Tükendiğinizin Altı İşareti

Tükenmişlik, uzun süre strese veya aşırı çalışmaya maruz kalmanın neden olduğu fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenme durumudur. Tembellik ise genellikle motivasyon eksikliğinden veya çaba gösterme isteğinden kaynaklanır.

Haber Merkezi / Tükenmişlik, genel yaşamın üzerinde olumsuz etkileri olabilecek ciddi bir durumdur. İşte tembellik değil de tükenmişlik yaşadığınızı gösteren 6 işaret.

Bitkinlik: Tükenmişlik, normal yorgunluğun ötesine geçen aşırı fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açar. Tam bir gece uykusundan sonra bile bitkin hissedilebilir ve temel işleri bile yerine getirecek enerjiyi bulmakta zorlanılabilir.

İlgi kaybı: Tükenmişlik yaşayanlar, bir zamanlar sevdiği aktivite veya işlere olan ilgisini kaybedebilir. Bu, tembellikten farklıdır. Tükenmişlik, eskiden derinden önemsenen şeylere olan coşkuyu ve tutkuyu aşındırır.

Azalan üretkenlik: Tükenmişlik, işyerinde veya hayatın diğer alanlarında üretme yeteneğinde önemli bir düşüşe yol açabilir. Konsantre olma, karar verme veya işleri verimli bir şekilde tamamlama giderek daha zorlayıcı olabilir.

Sağlık sorunları: Tükenmişlik, baş ağrısı, kas ağrısı ve mide-bağırsak sorunları gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterebilir. Aynı zamanda duygusal sağlığı da etkileyerek ruh hali değişimlerine, sinirliliğe ve hatta depresyona veya kaygıya yol açabilir. Tembellik genellikle bu fiziksel ve duygusal sağlık sorunlarına yol açmaz.

Sinizm ve kopukluk: Tükenmişlik, iş veya ilişkilerde duygusal kopukluğa neden olabilir. Bir zamanlar önemli olan sorumluluklara ve taahhütlere karşı daha kayıtsız, hatta kırgın hissedebilir.

Rahatlayamama: Tükenmişlik yaşayanlar rahatlayamaz, işten veya diğer stres faktörlerinden kopamazlar. Boş zamanı olsa bile iş hakkında düşünmeye devam edebilir veya sürekli bir baskı hissedebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir