Palmoplantar Püstüloz Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Palmoplantar püstüloz (PPP) nadir görülen, tekrarlayan inflamatuar bir hastalıktır. Etkilenen bireylerde avuç içlerinde ve/veya ayak tabanlarında sarı bulanık bir sıvıyla (püstüller) dolu küçük ila büyük steril kabarcıklar gelişir.

Haber Merkezi /Püstüller ağrılı olabilir ve yanma hissine neden olabilir. Bu durum öncelikle 40 ila 69 yaş arasındaki kadınları ve ağırlıklı olarak sigara içenleri etkilemektedir.

PPP’nin kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar olası nedenlerin sigara, bakteriyel enfeksiyonlar (akut veya kronik bademcik iltihabı, diş enfeksiyonu, kronik sinüzit), temas alerjileri (çoğunlukla metaller) ve bazı ilaçlar olduğunu belirlediler. Ailesinde bu hastalık öyküsü olan hastalarda genetik bir rol oynayabilir. PPP, sedef hastalığı vulgaris ile güçlü bir şekilde ilişkilidir; bazı hastalarda hem PPP hem de plak sedef hastalığı veya PPP ve psoriatik artrit vardır.

PPP’de psoriatik tırnak tutulumu sıklıkla görülür ve PPP’den etkilenen hastaların %10-42’sinde ailede psoriasis öyküsü kayıtlıdır. Sebebe bağlı olarak, belirli nemlendiriciler, ilaçlar (topik steroidler ve/veya retinoidler), ışık terapisi ve ciddi vakalar için retinoidlerle sistemik tedaviler, geleneksel immünosupresanlar (metotreksat, siklosporin) ve/veya biyolojik tedaviler dahil olmak üzere birçok tedavi mevcuttur.

PPP, ellerin avuçlarında ve/veya ayak tabanlarında tekrarlayan steril püstül kümelerinin oluşmasına neden olur. Püstüller sıklıkla, ağrılı çatlakların başlamasıyla birlikte birkaç gün sonra infiltre edilmiş ve pullu plakların oluşma eğiliminde olduğu eritematöz bir arka planda birleşir. Kaşıntı ve/veya ağrı sıklıkla mevcuttur. Hastalar ayrıca ellerinin ve/veya ayaklarının yandığını hissedebilirler. Bu semptomlar nedeniyle hastalar yürümede ve el ve ayaklarıyla diğer günlük görevleri yerine getirmede zorluk yaşayabilir.

PPP’nin kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar sigara içme, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve genetik gibi bazı olası nedenleri buldular.

Sigara içmek: PPP’li hastaların çoğu sigara içiyor veya geçmişte sigara içmiş. Sigara içmek, özellikle ellerde ve ayaklarda ter bezlerinin iltihaplanmasına neden olarak püstüllerin oluşmasına neden olabilir.

Enfeksiyonlar: Bademcik iltihabı, kronik sinüzit ve diş (odontojenik) enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar PPP’nin başlangıcıyla ilişkilendirilmiştir ve enfeksiyonun çözülmesini cilt iyileşmesi takip eder.

İlaçlar: Sedef hastalığı, romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve diğerleri gibi kronik inflamatuar durumları tedavi etmek için kullanılan esas olarak anti-TNF-alfa molekülleri olan biyolojik tedaviler, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin aktivasyonu nedeniyle PPP’nin başlangıcı ile ilişkilendirilmiştir.

Temas alerjileri: Bazı araştırmacılar (çoğunlukla Japonya’da), PPP’li hastaların nikel, krom, cıva ve kokulara (nadir) karşı alerjisi olduğunu ve metal alerjenin geri çekilmesi durumunda PPP’nin iyileşebileceğini bulmuşlardır.

Aile öyküsü: Ailesinde PPP öyküsü olan kişilerin yanı sıra ailesinde sedef hastalığı öyküsü olan hastaların da bu durumu geliştirme riski daha fazla olabilir.

Bir doktor etkilenen cilde bakacak ve püstüllerin içindeki steril yapıyı (bakteri veya mantar olmadan) doğrulamak için deri sürüntüleri gösterilebilir. Bazı hastalarda cilt biyopsisine ihtiyaç duyulacaktır. Biyopsi gerekliyse, doktor histopatoloji açısından test etmek için etkilenen bölgeden bir parça deri alacaktır.

PPP’nin kesin bir tedavisi olmasa da farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Olası tedavi seçenekleri şunları içerir:

Kabarcıklara doğrudan uygulanan topikal steroidler
Yumuşatıcılar (nemlendiriciler)
Asitretin (A vitamini türevi) gibi retinoid ilaçlar
Ultraviyole ışık (fototerapi, UVB veya PUVA)
Retinoid ve fototerapi kombinasyonu

Şiddetli vakalarda metotreksat veya siklosporin gibi immünsüpresanlar kullanılabilir. Bu ilaçlar tolere edilemiyorsa veya etkisizse, TNF-alfa blokerleri (temel olarak etanersept, adalimumab), anti IL-12/23 inhibitörü (Ustekinumab), anti IL-23 inhibitörleri (temel olarak Guselkumab) ve anti IL-17 gibi biyolojik ilaçlar reçete edilebilir. .

PPP sigara içenlerde yaygın olduğundan sigarayı bırakmak semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir. Temas tahriş edici maddelerden kaçınılması da tavsiye edilir (ıslak işlerden kaçının, eldiven kullanın, agresif sabun ve deterjan kullanmaktan kaçının). Stresin sınırlandırılması semptomların iyileşmesine de yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir