Timpanoskleroz Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Timpanoskleroz, kulak zarı da dahil olmak üzere orta kulakta doku kalsifikasyonunun olduğu bir durumdur. Durum ilerlemiş ise, işitme kaybına neden olabilir. Tedavi seçenekleri arasında işitme cihazları ve ameliyat yer alır.

Haber Merkezi / Kulak zarı, kulağın orta kısmında bulunan ve ses dalgaları dokularla temas ettiğinde sıkıca genişleyen ve titreşen ince bir astardır.

Nedenleri:

Çeşitli bozukluklar, orta kulakta kronik iltihaplanma ile timpanoskleroza yol açabilir, örneğin:

  • Orta kulak iltihabı
  • Şiddetli orta kulak enfeksiyonları
  • Yırtılmış kulak zarı
  • Kulaklarda gerçekleştirilen cerrahi veya invaziv teşhis prosedürleri
  • Orta kulakta keratinize ölü hücre kümelerinin oluştuğu kolesteatom

Belirtileri:

Timpanoskleroz ile ilişkili tipik semptomlar, işitme kaybı ve kulak zarının tebeşir beyazı görünümüdür. Bazı durumlarda kulak ağrısı.

Teşhisi:

Doktor, yakın zamanda herhangi bir kulak yaralanması meydana gelip gelmediğini veya işitme organlarında herhangi bir ameliyat yapılıp yapılmadığı ile hastanın tıbbi geçmişini kaydeder.

Doktor, daha sonra kulakların iç yapılarını bir otoskop ile inceler. Herhangi bir beyaz birikinti veya sertleşmiş bölge tespit edilmesi durumunda, doktor timpanoskleroz teşhisini doğrular. Bunu takiben, işitme kaybının derecesini ölçmek için bir işitme testi/odyometri de yapılır.

Tedavi:

Timpanoskleroz tedavisi öncelikle cerrahidir. Kulaklarda, işitmeyi önemli ölçüde bozan büyük miktarlarda kalsiyum birikintileri bulunduğunda, doktor kulak zarını onarmak için ameliyat yapar. Bu, hastada optimum işitme ve kulak zarı, orta kulak dokularının geri kazanılmasına yardımcı olur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir