Regl Ağrısına Ne Sebep Olur?

Regl dönemlerinde kas kasılmaları bazen fark edilmez veya sadece hafif rahatsızlıklara neden olur, ancak bazen ağrılı kramplar olarak da hissedilir. Regl ağrısı sadece karnın alt kısmını etkileyebileceği gibi sırtta veya bacaklarda da hissedilebilir.

Haber Merkezi / Bazı kadınlarda mide bulantısı, kusma veya ishale, ayrıca baş ağrısına veya genel rahatsızlığa neden olabilir. Regl dönemleri daha ağır olan kadınların ağrıları da genellikle daha yoğun olur. Ağrılı dönemlerin en yaygın nedenlerinden bazıları ise şunlardır:

PMS (regl öncesi sendromu): Regl dönemi öncesi sendromu olarak da bilinen PMS, regl olan kadınların yüzde 90’ını etkiler. PMS, regl döneminin başlamasından birkaç gün önce başlar ve regl döneminin ilk veya ikinci gününe kadar devam eder.

PMDD (regl öncesi disforik bozukluk): Regl dönemi öncesi disforik bozukluk, regl olan kadınların yaklaşık yüzfde 5’ini etkileyen daha şiddetli bir PMS şeklidir. PMDD semptomları PMS’ye benzer, ancak daha ağrılı kramplar da dahil olmak üzere daha yoğundur.

Miyomlar: Rahim miyomları rahim iç zarında gelişebilen iyi huylu büyümelerdir. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ya da rahmin şeklini değiştirecek kadar büyük olabilirler. Genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkarlar ve menopozdan sonra küçülürler veya tamamen kaybolurlar.

Yumurtalık kistleri: Kist, vücudun içinde veya üzerinde oluşan, genellikle zararsız bir sıvı kesesidir. Yumurtalık kistleri yumurtalıklarda, genellikle yumurtlama sırasında gelişir. Pek çok kadında her ay en az bir küçük kist gelişir ve bu kist doğal olarak kaybolur.

Bununla birlikte, bazı kadınlarda ağrıya veya komplikasyonlara neden olabilecek çok sayıda veya büyük yumurtalık kistleri bulunur.

Yumurtalık kistlerine polikistik over sendromu (PCOS) da neden olabilir. PCOS, hormon dengesizliğinin yumurtalıklarda birçok küçük, zararsız kistin büyümesine neden olduğu bir durumdur. PCOS, ağrılı regl dönemlerine, hamile kalma zorluğuna, insülin direncine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

PKOS’un belirtileri arasında regl düzensizliği, yüzde ve vücutta aşırı kıllanma, kilo alımı, kilo vermede zorluk, sivilce ve saçların incelmesi yer alır.

PID (pelvik inflamatuar hastalık): Rahim ve yumurtalıklar enfekte olduğunda buna pelvik inflamatuar hastalık (PID) denir. Enfeksiyon genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan (CYBE) gelen bakterilerin üreme organlarına ulaşmasıyla başlar.

Endometriozis: Endometriyum olarak da bilinen rahim zarı rahim içinde büyür. Ancak endometriozis varsa, endometriyum rahim dışında, genellikle yumurtalıklar veya fallop tüpleri gibi üreme organlarının diğer kısımlarında büyür.

Regl dönemi sırasında vücut rahim dokusunu dökmeye çalıştığında, rahim dışında büyüyen endometriyumun gidecek yeri kalmaz ve vücutta sıkışıp kalabilir. Bu ağrılı kramplara, ağır kanamaya, tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Adenomyoz: Adenomyoz, endometriyumun uterusun kas duvarına doğru büyüdüğü tedavi edilebilir bir durumdur. Endometriyum rahim kasının tamamını etkileyebilir ancak genellikle tek bir noktayı etkiler. Adenomyoz yönetilebilir bir durumdur ancak şiddetli kramplara neden olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir