Pallister Hall Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Pallister Hall sendromu (PHS), genellikle doğumda ortaya çıkan, oldukça nadir görülen bir genetik hastalıktır. Bozuklukla ilişkili semptom ve bulguların kapsamı ve şiddeti hastadan hastaya büyük ölçüde değişebilir.

Haber Merkezi / Bununla birlikte, PHS’li bireylerin çoğunda anormallikler fazladan el ve/veya ayak parmaklarının varlığını içerebilir; epiglotun anormal bir bölünmesi (bifid epiglot); hipofiz bezinin işlevini koordine eden ve başka birçok işlevi olan beynin bir kısmı olan hipotalamusta (hipotalamik hamartom) bir malformasyon; hipofiz fonksiyonunda azalma; ve/veya ince bir örtünün anal açıklığı veya normalde anüs ile kalın bağırsağın en alt kısmını (rektum) birbirine bağlayan geçidi tıkadığı bir durumun gelişememesi (deliksiz anüs).

Ek semptomlar ve bulgular, baş ve yüz bölgesindeki karakteristik malformasyonları ve/veya genito-üriner malformasyonlar dahil diğer anormallikleri içerebilir. PHS, otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır ve GLI3 genindeki patojenik varyantlardan (gen değişiklikleri) kaynaklanır.

PHS’li bireylerdeki semptom ve bulguların kapsamı ve şiddeti hastadan hastaya büyük ölçüde değişebilir. Etkilenen bazı bireylerde yalnızca birkaç karakteristik anormallik bulunurken, diğerleri bozuklukla ilişkili semptomların ve fiziksel özelliklerin çoğuna sahip olabilir.

PHS’nin en yaygın karakteristik özellikleri arasında fazladan el ve/veya ayak parmaklarının varlığı (polidaktili); belirli el ve/veya ayak parmaklarının (parmaklar) füzyonu (osseöz sindaktili); ve tırnakların yanlış gelişimi (displazi). Etkilenen bazı kişilerde, PHS ile ilişkili polidaktili, ellerin ve/veya ayakların üçüncü ve dördüncü parmakları (mezoaksiyal polidaktili) arasında fazladan bir rakamın varlığıyla karakterize edilebilir.

Etkilenen bireylerde elin “serçe parmağı” (ulnar) tarafında veya ayağın dış (fibular) tarafında fazladan (fazladan) bir rakam bulunabilir (postaksiyal polidaktili). PHS’li pek çok kişi, ince bir örtünün anal açıklığı veya normal olarak anüs ile kalın bağırsağın en alt kısmını (rektum) birbirine bağlayan geçidin gelişememesi (deliksiz anüs) gibi bir duruma da sahip olabilir. Etkilenen birkaç kişide ayrıca hipospadias, bifid veya hipoplastik skrotum, hidrometrokolpos ve vajinal atrezi gibi genito-üriner malformasyonlar bulunur.

Tıp literatüründe yer alan raporlara göre, PHS’nin en önemli özelliklerinden biri, hipofiz bezinin işlevini koordine eden ve birçok ek vücut fonksiyonunu düzenleyen beynin bir kısmı olan hipotalamusta (hipotalamik hamartom) bir malformasyonun varlığıdır.

Hipofiz bezi beynin tabanında bulunan hormon üreten bezdir. Bu, hipotalamusun bir malformasyonudur (ve bir tümör değildir) ve ciddi şekilde etkilenen kişilerde hipofiz fonksiyonunda anormalliklere neden olabilir. Hipofiz bezinin işlevinin bozulması anormal derecede küçük bir penise (mikropenis), tiroidin düşük işleyişine (hipotiroidizm), büyüme hormonu eksikliğine, değerli ergenliğe veya daha nadiren diyabet veya kortizol üretimi eksikliğine neden olabilir. Nöbetler ayrıca sıklıkla hipotalamik hamartomla da ilişkilidir.

Şiddetli hipotalamik hamartomdan etkilenen bazı bebeklerde doğumda hipofiz fonksiyonunda azalma veya yokluk (hipopitüitarizm) mevcut olabilir. Bu, düşük kan şekerine (hipoglisemi), anormal elektrolit seviyelerine ve kanda ve vücut dokusunda alışılmadık derecede yüksek asit seviyelerine (metabolik asidoz) yol açabilir. Etkilenen bireylerde ayrıca uyuşukluk ve ciltte, mukozalarda ve göz beyazlarında anormal sarımsı renk değişikliği (sarılık) görülebilir. Hipopitüitarizm, zamanında ve uygun tedavi yapılmazsa ciddi, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

PHS’li bebeklerde ayrıca başın arkasına doğru dönen küçük kulaklar dahil olmak üzere baş ve yüz (kraniofasiyal) bölgesinin ayırt edici özellikleri bulunabilir; yukarı dönük burun delikleri (anteverted burun delikleri) ve geniş veya düz bir burun köprüsü olan kısa bir burun; ve/veya üst dudağın (philtrum) ortasında alışılmadık derecede uzun dikey bir oluk.

Etkilenen bireylerde ayrıca küçük bir dil (mikroglossi) bulunabilir; gırtlakta, ses üretiminde rol oynayan ve yutma sırasında yiyeceklerin hava yoluna girmesini önleyen boğaz organında bir yarık veya çatlak; ve epiglotun bölünmesi (bifid epiglot), gırtlak girişinin önündeki kıkırdak kanadı.

PHS’li bazı bireylerin ek anormallikleri olabilir. Bunlar, doğumda belirli dişlerin varlığını (doğum dişleri), ağzın yanak bölgesinde hareketi sınırlayan mukoza dokusunun anormal kıvrımlarını (bukkal frenula), anormal derecede kısa kol ve/veya bacakları (uzuvlar) ve/veya içerebilir. çıkık kalçalar. Etkilenen bazı bireylerde, ek anormallikler arasında akciğer loblarının anormal gelişimi, böbreklerin yokluğu (agenezi) ve/veya uygunsuz gelişimi (displazi), doğumda mevcut olan kalp kusurları (konjenital kalp defektleri), hipospadias, bifid sayılabilir. veya hipoplastik skrotum, hidrometrokolpos ve vajinal atrezi.

PHS’li bireylerin çoğunda yaşamı tehdit eden malformasyonlar olmasa da, etkilenen bazı bireylerde bozukluğun erken öldürücü bir varyantı vardır. Bu erken ölüm büyük olasılıkla hipotalamik hamartomun neden olduğu adrenokortikal hormon eksikliğine veya laringotrakeal yarıklar gibi ciddi hava yolu malformasyonlarına atfedilebilir.

PHS tipik olarak ekspresyonda geniş değişkenlik gösteren otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır ve GLI3 genindeki GLI3 ile ilişkili PHS olarak adlandırılan patojenik varyantlardan kaynaklanır . Etkilenen ailelerde, ailesel GLI3 gen varyantına sahip bireylerin çoğunda, bozuklukla ilişkili semptom ve bulgular (yüksek penetrasyon) olacaktır. Ancak bu gibi durumlarda özelliklerin aralığı ve şiddeti hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Belirli bir aile içindeki değişkenlik, farklı ailelerin etkilenen üyelerindeki değişkenlikten daha az görünmektedir. GLI3, etkilenen PHS’li bireylerin %95’inde ilişkili gendir. Birkaç hastanın SMO geninde, SMO ile ilişkili PHS olarak adlandırılan iki varyantın olduğu bulunmuştur . PHS’nin bu nadir formu otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır.

Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için çalışmayan bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çalışmayan gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireydeki değiştirilmiş (mutasyona uğramış) bir genin sonucu olabilir.

Çalışmayan genin etkilenen ebeveynden çocuğuna geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır. GLI3 ile ilişkili PHS’li bazı hastalarda , GLI3 varyantı her iki ebeveynden de miras alınmaz ve bunun yerine yeni bir mutasyondan kaynaklanır. Genel olarak bu hastaların, etkilenen bir ebeveynin çocuğundan ciddi şekilde etkilenme olasılığı daha yüksektir.

SMO ile ilişkili PHS, otozomal resesif bir düzende kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden çalışmayan bir geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişiye hastalık için bir çalışan gen ve bir de çalışmayan gen verilirse, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir.

Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışan genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

PHS tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, ayrıntılı aile geçmişine ve hamartomun varlığını ve boyutlarını tespit etmek için kullanılan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi çeşitli özel testlere dayanarak konur. PHS’nin tanısına ve ciddiyetinin değerlendirilmesine yardımcı olabilecek ek testler arasında böbrek ultrasonografisi ve fiberoptik laringoskopi yer alır.

GLI3 genindeki varyantlara yönelik moleküler genetik testler, tanıyı doğrulayabilir ve bozukluğun daha hafif belirtileri olan bireylerin teşhisine yardımcı olma konusunda özellikle önemli olabilir. GLI3 varyantlarına yönelik test negatifse SMO varyantlarına yönelik test yapılması düşünülmelidir.

Hipofiz işlevi azalmış veya hiç olmayan (hipopitüitarizm) PHS’li bebekler, derhal hormonal replasman tedavisi (yani tiroksin ve hidrokortizon) ile tedavi edilmelidir. Hipopitüitarizmin tedavisi genellikle ilişkili semptomları (hipoglisemi, anormal elektrolit seviyeleri ve/veya metabolik asidoz) giderir. Hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemek için yakın takip ve hızlı tedavi zorunludur.

Bu bozuklukla ilişkili hipotalamik malformasyonun izlenmesi için özel ekipmanla yapılan periyodik muayeneler önemlidir. Bilgisayarlı tomografi (BT taraması) hipotalamik hamartomları her zaman tespit edemeyebileceğinden sıklıkla bir MRI testi gereklidir.

Bir hamartomun cerrahi olarak çıkarılması genellikle bir malformasyon olduğundan ve bir tümör olmadığından endike değildir. Fazla parmakların cerrahi olarak çıkarılması sıklıkla bebeklik döneminde yapılır, ancak küçük çocuklarda genel anestezinin potansiyel bilişsel etkileriyle ilgili endişeler nedeniyle yaşamın ilerleyen dönemlerinde giderek daha fazla yapılmaktadır. Nöbetler karbamazepin gibi antikonvülsan bir ilaçla tedavi edilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir