon riskini artırır. Aslında, şu anda VAD’nin her yıl özellikle kızamık, ishal ve sıtmaya bağlı 630.000 bulaşıcı ölümden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir.

Hem et hem de bitki tüketiminin olmaması, vücudun oksijeni bağlama ve taşıma, hücre büyümesini ve farklılaşmasını düzenleme ve bağışıklık fonksiyonunu azaltma yeteneğini etkileyebilen bir demir eksikliğine yol açabilir. Nispeten, bir iyot eksikliği büyüme, gelişme ve metabolik süreçlerin düzenlenmesi için gerekli olan normal tiroid fonksiyonlarını ve ayrıca guatr ve kretinizmin önlenmesini engelleyebilir. Ayrıca, iyot eksikliği bozuklukları (IDD) ayrıca fetal kayıp, ölü doğum, konjenital anomaliler ve bozulmuş işitme yetenekleri ile ilişkilendirilmiştir.

Mikrobesinle ilgili beslenme

Obez veya fazla kilolu olan bir kişi, boyuna göre çok ağır olarak kabul edilir. Daha spesifik olarak, aşırı kilolu bir birey için vücut kitle indeksi (BMI) tipik olarak 25’in üzerindeyken, obez bir bireyin BMI’si genellikle 30’un üzerinde olacaktır. 2000’li yılların başından beri, abdominal obezite tüm Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık %50’sini etkilemiştir. prevalansı yaşla birlikte artmaktadır. Şu anda dünyada 2,3 milyar çocuk ve yetişkinin fazla kilolu olduğu tahmin edilmektedir.

Yetersiz beslenmenin çifte yükü, yetersiz beslenme ve obezite arasındaki paradoksu tanımlamak için kullanılır. Obez bir birey yetersiz beslenmiş gibi görünmese de, genellikle yeterli beslenme durumunu sürdürmek için gerekli olan meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve fasulye bakımından zengin bir diyetten yoksundur.

Kardiyovasküler hastalıklar (CVD), diyabet ve hipertansiyon gibi bir dizi sağlık durumu riskini artırmanın yanı sıra, obezite ve yetersiz beslenme, bireyin çeşitli bilişsel bozulma biçimleri yaşama riskini de artırabilir.

Çözüm

Dünyadaki birçok ulus arasında mevcut olan büyük sosyoekonomik eşitsizliklere rağmen, dünyadaki her ülke bir çeşit yetersiz beslenmeden etkileniyor. Bu nedenle, herkesin beslenme açısından yeterli bir diyet tüketmesini sağlamak, herhangi bir küresel sağlık sorunu için zorunludur.

Genel olarak, yaşamın erken döneminde başlatılan optimize edilmiş bir besin alımının, uzun vadeli sağlık yararları için en iyi fırsatı sunduğu gösterilmiştir. Yetersiz beslenme, yalnızca bireyin çok çeşitli sağlık koşullarına duyarlılığını artırmakla kalmaz, aynı zamanda her ikisi de etkilenen topluluklardaki yoksulluk döngüsüne ve sağlık sorunlarına daha fazla katkıda bulunabilen azalan üretkenlik ve ekonomik büyüme ile ilişkilidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir