Sorbitol nedir? Faydaları, Zararları ve Daha Fazlası

Sorbitol, bir tür karbonhidrattır. Polioller adı verilen bir şeker alkolleri kategorisine girer. Bu suda çözünür bileşik, elma, kayısı, hurma, çilek, şeftali, erik ve incir gibi bazı meyvelerde doğal olarak bulunur. Aynı zamanda, paketlenmiş yiyecekler, içecekler ve ilaçlarda kullanılmak üzere ticari olarak mısır şurubundan üretilir.

Ticari olarak sorbitol, nemi korumak, tatlılık katmak ve ürünlere doku sağlamak ve ayrıca sindirim ve ağız sağlığını potansiyel olarak desteklemek için kullanılır.

Avantajları, Faydaları;

Sorbitol, çeşitli nedenlerle yaygın olarak kullanılan bir şeker alkolüdür.

Birincisi, şeker alkolleri genellikle yiyecek ve içeceklerde kalori içeriğini azaltmak için geleneksel şeker yerine kullanılır. Sorbitol, sofra şekerinin kalorisinin yaklaşık üçte ikisini içerir ve tatlılığın yaklaşık % 60’ını sağlar.

Ayrıca ince bağırsağınızda tam olarak sindirilmez. Oradan bileşikten geriye kalanlar, bunun yerine fermente edildiği veya bakteriler tarafından parçalandığı kalın bağırsağa geçerek daha az kalori emilmesine neden olur.

İkincisi, tatlandırıcı genellikle diyabetli kişilere pazarlanan yiyeceklere eklenir. Bunun nedeni, sofra şekeri gibi geleneksel tatlandırıcılarla yapılan yiyeceklere kıyasla yenildiğinde kan şekeri seviyeleri üzerinde çok az etkiye sahip olmasıdır.

Üçüncüsü, sofra şekerinden farklı olarak sorbitol gibi şeker alkolleri çürük oluşumuna katkıda bulunmaz. Bu, genellikle şekersiz sakızı ve sıvı ilaçları tatlandırmak için kullanılmalarının bir nedenidir.

Son olarak, kabızlık ile mücadelede müshil olarak tek başına kullanılır. Hiperozmotiktir, yani bağırsak hareketlerini teşvik etmek için çevredeki dokulardan kolon içine su çeker. Bu amaçla çoğu marketten ve eczaneden reçetesiz satın alınabilir.

Yan etkileri ve önlemleri;

Sorbitol veya diğer şeker alkollerini büyük miktarlarda tüketmek, özellikle düzenli olarak tüketmeye alışkın değilseniz, bazı insanlarda şişkinliğe ve ishale neden olabilir. Bu, bazıları için istenmeyen bir sonuç olabilir, ancak bağırsak aktivitesini artırmak için kullananlar için istenen etkidir.

Neyse ki, sorbitolün diğer yan etkileri nadir görünmektedir. En sık bildirilen şikayet ishaldir, buna karında kramp veya mide bulantısı eşlik edebilir.

Yine de, bazı müshiller alışkanlık oluşturabilir ve uzun süre kullanılmaması gerekirken, sorbitol daha az riskli, uyarıcı olmayan bir müshil olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bağırsak aktivitesini teşvik etmek için bağırsaklarınıza sıvı çekerek çalıştığı göz önüne alındığında, yalnızca belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.

Ne kadar ve nasıl alınmalı?

Müshil kullanım için sorbitol hem rektal lavman olarak hem de ağızdan alınacak sıvı solüsyon olarak bulunabilir. Bir bardak su ile ağızdan alabilir veya aromalı içeceklere karıştırarak, yemekle veya yemeksiz alabilirsiniz.

Önerilen dozajlar değişiklik gösterir. Bazı araştırmalar, günde 10 gram veya daha fazla tüketirseniz istenmeyen yan etkilerin daha olası olduğunu göstermektedir. Ek olarak, bir çalışma, 10 gramlık dozlarda emilim bozukluğunun daha olası olduğunu buldu – sağlıklı bireyler arasında bile.

Çok fazla sorbitol aldığınızı düşünüyorsanız ve önemli semptomlar yaşıyorsanız, derhal sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Başlangıç ​​zamanları dahil olmak üzere, dozaj ve semptomlarınız hakkında bilgi vermeye hazır olun.

Nihayetinde, ambalaj üzerindeki tüketici talimatlarını takip etmek en iyisidir. Alternatif olarak, uygun dozlama ve kullanım hakkında sorularınız varsa sağlık uzmanınıza danışın.

Etkileşimleri;

Sorbitol, kandaki yüksek potasyum seviyelerini tedavi etmek için kullanılan kalsiyum veya sodyum polistiren sülfonat ile birlikte alınmamalıdır. Bunu yapmak, bağırsak dokusunun ölümüne yol açan bir etkileşime neden olabilir.

Kabızlığı hafifletmek için sorbitol alıyorsanız, sağlık uzmanınız size bunu özellikle söylemediyse, aynı zamanda diğer müshiller kullanmaktan kaçının.

Saklama ve kullanma koşulları;

Çoğu sorbitol, oda sıcaklığında veya yaklaşık 77 ° F (25 ° C) ‘de saklanabilir. Raf ömrünü kısaltabileceği için dondurulmamalı veya sıcak ortamlarda saklanmamalıdır. Bununla birlikte, sorbitol ürünlerinin pek çok çeşidi mevcuttur, bu nedenle bunların raf ömürleri değişiklik gösterebilir.

Doğru şekilde depolanırsa çoğu ürün tipik olarak 6–12 ay dayanır, ancak bu, şekle ve markaya bağlıdır. Bir ürünün son kullanma tarihi geçtiğinde, bir ilaç geri alma olayı veya başka bir güvenli imha yöntemi yoluyla uygun şekilde attığınızdan emin olun.

Hamilelik ve emzirme;

Hamileyken veya emzirirken sorbitol almanın etkilerine dair klinik araştırmalar sınırlı olsa da, şeker alkolleri ve poliollerin genellikle ölçülü kullanım için güvenli olduğu düşünülmektedir. Yine de, diğer ilaçlar ve takviyelerde olduğu gibi, hamileyseniz veya emziriyorsanız sorbitol kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşmak her zaman iyi bir fikirdir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir